Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych se zeptat, chci se rozvést, manžel není občan ČR, je občan Slovenské republiky, má zde jen trvalý pobyt, a rodinný dům, ve kterém bydlíme jsem darem dostala od mé matky a když se rozvedeme, chci, aby se odstěhovat, jenže on nemá žádnou nemovitost, kam by se mohl přestěhovat, pochybuji o tom, že ho můžu vyhodit na ulici, proto by mě zajímalo, jak se tento případ řeší? A dále, jsme svoji 4 roky, po celou dobu dával peníze do manželství pouze on, já jsem nejdříve studovala a pak nezaměstnaná. Ještě nás podporovala moje mamka s babičkou, může žádat o nějakou částku?stále jsem nezaměstnaná a nedostávám žádné peníze od státu.děkuji
Moniko, nárok na RD si samozřejmě dělat nemůže. Ani trvalý pobyt mu nic nezaručuje. Trvalý pobyt je pouze evidenční údaj, který nezakládá žádné vlastnické a nebo jiné právo. V každém případě bych se pokusila s manželem dohodnout, jak řešit majetkové vypořádání. Pokud jste kupovali ze společných peněz vybavení domu, bylo by potřeba se dohodnout, jaké movité věci si kdo ponechá. Pokud by manžel navíc financoval stavební úpravy ze svých výlučných finančních prostředků - např. úspor - také to by se v dohodě mělo zohlednit. Stejně jako to, že po celou dobu on rodinu finančně zajišťoval a vy jste mohla v klidu dostudovat. To by byl samozřejmě ideální stav v případě oboustranně přijatelné dohody. A určitě by bylo vhodné, pomoci mu při hledání bytu, kam by se mohl přestěhovat. Jinak se budete třeba roky soudit a nikomu to neprospěje. Mám soud o vypořádání majetku za sebou, takže vím, o čem mluvím. Trval zhruba 6 let. Předpokládám, že neplatí jiná pravidla pro občana SR. Navíc si myslím, že pokud byste se slušně spolu dohodli, třeba by se vrátil na Slovensko. Ale to samozřejmě tak nemusí být, pokud zde má slušné zaměstnání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.