Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz ohledně sleva na poplatníka. Nastoupil jsem k 13.9.2018 a v další výplatě mi byla strhnuta, že nelze uplatnit.
Zaměstnavatel neměl doloženo, co tomuto zaměstnání předcházelo. Kdybyste mu k prohlášení k dani z příjmu přiložil čestné prohlášení, že jste od 1. do 12. září neměl žádné zdanitelné příjmy a že jste neuplatnil základní daňovou úlevu jinde, mohl by zaměstnavatel uplatnit daňovou úlevu již za září.
Takhle se Vám daň vrátí až na jaře příštího roku > buď v rámci ročního zúčtování daně z příjmu (to za Vás na základě Vaší písemné žádosti udělá zaměstnavatel) nebo v rámci daňového přiznání (DP), které byste musel vyplnit a podat Vy sám.
Rozhodnete-li se pro DP, doporučuji je podat až na přelomu února a března 2019. Kdybyste je podal hned v lednu, musel byste později znovu (platnost podpisu na žádosti je jen dva měsíce) požádat o vrácení přeplatku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.