Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Adresa trvalého pobytu v nájemní smlouvě

Od: dom® odpovědí: 19 změna:

dotaz ve kterém jde o toto:

jestli v Nájemní smlouvě na byt MUSÍ být u Pronajímatele uvedena adresa Trvalého pobytu? -jestli by identifikaci této fyz.osoby nahradilo např.: č.OP/ RČ / doručovací adresa/ apod. ..?

(( aneb: čím MUSÍ být specifikovány strany v NÁJEMNÍ SMLOUVĚ?

ad Nový občanský zákoník:

zakonyprolidi.cz/... ))

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Smluvní strany musí být identifikovány jednoznačně - aby nemohly být zaměněny za jinou/jiné - tedy alespoň jménem a datem narození (u fyzických osob). Vzhledem k tomu, že trvalý pobyt lze v průběhu trvání smlouvy změnit, měla by být postačující doručovací adresa.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, jediný identifikační údaj, který má každý člověk trvalý a stále stejný, je RČ (ostatní mohou být během života změněny). Takže, do náj. smlouvy doporučuji napsat hlavně RČ. Zdravím!

doplněno 24.10.18 19:57:

jedubabicka - RČ je zbytečně démonizováno a stejně ho uvádíme běžně i v jiných smlouvách nebo dokumentech (soud, F.Ú., VZP, ČEZ, banka apod.). A kdo má odvahu pronajímat byt, tak musí mít i odvahu napsat do náj. smlouvy i své RČ (a vyžadovat ho i od nájemce).

doplněno 24.10.18 21:11:

dom - náj. smlouvu uzavíráte v souladu s NOZ (žádná čísla nemusíte uvádět). U obou stran uvedete jméno, příjmení, RČ a adresu (nejlépe dle OP, protože si při podpisu občanky vzájemně zkontrolujete - jméno, adresu a RČ). Pokud u někoho uvedete jinou adresu (než je v OP), tak si to musíte vysvětlit, ale už to nepůsobí moc dobře. Žádnou jinou identifikaci už uvádět nemusíte. Jedna strana je dále jen jako pronajímatel a druhá jako nájemce. Adresu pronajímaného bytu uvedete do jiné části smlouvy (např. do Předmět smlouvy).

Myslím, že dát někomu do ruky RČ a netušit, jak s ním bude případně dál nakládat, není zrovna rozumné.

hodnocení

2x

Jestli hledáte, co ještě (ne)musí být uvedeno ve smlouvě o identifikaci stran, tak nenajdete předpis, kde je napsáno, PŘESNĚ co tam (ne)musí být.

Já tam píšu: Jméno, příjmení, narození, adresa dle občanky, doručovací adresa, email, telefon. Zatím mne to vždy stačilo. Časem zjistím, že mají jiné číslo, či email, tak si to opravím při další smlouvě.

dom®
hodnocení

Děkuji,

dosud tedy nejen Vy -ale jeví se že nenašel nikdo + nikde:

takový předpis o tom čím minimálně se identifikuje fyzická osoba v nájemní smlouvé.

dom, máte pravdu nikdo jsme nenašli to, co neexistuje. A to je dobře, nebo špatně?

@dom - Jaký důvod vás vede k tak umanutému trvání na nalezení nějaké normy? Vážně mě to zajímá.

hodnocení

2x

@dom - ve kterém § je k tomu Rozsahu opora v NOZ (kde se o tom píše v NOZ)
V žádném a nikde - NOZ primárně vychází z ust.

§ 4

(1) Má se za to, že každá svéprávná osoba má rozum průměrného člověka i schopnost užívat jej s běžnou péčí a opatrností a že to každý od ní může v právním styku důvodně očekávat.

což souvisí s

§ 1725

Smlouva je uzavřena, jakmile si strany ujednaly její obsah. V mezích právního řádu je stranám ponecháno na vůli svobodně si smlouvu ujednat a určit její obsah.

a dále i

§ 1726

Považují-li strany smlouvu za uzavřenou, ač si ve skutečnosti neujednaly náležitost, již měly ve smlouvě ujednat, hledí se na projev jejich vůle jako na uzavřenou smlouvu, lze-li, zvláště s přihlédnutím k jejich následnému chování, rozumně předpokládat, že by smlouvu uzavřely i bez ujednání této náležitosti. Dala-li však některá ze stran již při uzavírání smlouvy najevo, že dosažení shody o určité náležitosti je předpokladem uzavření smlouvy, má se za to, že smlouva uzavřena nebyla; tehdy ujednání o ostatních náležitostech strany nezavazuje, ani byl-li o nich vyhotoven zápis.

hodnocení

2x

@dom - zákon či předpis upravující: minimální identifikaci obou smluvních stran u náj.smlouvy
Neexistuje - jen vy tomu pořád neveříte. Takže ještě jednou

NOZ § 1725

Smlouva je uzavřena, jakmile si strany ujednaly její obsah. V mezích právního řádu je stranám ponecháno na vůli svobodně si smlouvu ujednat a určit její obsah.
Jediná zákonná podmínka pro uzavření nájemní smlouvy je uvedena v

§ 2237

Smlouva vyžaduje písemnou formu; pronajímatel však nemá právo namítnout vůči nájemci neplatnost smlouvy pro nedostatek formy.

Ovšem nebude-li nájemce úplně tupý, bude požadovat uvedení minimálně takových údajů pronajímatele, které ho budou identifikovat tak, aby nemohlo dojít k záměně s jinou osobou. Jak, to záleží na dohodě smluvních stran.

dom®
hodnocení

...tak to zatím vypadá že by stačlo napsat následující:

(nebo by se tyidentifikace daly ještě proškrtat?

