Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koloskopie a vážné problémy

Od: evasunohu odpovědí: 9 změna:

Pravidelně navštěvuji lékaře, je mi 39.let, trpím nealkoholickou steatofibrózou jater (NASH) a řadou nemoci a hlavně z důvodů nálezú polypú v tlustém střeve musím docházet každé 2 roky na kontrolní koloskopii, kde jsou mi vždy nalezeno několik velkých polypů. Chodím do VFN Praha a jednou jsem tam, musel v nemocnici i ležet přes noc, jelikož byl zákrok složitejší.

Teď tam jdu zase ve čtvtek a mám problém, už asi týden mám zácpu, jím zatím normálmně, od neděle v poledne nebudu nic již raději jíst. Dostal jsem na recept projímadlo, tak snad mi to pomůže.
Nevím, co mám s tou zácpou dělat, jelikož mám ji už týden a nic a mnám obavy.

Navíc vždy po koloskopii ( byl jsem na ní již 6×) mám strašné bolesti. Dostanu injekci pod dohledem lékaře z odd. ARA chvíli jsme na lůžku ( 20 minut) a pak mě pustí domů. musím jet vlakem 35 km domů. Cesta je strašně bolestivá, nemůže vůbec pořádně jít, strašně mě to po zásahu bolí, pořád si někde po lavičkách sedám, jaké mám bolesti, v metru nevydržím stát a nikdo mi nechce pustit a cestou autem musím ležet vzdadu a i tak mám strašné bolesti. To dostávám injekci proti bolesti.

Teď mě to čeká ve čvrtek v Praze ve VFN na Karlově nám.

Poradťe co mám dělat?
Myslíte, že zácpa souvisí s dlouhod. nemocí jater?

Byl někdo také na koloskopii a jak jste to snášeli?
Měl jsem domů doprovod či přímo odvoz nemocnice?

Já musím bohužel metrem a vlakema a do VFN v Praze chodím proto, že se tam léčím s jáítra a jsem veden u profesora, který mio koloskopii provádí.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Při zácpě je kysané zelí skutečně vhodné, ale vyvolává silnou plynatost, která ve vašem případě není žádoucí. Taky není dobře i vaše nejedení. Tím se střeva přestala plnit, a tím pádem nová potrava "neposunuje" to stávající (u vás zatuhlé) ve střevech. Pokud máte situaci zlepšit do čtvrtka, já bych zvolila kefír. Ten napomáhá peristaltice střev, střevní flora víc pracuje a posunuje stolici ven. Zkuste si pít ráno na lačno poctivý hrnek kefíru a večer před spaním taky. Vypusťte maso a uzeniny (to ve střevech hnije a dlouho tu leží) a pečivo - hlavně housky, a nahraďte to zeleninovým salátem z druhů, které nenadýmají. Nejlépe se tráví rozmixovaná směs. Dál je vhodná kašovitá strava = třeba kaše z ovesných vloček, nebo rozmixovaný oběd. Taky je šikovná polévka, jak hustá zeleninová, tak poctivý masový vývar se zeleninou a nudlemi (ne rýží). No a co se samotného vyšetření střev týká, já bych se určitě domluvila s někým z rodiny nebo kamarádem, aby mě tam doprovodil, nejlépe dovezl autem. Nebudete na to sám, budete si moct o svých pocitech hned s někým pohovořit a bude vám líp. Každý zná že - Ve dvou se to lépe táhne. A pokud máte po zákroku velké bolesti (můžete mít citlivější nervy), zkuste se domluvit s lékařem, který vás na toto vyšetření poslal, nebo svým obvoďákem, ať vám napíše na zpáteční cestu sanitku. Tak držím palce *slunce* Ida

hodnocení

1x

To byste spíše měl řešit s lékaři a ne přes internet. Ta zácpa bude pravděpodobně psychologický problém, až si dáte projímadlo, tak vás to prožene, ale to byste už měl vědět.

