Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám levnější jízdné bez studentské průkazky?

Od: slaisa® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

omlouvám se, že Vás otravuji,ale chtěla jsem se Vás zeptat jak je to s cestováním,když nevlastním studentský průkaz? Mám i tak levnější jízdné? Průkazku nepotřebuji, protože nedojíždím např. někam do školy... PS: Je mi 18. let.

Předem děkuji za Vaše odpovědi.

Slaisa

doplněno 25.10.18 11:24: Platí levnější jízdné i pro studenty ve věku 18. let, kteří jezdí autobusy ústeckého kraje? (vizuálně foto)

Mám levnější jízdné bez studentské průkazky?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marti*
hodnocení

2x
Dobrý den,
studujete na střední škole? Pokud ano, doporučuji nechat si vystavit průkaz ISIC nebo postačí i potvrzení o studiu, které vám zdarma poskytnou ve škole. Levnější jízdné a nárok na studentské jízdné máte právě tehdy, jestliže se prokážete dokladem. Bez dokladu nárok na toto jízdné nemáte.
Hezký zbytek dne
hodnocení

@marti: Ano, jsem student, dobře děkuji za odpověď.

tralala
hodnocení

2x

Karta ISIC je jistota (potvrzení o studiu na levnější jízdné nestačí). Tu si zřídíte u Vás ve škole. Kolik stojí netuším, ale zadarmo také není. Připravila bych si něco kolem 300,- Kč. Hlavně s ní pak získáte i jiné výhody.

hodnocení

0x

Ne, sleva na děti je pouze do 18 let. Pak už je pouze sleva pro studenty do 26 a to asi nejste, když nemáte průkaz. Průkaz si vyřídíte za pár korun lehce.

hodnocení

@ringo: Já jsem student,jen nemám průkaz, protože nikam nedojíždím ... Mohu se Vás prosím zeptat, kde se tyto průkazy dělají a vydávají?

U každého dopravce. Např. u autobusů tam, kde se kupují jízdenky a vyřizují průkazky, u ČD v pokladně atd.

hodnocení

@ringo: Děkuji za odpověď... Nevíte prosím Vás kolik to zařízení průkazky stojí?

24.10.18 21:47

Do 10 kč.

hodnocení

0x

Průkaz stojí 2,- necháte potvrdit ve škole kde studujete,přidáte fotku současného vzhledu,vezmete si OP a oveření u ČD stojí 50,- na počkání.

tralala

Průkaz je ale pouze na určitou jednu trasu a tazatelka píše, že do školy nedojíždí. ISIC je lepší, protože s ním může cestovat levněji všude, kde je to možné.

Cestování po jedné trase je od 1.9. zrušeno

hodnocení

0x

pokud vás zajímá konkrétně doprava ústeckého kraje, neměl byste rychlejší a jednodušší obrátit se přímo na příslušného dopravce, než to několik dní řešit po netu s lidmi, kterým ani nedodáte plné informace?

jinak obecně vzato, na MHD se sleva ze zákona nevztahuje. nicméně Doprava Ústeckého kraje tu slevu poskytuje nad rámec zákona. nejsem ale místní, takže netuším, jestli jsou do DÚK zapojena všechna města nebo jenom některá. o tom, že DÚK slevu poskytuje, je informace tady:

kr-ustecky.cz/...

podrobnosti by asi nejlíp bylo zjistit v konkrétním městě. mám holku na škole v Litvínově, tam chtějí k prokázání slevy ISIC nebo žákovský průkaz, stejně jako u dálkových dopravců. ještě před zářím šlo nárok na slevu nahrát i na čipovou kartu MHD, ale jestli tak je stále (změnilo se věkové rozhraní pro slevu a výše slevy), to netuším (v tuto chvíli to holka nepotřebuje, tak si podrobnosti zatím nezjišťovala).

jinak jak už tu opakovaně padlo, tak nejjednušší asi je zařídit si ISIC, to je taková jistota na slevy (nejen v dopravě). informace k založení na stránkách karty:

isic.cz/...

na stránce je modrý proužek, do něj zadáte název vaší školy a vyjede vám informace, jestli vaše škola vydává nebo nevydává školní ISIC. pokud ano, je lepší zařídit si průkazku přes školu, vyjde levněji. pokud ne, tak je tam pak možnost zařídit si ISIC individuálně, k tomu je potřeba potvrzení o studiu (vydá škola). ale ten je dražší a je omezený tuším na rok, a pak se musí žádat znova. plus samozřejmě fotografie.

anebo si prostě dojít zařídit průkazku na žákovské jízdné, ta je levnější a měl by ji vystavit každý dopravce. nevím, kde bydlíte, kdyby si to chtěla zařídit moje dcera, asi bych si poslala do pokladny vlakového nádraží. i k tomu je potřeba mít fotografii a potvrzení ze školy (nevím, jestli se nevydává přímo do té žákovské průkazky).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]