Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypsání neschopenky tři dny nazpět

Od: trengal odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

v sobotu jsem měl jít do práce, ale po ránu jsem musel na pohotovost kvůli nemoci. Dostal jsem prášky na tři dny, že to tak hrozné nemám. Neschopenku mi prý vypíše moje doktorka i tři dny zpět, jak jsem i našel na internetu, oni že prý na pohotovosti ne.

Dnes jsem dobral předepsané prášky, cítím se dobře, a šel jsem za doktorkou. Chtěl jsem napsat a zároveň ukončit neschopenku tak, abych již zítra mohl do práce na noční směnu. Blbec jsem ale zaspal, zmeškal autobus (mám to docela daleko), a když jsem přijel, sestra mě rychle vyhnala, že jdu pozdě, v době pro objednané pacienty, a ať prý přijdu zítra.

Tak tedy zítra no, ale protože toto je moje první práce a moje první neschopenka, začínám mít trochu nervy. Prý jsou při 4 a více dnech zpět komplikace a papírování. Když se prosím jedná o tři dny zpátky, počítá se i současný den, nebo čistě celé tři dny předcházející danemů dni? Znamená to, že tři dny nazpět od úterý vychází právě na sobotu? A bude se vůbec dát neschopenka ukončit takto zpětně způsobem, abych zítra mohl zas nastoupit? Z těch několika diskuzí, co jsem četl usuzuji, že to možná až moc řeším, ale jen jsem se chtěl zeptat, abych dopředu věděl a měl jasno.

Děkuji vám za vaše odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Jak jste měl rozvrženy další směny?

Jak moc tu neschopenku potřebujete? Na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele je nárok až od čtvrté naplánované pracovní směny, za první tři pracovní směny nemáte nárok na nic.

Neschopenku lze vystavit i déle než tři dny zpětně, ale je k tomu potřebný souhlas OSSZ. Nejsem si jista, jestli se Vaší lékařce bude chtít souhlas OSSZ vyřizovat, když by ji měla rovnou i ukončit...

Nestačilo by zaměstnavateli jenom doložit ošetření v sobotu na pohotovosti? Jestli Vám lékařka neschopenku vystaví až od neděle, stejně budete muset doložit i sobotní ošetření.

trengal
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Možná se v tom jen moc nevyznám.

O tom, že první tři dny jsou neplacené, vím. Na papíře z pohotovosti mám napsáno "kontrola u lékaře". Vím o spoustě lidí, co to jen promarodí v práci a nikam nejdou, takže mi nikdo moc neporadil.

Já si jen prostě myslel, že ta neschopenka je taková "hlavní omluvenka do práce". Doktor na pohotovosti mi do papíru napsal, že jsem dostal prášky na tři dny, ale potvrzení jako takový, že bych nemohl v tu dobu do práce nikde nemám. Možná to z toho vyplývá, ale právě na to jsem myslel, že je ta neschopenka. Že můj doktor musí rozhodnout, ne já sám, že jsem nemohl nikam jít. A že jí zaměstnavatel potřebuje, aby mi ty tři dny omluvil a neřekl, že se flákám.

Svoje vedoucí sice znám dobře, a ti mi věří, ale ti to pak stejně předají výše do kanceláří. Marně se jim ještě pokouším dovolat, jestli by to šlo udělat jinak.

V případě, že jsem smysl neschopenky špatně pochopil, budu rád opraven.

hodnocení

0x

No, máte pěkně na ... zdravotní sestru. Pokud by nešlo napsat tu neschopenku na 4 dny, zkusil bych se s doktorem domluvit tak, že sobota se omluví jen jako návštěva lékaře (pokud jste teda neměl mít směnu i v neděli) a neschopenka se napíše od pondělí do úterý. Bude to čistě a legálně.

doplněno 15.10.18 16:50:

Jinak jako omluva v práci nemusí být jen neschopenka. I samotná návštěva lékaře stačí jako omluvenka, ale jen na dobu nezbytnou pro tu návštěvu lékaře a příměřenou dopravu k lékaři a od něj. To zpravidla není celý den, ale pokud je nějaká složitější situace s dojížděním, tak se to dá použít i na celý den.

Jinak pokud máte s Vaším šéfem dobrý vztah a komunikujete, aby věděl, co se děje a kdy znovu přijdete do práce, tak se dá ta byrokracie ohnout, zvlášť teď, když je lidí málo.

trengal
hodnocení

Technicky jsem směnu v neděli mít měl, a to noční, tedy z neděle na pondělí, normální osmihodinovou, a dnes mi taky jedna noční uteče. Já už to s doktorkou nějak domluvím, v nejhorším schytám od vedení jednu dvě výtky, i když mě znají moc dobře a ví že jim to nedělám naschvál. Nějak si to nadělám, když to půjde. Pracovali tam i s horšíma, a navíc, přesně jak jste doplnil, lidi nejsou. Děkuji za vaši odpověď.

hodnocení

0x

Jestli se s vedením umíte dohodnout, nešlo by sobotu omluvit návštěvou pohotovosti a na další dvě směny neplacené volno? Nschopenka je stejně první 3 dny "zadarmo", o nic nepřijdete. Přijde mi to jako nejjednodušší řešení. A zítřejší kontrola už na celý den být nemusí - jen na dobu nezbytně nutnou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]