Kolonoskopie a stav po ní není zrovna příjemná záležitost, ale zase ne natolik, aby se to nedalo zvládnout. Samotné odstraňování polypů není vůbec cítit, to jen když do vás pumpují vzduch při zákroku, aby se střevo roztáhlo. Pokud máte velké bolesti (střevo, konečník?), tak to řešte s lékařem.

hodnocení

1x
Na zácpu je nejlepší ovoce a zelenina, prostě vláknina. Nebo si dejte kysané zelí třikrát denně a uvidíte, jak se vyčistíte... Nejhorší je pečivo, maso...
doplněno 14.10.18 15:36: Plynatost u kysaneho zelí nastává až po čtyřech dnech (pokud ji jen to zelí) a to už má člověk dávno střeva čisté, navíc přirozenou cestou, bohatou na živou biokulturu a nastolení rovnováhy v organismu. Mírné nafouknuti střeva vlivem kysané zeleniny je naopak žádoucí, protože střevo zvětší svůj objem a usazeniny v něm lépe odejdou ven, odlepi se od střeva. Dospělý člověk může mít ve střevech 12 -15 kg zbytků, střevo není hladká trubka, ale je plné záhybů a klků.

hodnocení

1x

Dobrý den. Byl jsem na kolonoskopii před 5 lety a bylo to v pohodě. Trochu mě přispali, po zákroku jsem byl trochu malátný, ale bez bolesti. Čekali na mě s autem a jeli jsme k Zemanovi, kde jsem si koupil chlebíčky a doma snědl. Během té cca jedné hodiny přešla i ta malátnost. Teď jdu 23.10, tak uvidím jak to proběhne.

hilda*
hodnocení

1x
Každý to snášíme jinak. Já jsem neměla problém, ale u vás ještě je ta nemoc jater, to jistě hraje svojí roli. Nešlo by se v nemocnici domluvit na hospitalizaci na 24 hodin? Přímo u vyšetření mi řekli, že pokud budu mít nějaké potíže nebo by mě bolelo břicho, ať hned kontaktuji interní oddělení.

hodnocení

0x

Máte zřejmě nějaký psychický blok, ..Nezdá se mi vhodné, abyste již od neděle nic nejedl, když jdete na výkon až ve čtvrtek. Pokyny, jak se chovat před vyšetřením, máte zde: ikem.cz/...

Já osobně bych v pondělí zavolala profesorovi, který Vám zákrok bude provádět a konzultovala s ním. Manžel také podstupuje pravidelně kolonoskopii, ale takové problémy nemá, jezdí sám a snáší dobře, to stejné moje kamarádka, oba jsou ve věku 60+.

Jinak k těm játrům..manželův nejlepší kamarád, podstoupil 2 dny před loňskými vánocemi transplantaci jater, .byl čekatelem cca půl roku, po transplantaci šel 12.den domů, dostal darem nový život, je úplně fit, běhá denně několik km, sportuje, absolvuje pěší túry, je to zázrak, jak se život díky novým játrům změní.

Je mu 64 let, samozřejmě cirhózu neměl z alkoholu, měl to dědičné, jinak by se s ním nikdo nebavil a pokud by ho náhodou zařadili i přesto do programu, byl by někde vzadu a transplantace by se zřejmě ani nedožil.

Zajímal jste se o tuhle možnost? Byla by pro Vás transplantace vhodná?

Navíc pokud není psychika v pořádku, vše jde s obtížemi, tu by bylo potřeba zlepšit.

myska*

Promiňte, ale musím vám opravit několik zkreslených představ. Ano, s alkoholikem, co pije, by se nikdo o transplantaci nebavil, ale pokud alkoholik prokazatelně abstinuje, tak se k transplantaci přistupuje (stále jich je jen 25 % všech transplantací). Pokud už jednou v seznamu jste, tak vaše historie nehraje roli, jde jen o váš aktuální zdravotní stav. Všichni pacienti čekající na transplantaci mají zakázán alkohol a při zjištění alkoholu v krvi jsou obvykle vyřazeni z čekací listiny.

Transplantace je poslední možnost - 10 % lidí umře při operaci nebo hned po ní. Jíte imunosupresiva - můžete chytit každý bacil, který projde okolo vás a i rýma vás může zabít. Neustále hrozí riziko rejekce - tělo orgán nepřijme. Také se až u 20% transplantovaných vyvine cukrovka. Dalším problémem je, že není čas dárce pořádně vyšetřit, občas se stane, že s transplantovaným orgánem se transplantuje i nemoc způsobená virem nebo bakterií.

Vašemu příteli gratuluju, je ten šťastný, u kterého transplantace proběhla bez problémů. Ale doporučovat transplantaci, i když existuje i jiná léčba, to je hazard.

dietka
hodnocení

0x

Tak před každým zákrokem dostáváte informační letáček, co smíte jíst a co musíte vyřadit. Každopádně zmiňované zelí určitě ne.

Jedná se o bezezbytkovou dietu. A tedy toho moc na výtlaček nezbyde. sjidelnicek.cz/...

nebo zde

ulekare.cz/...

hodnocení

0x

Kupte si v lékárně vlákninu Psullium od Dr. Popova a pokud budete užívat dál, tak se vám stolice upraví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]