Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím při brigádě uvádět, že pobírám ID?

Od: andy01 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

jednoduchá otázka, mám ID, ale ten samozřejmě nestačí na placení všeho, takže si přivydělávám po brigádách atd. Nikde zatím problém nebyl, ovšem jak se objeví nějaká bigáda přes pracovní agenturu a po telefonu jim sdělím, že beru ID, většinou mě hned odmítnou, i když ani pořádně nevím proč.

Fyzické omezení přitom nemám, často dělám výkladky, ve skladu, atd., zvládám to.

Teď mám jít na další, vyřídit si takovou jednorázovku na pár dnů, abych si přivydělal. No a mne zajímá, jestli to musím vůbec uvádět, že beru ID? Může to pak zaměstnavatel, u kterého jsem na DPP nebo DPČ (nikoliv HPP), zjistit, nebo něco po mně dodatečně chtít, přinejhorším nezaplatit mi za už odvedenou práci? Asi se ptám hloupě, ale furt v tomto nemám jasno. Děkuji :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kara*
hodnocení

2x

Jako poživatel ID jste zdravotně pojištěný státem, což znamená, že když se jedná o takový pracovní vztah, z jehož výdělku se odvádí zdravotní pojištění a zaměstnavatel Vás tudíž musí přihlásit na zdravotní pojišťovnu, musí Vás přihlásit jako důchodce. Nicméně když neví, že jste důchodce a přihlásí Vás bez tohoto, tak se také nic nestane, protože zdravotní pojišťovna ví, že důchodce jste. Ale pokud budete mít výdělek nižší než minimální mzdu (v současnosti 12200 Kč), z něhož bude odváděno ZP, a zaměstnavatel neví, že jste ID, tak Vám srazí zdravotní pojištění v alespoň minimální výši, ačkoli by mohlo být sraženo pouze ze skutečného výdělku. Zdravotní pojištění se nesráží (a na zdr.pojišťovnu se tedy zaměstnanec nepřihlašuje), pokud je v měsíci výdělek na DPP nižší nebo roven 10000 a výdělek na DPČ nižší než 2500 Kč. Takže pokud má ta "brigáda" být s výdělkem v tom kterém měsíci jen tak, jak píšu, tak to, že berete ID ani sdělovat nemusíte. Pro slevu na dani to také v tomto případě nemá význam, protože když podepíšete daňové prohlášení, pokryje Vám daň sleva na poplatníka a slevu na invaliditu byste ani neuplatnil. Ale každý zaměstnavatel by Vás stejně před započetím práce měl poslat ke svému podnikovému lékaři pro posouzení, jestli tu práci můžete dělat.

Jiná věc by byla, kdybyste měl mít pracovní poměr.

iz*
hodnocení

0x

Ano, měl byste zaměstnavatele informovat, protože zaměstnavatel potřebuje vědět, že máte sníženou pracovní schopnost. A musí zajistit, abyste vykonával jenom takový druh práce, k němuž jste zdravotně způsobilý (což musí posoudit lékař, nikoliv zaměstnanec).

Zkuste hledat práci u přímých zaměstnavatelů, nikoliv přes agentury.

id
hodnocení

0x

Pokud se nikdo neptal, nic jsem o ID nezmiňovala. Na přímou otázku jsem odpověděla pravdivě, ano, mám ID. Ale stalo se to jen jednou, byla to vyjímka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]