Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to tak opravdu správně?

Od: xavier95 odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny čtenáře a rádce na této poradně!
Rád bych se Vás zeptal na jednu věc, která se týká mého pracovního poměru.

Ke konci roku 2017 jsem nastoupil do jedné nejmenované (menší) firmy, kde jsem nastoupil jako obchodní referent, což je kancelářská práce.
Pracovní místo bylo na internetu inzerováno jako místo, kde je plat v rozsahu 25 - 35 tisíc brutto, což mě samozřejmě jako čerstvě vystudovaného zaujalo a chopil jsem se příležitosti.
Bohužel už na začátku přišlo zklamání, že jsem dostal k podepsání smlouvu, kde byl plat brutto napsán 14 tisíc. Ale vzhledem k tomu, že jsem práci neměl, tak jsem smlouvu podepsal a za tyto peníze nastoupil. Celou dobu jsem si to vysvětloval jako, že nemám zkušenosti a po zkušební době až se zaučím dostanu víc (přesně jak při pohovoru padlo), bohužel jsem na místě zůstal zhruba půl roku a žádné finanční zlepšení nepřicházelo.
Následně jsme pak v práci udělali dohodu, že přejdu na jinou pozici (manuální pozici, mimo PC) a budu mít i vyšší plat, takže jsem řekl, že fajn a risknul jsem to... Ale už v ten moment mě zarazilo to, že jsem k podpisu nedostal novou smlouvu a v podstatě jim tam dělám mechaničinu se smlouvou na obchodního referenta. Nicméně jsem to nějak zásadně neřešil a začal pracovat rukama. Ale bohužel ani tak nepřicházelo finanční zlepšení, tak jsem byl nucen dojít za šéfem a požádat ho o přidání. Přidal mi o 1000Kč v čistém za což jsem samozřejmě poděkoval a byl jsem rád, ale bylo to to poslední přidání, které jsem dostal.
Nicméně nyní jsem si našel lepší místo v jiné firmě, kam bych rád přešel a dokonce jsem na to byl upozornit i našeho šéfa a domluvili jsme se na dohodě s tím, že až budu vědět datum nástupu, tak mu dojdu říct a sepíšeme dohodu, ale bojím se, že si dohodnu den nástupu a najednou mi začne dělat problémy.
Chtěl bych se tedy zeptat, jak bych se měl bránit, kdyby k této situaci došlo...
Já jen, že ta smlouva na jinou pozici než vykonávám mi nepříjde moc legální a myslím, že kdyby se mi třeba něco stalo, tak si za to můžu sám, protože na jinou pozici než kancelář smlouvu nemám a tedy bych tu činnost (manuální) vůbec ani neměl vykonávat. A teoreticky bych i mohl říct, že nebudu vykonávat něco, co nemám v popisu práce... Ne?

doplněno 17.10.18 09:22:

A co se týče výkonu práce mimo rozsah smlouvy?
Přeci jen nemužu dělat manuální mechanické práce, pokud mám smlouvu na práci v kanceláři... Případně, co když se mi něco stane při výkonu práce, kterou nemám napsanou ve smlouvě?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

prace
hodnocení

3x

Nevěřte slibům. Dosavadní práce nic moc, podejte okamžitě výpověď a hledejte lepší i za cenu, že byste byl chvíli bez práce. Takto placenou práci najdete kdekoliv.

iz*
hodnocení

0x

"Nedostal jste pracovní smlouvu k podpisu". Pracovní smlouvu obě strany sjednávají dobrovolně.

Jestli jste přistoupil na návrh zaměstnavatele (jestli jste podepsal předloženou pracovní smlouvu), platí, že jste pracovní smlouvu se zaměstnavatelem sjednal (uzavřel) dobrovolně.

Vzhledem k tomu, že jste si dobrovolně sjednal mzdu (i ta je smluvní) 14.000 Kč hrubého, náleží Vám tolik, kolik jste si sjednal. (Vše, co bylo sjednáno v pracovní smlouvě, lze měnit pouze se souhlasem obou stran.)

Zaměstnavatel je povinen Vám přidělovat ten druh práce, který jste si s ním sjednal v pracovní smlouvě.

Nikdy nevěřte ústním slibům. A už vůbec nikdy nevěřte zaměstnavateli, který nejedná korektně (na nové místo s Vámi měl uzavřít novou smlouvu nebo jste měli uzavřít dodatek k původní pracovní smlouvě).

Chcete-li v práci skončit, dejte zaměstnavateli písemnou výpověď (převzetí si nechte potvrdit na kopii výpúovědi) a počítejte s tím, že musíte dodržet výpovědní dobu.

olinl
hodnocení

0x
Pokud dáš výpověď ty, budeš muset dojet tento měsíc a další dva tam ještě makat a poté jsi teprve "volný". Pokud chceš na nové(lepší) místo co nejdříve, zkus se dohodnout se šéfem na ukončení pracovní činnosti - výpovědi DOHODOU z tvé strany (zaměstnance). Pokud nebude souhlasit-rozumný člověk/šéf však pochopí, že pokud dáš výpověď a podepíše jí, nebudeš už pracovat ty dva měsíce a něco na 100% nebo půjdeš marodit, takže ti podepíše raději tu výpověď DOHODOU, ale ne vždy to vyjde. Poučil si se, že si můžeš říct o větší plat/mzdu a pokud se neozveš, sám ti ji zvedne málokterý šéf sám od sebe..
iz*

@Olini,

"výpověď dohodou" neexistuje, jde o rozvázání pracovního poměru dohodou. Dohodu lze uzavřít jenom v případě, že s návrhem souhlasí obě strany.

Kdyby tazatel dal "výpověď dohodou", mohl by si pracovní poměr prodloužit o další měsíc, protože pokud použije neexistující pojem, nemusí být zaměstnavateli jasné, jestli zaměstnanec žádá o rozvázání pracovního poměru dohodou, nebo jestli dává výpověď. A než se to vyřeší, může začít další měsíc.

Výpověď podepisuje ten, kdo ji dává (zde zaměstnanec). Nadřízený (zaměstnavatel) pouze potvrzuje její převzetí.

olinl
Díky ivzez za upřesnění pro tazatele. Používám sleng, ale v tomhle případě je lepší tvůj přesný název.

alm
hodnocení

0x

Tak už to, že v nabídce inzerátu bylo uvedeno rozmezí dokonce až 35 tisíc, nebylo od firmy korektní. Následně to pokračovalo změnou práce bez nové smlouvy, přidání 1000 korun ale to až po vašem lezení po kolenou. Prostě tam s vámi "vořou" jak oni potřebují. Musíte být hodně zklamán o to více, že je to vaše první zaměstnání a být vámi, hledám něco jiného. Dnes je 14 tisíc pro vystudovaného almužna. Ale dokud tam budete, buďte ostražitý.

hodnocení

0x

Navrhněte zaměstnavateli ukončení dohodou, pokud nebude chtít, tak se ho zpetejte, jakou cenu pro něj má pracovník, kterého bude držet na místě z donucení. Snad mu to dojde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]