Nejste přihlášen/a.
Byla jsem včera s doporučenkou u zaměstnavatele, který se mnou jednal hrubým způsobem a napsal mi na doporučenku, že jsem nabízenou nabídku odmítla. Já jsem mu jen řekla, že nemohu ze zdravotních důvodů vykonávat tuto činnost, kde je vyžadována velká fyzická námaha. Byla jsem nedávno na operaci v nemocnici. Zaměstnavatel mi tam napsal, že jsem simulantka, zdravá, vymýšlím si nemoce schválně a jde mi jenom razítko. Hrozně hanlivý posudek, který se nezakládá vůbec na pravdě, pouze na doměnce paní personalistky, její názor na můj zdravotní stav. Mám doložené od lékaře, že nemohu zvedat těžká břemena a mohu vykonávat jen lehčí práce. Co by mělo být rozhodující pro nevyřazení mne z evidence, můj skutečný zdravotní stav nebo názor a vyjádření personalistky vč. jejího dojmu ze mne?
Na ÚP informaci o vašem zdravotním stavu - omezení činnosti mají?
Personalistka sice nemůže ohodnotit vaši zdravotní ne/způsobilost, ale
Uchazeč o zaměstnání je povinen
sdělit krajské pobočce Úřadu práce údaje o svých zdravotních omezeních v rozsahu potřebném pro vyhledání vhodného zaměstnání, rekvalifikaci a pro stanovení vhodné formy pracovní rehabilitace, a dále sdělit, zda je osobou se zdravotním postižením; uplatňuje-li pracovní omezení ze zdravotních důvodů, je povinen je doložit lékařským posudkem registrujícího praktického lékaře
(Potenciální) zaměstnavatel není oprávněn ani schopen posoudit Vaši zdravotní způsobilost pro zamýšlený druh práce. Takový posudek může vystavit pouze lékař, který zná jak Váš zdravotní stav, tak pracoviště a pracovní podmínky u zaměstnavatele.
Vy byste ale měla lépe vážit svá slova. Postěžujete-li si zprostředkovatelce na to, že s Vámi "personalistka jednala hrubým způsobem"a/nebo že Vám napsala "hrozně hanlivý posudek, který se vůbec nezakládá na pravdě", může zprostředkovatelka nabýt dojmu, že měla personalistka pravdu, že se jen vymlouváte a že jste práci odmítla bez vážného důvodu. V takovém případě by Vám opravdu hrozilo sankční vyřazení z evidence.
Vy ale jistě máte vše v pořádku, seznámila jste se se svými povinnostmi, které řádně plníte, a ÚP jste o svém zdravotním omezení informovala (a doložila je) hned při registraci. Jen je mi záhadou, proč Vám zprostředkovatelka v takovém případě vystavila doporučenku na práci, která pro Vás evidentně není vhodná, a proč Vy jste tuto doporučenku přijala ...
Do budoucna poradím si předem projít web úřadu práce, vytipovat si několik nabídek práce, které byste mohla vykonávat, a pár (2-3) dnů před schůzkou se zprostředkovatelkou ji e-mailem požádat o vystavení doporučenek (ke každému místu připojte odkaz do databáze volných míst ÚP) na vytipovaná místa. Podle mých zkušeností to funguje.
S vytipovanými místy byste mohla přijít i odevzdat doporučenku s hanlivým posudkem > můžete rovnou požádat o vystavení dalších doporučenek.
Viz Základní poučení /... (PDF, 191 kB) > jeden výtisk jste obdržela při registraci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.