Nejste přihlášen/a.
Po ukončení pracovního poměru mi přišla na účet částka o 3000,- nižší, než na výplatní pásce. Zaměstnavatel mi na můj dotaz, proč přišlo méně peněz odpověděl, že mu chybí zboží. Poslední den v práci proběhla inventura za asistence vedoucího,při které žádné zboží nechybělo. Jak mám postupovat,abych zbytek své výplaty dostala? Děkuji.
Zápis o inventuře existuje, respektive máte kopii, dostanete se k němu nebo máte svědka/y? To by bylo dobře, ale i tak zaměstnavatel pravděpodobně porušil ZP, pokud nejednal podle odst. 1:
§ 263
(1) Výši požadované náhrady škody je zaměstnavatel se zaměstnancem povinen projednat a písemně mu ji oznámit zpravidla nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy bylo zjištěno, že škoda vznikla a že je zaměstnanec povinen ji nahradit.
(2) Uzavřel-li zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodu o způsobu náhrady škody, je její součástí výše náhrady škody požadované zaměstnavatelem, jestliže svoji povinnost nahradit škodu zaměstnanec uznal. Dohoda podle věty první musí být uzavřena písemně.
(3) Výši požadované náhrady škody a obsah dohody o způsobu její náhrady, s výjimkou náhrady nepřesahující 1000 Kč, je zaměstnavatel povinen projednat s odborovou organizací.
což zřejmě podle vašich údajů neudělal.
Vyzvěte ho (písemně s doručenkou) k doplacení dlužné částky xxx Kč v termínu do (např.) 14 dnů od doručení výzvy s tím, že v opačném případě budete záležitost řešit právní cestou. Taky byste mohla požádat o pomoc Státní úřad inspekce práce http://www.suip.cz/ podle místa vašeho pracoviště.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.