Nejste přihlášen/a.
Mám jen dotaz ohledně vycházek při dočasné pracovní neschopnosti.
Chtěla by jsem vědět, jaká jsou omezení, když jste na neschopence,kolik hodin vycházky může napsat lékař dopoledne a kolik odpoledne, jak může napsat dlouhou vycházku maximálně, když se to nebude rozdělovat a chcete to vcelku třeba odpoledne?Četla jsem, že doba omezení není udána, ČSSZ doporučuje 6-8 hod a to max. do 22.00 hodin. jen tam nepíšou jestli může pacient dostat třeba vycházky vcelku na 6 - 7 hodin.? Bydlím stranou od města a když se vypravím třeba na nákupy a nejedu zrovna autem, je to o nervy. Mám jen 4 hodiny vycházky a autobus k nám jezdí pouze 1 x za hodinu. Z mého bydliště mi cesta do města trvá 1hod,tak mi na zařizování a nákupy zůstanou sotva 2 hodiny, pak stačí nějaká fronta a už mám problém se dostat domu včas! Nikdy nenakupiji v klidu, člověk má pocit, že je vězeň,stále musí hlídat čas! VL
Dobrý den.Vycházky při dočasné pracovní neschopnosti jsou plně v kompetenci ošetřujícího lékaře.Žádný orgán státní správy mu nenařídí jak má postupovat.Pokud se s ošetřujícím lékařem nedomluvíte můžete požádat o přeložení k jinému lékaři,což nemusí být nejvhodnější řešení,ale máte nato plné právo.
Nakupujte absolutně v klidu. Pokud Vás nějaký kontrolor nechytne za ruku přímo v obchodě mimo vycházky uvedené na neschopence, nemůže Vám nic udělat, nijak Vás postihnout.
Bláboly uveřejňované občas v tisku a televizi, jak máte povinnost otevřít při kontrole, jak máte povinnost mít na dveřích zvonek a jmenovku atd. atd. a odvolávání se na Zákon o zdravotním pojištění, jsou naprosto liché. Žádná taková zákonná povinnost neexistuje, žádný zákon v této zemi nenařizuje, že občan je povinen mít na dveřích svého bytu funkční zvonek a jmenovku. A co zákon občanovi nenařizuje, to dělat nemusí, co mu zákon nezakazuje, to dělat může. Všechno je to habaďůra kontrolorů zdravotních pojišťoven, aby si ulehčili svou práci. Je pravda, že když Vás nachytá na dvorku v montérkách od malty, blbě se to vysvětluje, když marodíte se zádama, ale jinak pokud se nedozvoní nebo nedobouchá, má prostě smůlu a tečka...
Já se domnívám, že nemáte pravdu. Zákon ukládá povinnost "umožnit příslušnému orgánu nemocenského pojištění a v rozsahu uvedeném v § 65 odst. 2 písm. c) též zaměstnavateli kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce; při této kontrole je dočasně práce neschopný pojištěnec povinen prokázat svou totožnost a předložit rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti".
jsem nemocný, mám horečku, beru pilulky a spím. Prostě mě nevzbudil. A hnal bych to třeba k ústavnímu soudu, pokud by mě chtěli trestat.
Takže vážený kontrolor se nedozvoní, nechá ve schránce lístek, s tím následně dojdu k lékaři s tím, že jsem spal díky medikamentům, které mi předepsal. Byl bych trestán za něco, co mi nejsou schopni dokázat a naopak já mám předepsány léky, které toto mohou způsobit?
A o tom, že musím mít na dveřích zvonek tam vážně nic není. Co když hodlám marodit na hotelu? dovolí mi správa hotelu připevnit ke vstupu zvonek a vizitku?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.