Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, může po mě chít zaměsnavatel otisky prstů na dochazkový system?
ZP § 96
(1) Zaměstnavatel je povinen vést u jednotlivých zaměstnanců evidenci s vyznačením začátku a konce
a) odpracované
1. směny [§ 78 odst. 1 písm. c)],
2. práce přesčas [§ 78 odst. 1 písm. i) a § 93],
3. další dohodnuté práce přesčas (§ 93a),
4. noční práce (§ 94),
5. doby v době pracovní pohotovosti (§ 95 odst. 2),
Jak to udělá je plně v jeho kompetenci, není-li v rozporu se zákony. Pokud vám jeho způsob nevyhovuje, nemusíte se mu podřídit - ale on vás nemusí nadále zaměstnávat.
Ty docházkové systémy (aspoň co vím) neuchovávají obraz otisků jako nějakou fotku. Ony uchovávají jen nějaký kód spočítaný z otisku. Sice to nemám nijak potvrzeno, ale docela bych si tipnul, že se z toho kódu nedá otisk (jako obrázek) sestavit, že to je prostě jen jednosměrné (příště při sejmutí otisku zas dostane kód a hledá ho v databázi kódů). Navíc to zaměstnavatel bude určitě používat jen pro účely docházky. Kdyby na tebe chtěl prostřednictvím otisků hodit nějakou vraždu, sehnal by si tvoje otisky snadno jinak. A ze všech prstů, ne jen z jednoho nebo dvou.
Myslím, že souhlas v souvislosti s GDPR není nutný. Řešili jsme ve firmě právě, jestli se na evidenci docházky s otisky prstu GDPR vztahuje a po dotazu u dodavatele technologie nám bylo řečeno, že ne, protože otisky jako takové se nikde neukládají, uchovává se právě jen nějaký digitální kód, jak již tu někdo psal.
no správně by ti měl dát k podepsání papír, že s tím souhlasíš...u nás když se řešilo GDPR tak jsme dostali asi 2xA4 kde bylo přesně napsané jaké oddělení a v jaké míře zpracovává moje údaje a měl jsem zaškrtnout ty, které mohou používat např. pro marketing a tak. S tím, že jako zaměstnanec máš ze zákona právo tohle vždy změnit...
@krtek66 - Žádný "papír" není potřeba - jestliže zaměstnavatel využívá a zpracovává informace o zaměstnanci při plnění povinností zaměstnavatele, není nutný výslovný souhlas zaměstnance s použitím systému.
Ostatně ve výkladu GDPR není (zatím - pokud mi něco neuniklo) jasné, zda otisky prstů, které nejsou uchovávány, spadají pod zpracování biometrických údajů. Pokud ano, teprve pak by ten souhlas byl nutný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.