Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napracované svátky

Od: kofola odpovědí: 6 změna:

Pracuji v jednom nejmenovaném obchodě ke kterému se vztahuje zákon o svátcích..tedy kdy musí být obchod zavřený.

Některé kolegyně mají rozpočítané hodiny za tento den navíc ve svych obvyklých směnách některé ne.Chápu že tomu komu vychází volno na tento den nic nenadělává prostě má prostě volno..ale proč nadělávat den/svátek,kdy je zavřeno/ ..kdy já nemám překážku jít do práce..zaměstnavatel mi to vlastně neumožní..proč musím tento den nadělávat v jiných dnech?Navíc..kdybych ve svátek šla do práce dostanu 100 procent navíc..takhle ten den nadělám hodinama v několika směnách a nedostanu nic navíc.Smlouvu mám na Nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu. Je to ze zákona možný?Předpokládám že ano když si to velká firma takto udělá...ale lze něco namítat když do práce můžu jít a zaměstnavatel mi to neumožní a pak to musím nadělávat?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Svátky se nenapracovávají. Zaměstnavatel musí zaměstnancům na začátku roku rozvrhnout pracovní směny na celý rok. Připadne-li svátek na Vaši naplánovanou pracovní směnu, máte nárok na náhradu mzdy za svátek.

Pokud ale svátek připadne na den Vašeho volna, nemáte na náhradu mzdy nárok.

Připadne-li svátek na den volna, jde o stejnou situaci u zaměstnanců, kteří pracují od pondělka do pátku, v případě, že svátek připadne na sobotu nebo neděli. > Ani oni v takovém případě nemají na náhradu mzdy za svátek nárok.

doplněno 27.10.18 20:02:

Oprava (vypadlo mi jedno slovo) posledního odstavce:

Připadne-li svátek na den volna, jde o stejnou situaci jako u zaměstnanců, kteří pracují od pondělka ...

kofola
hodnocení

Ono to funguje tak že dostaneme bud jedno volno v měsící navic..pokud jsou směny tak rozvržený. ..tedy ten svátek ...a pak ty hodiny za ten den volna navic musíme nadělávat v jiných směnach.Proto uvádím že máme ve smlouvě nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu.Což je udaj díky kterýmu to naděláváme.Já mám tento měsíc směny napsané tak že mi dnešní den vychází moje volno.Ale Kolegyně..co mají volno taky...ale v součtu pracovních dnu mají o jedno volno navíc..díky tomu svátku..si ty hodiny musí napracovat.Prostě při plánování směn dostanou jedno volno navíc..ale hodiny se jim pak za tu směnu přidají do jiných dnů.U nás nehraje roli jestli je sobota nebo nebo neděle.Jede se 7 dní v týdnu.

hodnocení

0x

Svátky jsou dané zákonem, tak se nenadělávají. Nadělávat musíte hodiny, které z vlastní vůle promeškáte.

hodnocení

0x
Nenaděláte nic, hold oni rozplánovávají 40 hodin týdně a je jim jedno co je za den a kdy bude mit člověk volno. Svátek je jen bonus když ho dostanete a je otevřeno. Jinak vánoce to bude co nadělávat.
doplněno 28.10.18 18:14: Vím kde paní pracuje (vím o jaký obchod jde) je to ve smlouvě co podepsala. Nelíbí se mi to ale je to tak. Plat je dany fixní, plus příplatky a je na vedoucím komu dá jakou směnu. (noční, svátek, víkend za co jsou příplatky) ...

@vogi - A jak to maji ti "oni" dělat? Máte lepší nápad? Že byste jim poradil.

hodnocení

0x

@vogi - a je na vedoucím komu dá jakou směnu

Vedoucí pouze dodržuje zákonná ustanovení:

ZP § 81

(1) Pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]