Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Otec na mě chce přepsat polovinu domu, druhá polovina patří matce. Jakým způsobem postupovat?
Děkuji za rady Honza
Tak pokud otec zde nechce žádné břemeno, tak se darovací smlouvu můžeš pokusit sepsat sám a sám podat i návrh na vklad. V nejhorším případě ti to vrátí a bude tě to stát nějakou korunu navíc.
Pokud zde bude chtít otec nějaké břemeno, třeba i nejen pro sebe, tak by bylo vhodné navštívit notáře či advokáta, který se tímto zabývá.
Jinak předkupní právo u daru mezi osobou blízkou neexistuje. Tedy souhlas matky či jiná nabídka není potřeba.
Není to tak složité, jak se zdá. Na papír napíšete kdo komu a co daruje. Uvedete tedy jména, rodná čísla, data narození, trvalá bydliště a asi i čísla OP. Údaje o nemovitosti buď máte někde doma, nebo zjistíte z online katastrální mapy. Číslo nemovitosti, číslo parcely, u kterého katastrálního úřadu je to vedeno. Dáte tomu nějakou formu, vzory smluv lze najít na internetu. Na smlouvu necháte podpisy ověřit na nejbližším czech pointu, bývají na poště. A s darovací smlouvou zajdete na katastrální úřad, zaplatíte 1000Kč za převod a je to.
No. Co jsem si stačil všimnout, taková akce je paragrafově dost složitá. Sami ji těžko zvládnete.
Radím : navštivte notáře, ať věc vyřídí za vás. Není to zase tak strašně drahé.
Oukej. Zase tady vidím troly a všeznalce, tak připíšu ten hlavní důvod proč radím notáře.
Pokud jste jedináček, pak si můžete onu darovací smlouvu napsat sám. Třeba se vám to povede, i když já o tom pochybuji.
Pokud nejste jedináček, pak vaše akce zavání výdrbem na sourozence. V tom případě čekejte, že vaši darovací smlouvu někdo napadne. Vy budete mít po smlouvě a jako bonus dostanete rozvrat v rodině.
Dobře vám radím : Ať jste jedináček nebo ne, vyhněte se řadě nepříjemností a věc řešte přes notáře. Je to profesionál z oboru a na rozdíl od zdejších trolů věci rozumí.
Ale to není vůbec pravda, je to jednodušší, než si lidé myslí. Na jaře to budou dva roky, co jsme převáděli barák. A zvládli jsme to sami. Ano notářka byla potřeba, ale protože na baráku viselo exekuční zástavní právo z roku 1953. Které pochopitelně již neexistuje, ale bylo možné ho zrušit jen notářským zápisem a všichni dosavadní majitelé to museli před notářem podepsat. Teprve s notářským zápisem to katastrální úřad zrušil a pak teprve bylo možné převod nemovitosti provést. A ten už jsme dělali sami, teda vlastně já. Vše jsem zvládla zařídit a sepsat těsně před porodem, kdy je známo, že to ženám už moc nemyslí a pak i s novorozencem a mlékem na mozku. Takže tak složité to vážně není, považuju se za osobu průměrně či lehce nadprůměrně inteligentní.
Co bylo složité zjistit, co vlastně ten zápis o exekučním zástavním právu znamená a jak se ho zbavit. Ale poradili nám, že na úpřady máme zásadně psát doporučené dopisy, jinak se informací nedobereme. Takže jeden doporučený dopis, kde nám katastrální úřad sdělil, jak se toho zástavního práva zbavit, pak najít notářku, říct jí, co potřebujem, ona to sepsala, pak se všichni dostavili, podepsali, pak jeden vklad na katastru na zrušení a po zrušení další vklad na přepsání. Bez tohoto zádrhele by to bylo eins zwei. Švagrová převáděla barák nedlouho po nás a ta to měla bez zástavního práva a tedy bez problémů, žádného notáře nepotřebovali
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.