Potřebovao by to prosím ještě oporu v odkazání na ten Nový občanský zákoník.)

SMLOUVA O NÁJMU BYTU

Níže uvedeného dne, měsíce a roku uzavřeli podle § 2201 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů

jm.příjm, nar. ..., č.OP: ... nebo RČ: ...

- dále jen jako "pronajímatel" na straně jedné

a

jm.příjm, nar. ..., č.OP: ..., nebo RČ: ...

trvale bytem: adr.pronajaté nemovitosti

- dále jen jako "nájemce" na straně druhé , tuto nájemní smlouvu

atd..

hodnocení

0x

Rodné číslo nemá v nájemní smlouvě co dělat, není tam podstatné. Osobně používám smlouvy, schválené právníkem, které začínají takto:

Adresa trvalého pobytu v nájemní smlouvě
dom®
hodnocení

no ale o wwwVzory tady přece nejde, těch je všude dost..

Hledá se: nejmenší možný Rozsah identifikace sml.stran -zejména Pronajímatele,

a současně:

ve kterém § je k tomu Rozsahu opora v NOZ (kde se o tom píše v NOZ).

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jak sleduji vývoj v tomto vlákně, tak začínám mít dojem, že připravujete nějaký "ojeb" - uzavřít platnou ("neprůstřelnou") náj. smlouvu dle NOZ, kde bude jen minimální identifikace pronajímatele (aby zůstal skoro neviditelný a zřejmě i nedohledatelný). Odhaduji, že Vy nejste majitel toho bytu, který má být pronajímán, protože majitel by věděl, že jeho adresa trvalého pobytu i RČ jsou zapsané na LV v KN. Budoucí nájemce si toto může ověřit přes internet (bez RČ) a když si nechá LV vytisknout např. na poště, tak uvidí i to RČ majitele bytu. Takže, mám dojem, že Váš záměr je nějaký neseriózní, ale skutečný důvod nám zde asi psát nebudete (nepřiznáte ho). Zdravím!

doplněno 03.11.18 17:32:

dom - pokud již RČ na LV nyní není uvedeno, tak to považuji za chybu. Takto ten doklad ztratil jediný skutečně stále stejný identifikátor osob, který se během života nemění. Ovšem, to je jen můj názor, protože já s RČ nemám žádný problém, resp. bez toho (a vzájemné kontroly OP) bych s nikým neuzavřel náj. smlouvu (a že jich už bylo "hafo").

dom®
hodnocení

... to co Vy už za tím vidíte, tak s tím vytvoříte i detektivku ;)

Zde se však hledá nějaký zákon či předpis upravující: minimální identifikaci obou smluvních stran u náj.smlouvy -zejména pronajímatele.

(zejména proto že ta nemovistost musí být ve smlouvě také identifikovaná -ale o min.identifikaci nemovitosti by bylo již jiné vlákno, stejně tak jako i o tom kdyby ji nepronajímal majitel, a že TP není povinnost, ...

Také ani text smluv apod.zde neřešíme.)

Ale k tomu zásadnímu co jste uvedl:

známý mi včera říkal, že cca od srpna 2018 už na -přes ČekPoint ,vytištěném LV ptávě to RČ chybí -tak jestli k tomuto se ještě vyjádříte, děkuji.

Dom-detektivku v tom vidíte a hledáte jen Vy.K identifikaci úplně stačí Jméno,Příjmení,RČ (rodné číslo) a případně doručovací adresa. Co víc byste ještě chtěl-velikost obuvi,košile u krku...?

Vy myslíte že notář by identifikoval kohololiv jinak? NE-jak jsem psal-jméno příjmení (příp rodné příjmení) RČ ,doručovací -nebo adresa bydliště. Nic víc.Mám několik těchto jednání za sebou a nikdo nikdy nepsal víc,jedině v dědisctví po zesnulém bylo ještě datum úmrtí.

dom®
hodnocení

... uveďte tedy ještě ZDROJ: Zákon a pod..: kde se to popisuje = o to tu jde. Děkuji

( Jinak si tu vyjadřujete své názory a postoje k ostatním - o což tu nejde.)

nikdo*
hodnocení

0x

Jestli k tomu můžu po takové době něco dodat. Já bych vycházel z jiného dokumentu, který je potřeba. A to zápis v LV na katastru. když uzavíráte nájemní smlouvu, musíte vědět, že ten kdo pronajímá, má dispoziční právo. Tedy, že mu nemovitost patří, nebo má plnou moc od majitele. No a to, co je uvedeno o majiteli na katastru, by mělo stačit i v nájemní smlouvě.

iz*
hodnocení

0x

Podle mne by v nájemní smlouvě mělo být bydliště > tedy místo, kde pronajímatel skutečně bydlí, nebo doručovací adresa.

Trvalý pobyt > obzvláště v případě, že jej pronajímatel má přihlášen v pronajímané nemovitosti, nebo na jiné adrese, než skutečně bydlí, podle mne nutný není.

@Dom > chcete po nás, abychom Vám našli něco, co neexistuje, a vyčítáte nám, že nehledáme. Řekněte mi: často a rád děláte zbytečné věci?

hodnocení

0x

@dom - uveďte tedy ještě ZDROJ: Zákon a pod..: kde se to popisuje = o to tu jde
Vy máte potíže s chápáním psaného textu, jste umanutý nebo vás jen baví provokovat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]