Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sahání do tašky od zaměstnavatele

Od: maya* odpovědí: 34 změna:
Zdravím. Zaměstnavatel najal ochranku, aby nás mohl kontrolovat. Mě to nevadí, ráda ukážu obsah tašky i kapes, nemám co skrývat. Ale co mi vadí,tak neustálé dohady s ochrankou, protože si nepřeji, aby mi do té tašky, batohu, nebo kapes sahali. Argumentují, že na to mají právo, že jim k tomu dal zaměstnavatel svolení. Projela jsem spoustu diskusí, na toto téma, našla pár paragrafů, ale nikde jsem nenašla přesnou formulaci, kdo je oprávněn, mi do zavazadla sahat a kdo ne. Díky za případné postřehy.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, doufám, že ta ochranka používá rukavice - bez rukavic si nedovolil šacování ani celník za "socíku". Dožadujte se rukavic, když omakávají stovky věcí denně. Zdravím!

doplněno 13.10.18 20:14:

maya - jsou to čuňata a Vy se na ně dívejte s pohrdáním. Žádný úsměv, žádné laškování - jen odsudek,

maya*
hodnocení

Také zdravím. Ano, rukavice mají. Aby ne, když mi prošacovávají zpocené a špinavé prádlo po 12ti hodinové směně :D (to jen pro odlehčení mé situace ;) )

Kdepak nedovolil - to skutečně nebyla a není ochrana prohlíženého, i když se to tak prezentuje.

majsterjoe*

*smich* to mě rozesmálo Bene. Za socíku celníci moc dobře věděli proč to dělají a pro čí dobro :)

maya*
hodnocení

BENe díky. Já se snažím být úplně neviditelná, zvlášť, když dojde na spodní prádlo a hygienické potřeby...
ben®

maya - ten "šacung" by neměl člověka ponižovat a ubírat mu důstojnost. A když už tam ti placení pohunci jsou, jinak se bránit nelze, tak je třeba jim dát najevo, co si o jejich činnosti myslím. Když už "fízlují" a mají na to žaludek, tak ať si to vychutnají (nezájem a opovržení).

maya*
hodnocení

BENe - no, budu muset doma natrénovat před zrcadlem, díky
mnd®

A na každou prohlídku mají nové čisté rukavice? nebo s těma co se hrabali v jiné kabelce se hrabou i v té vaší? To je na přenos žloutenky jak dělaný.Na šacování nepotřebuji ochranku.Stačí rám garrett.cz/... a dva členy ochranky.Taky vyžadujte že ukážete ale jste žena tak ať prohlíží kapse žena.Zdravotní průkaz snad mají.Tohle všechno ale musíte zjistit.Ale je toho víc co musí splňovat.

hodnocení

3x

@dabel - Mohou nahlížet do tašek a aut ale co vim tak vás prohledávat ani šacovat nemohou to múže jen policie
Mýlíte se. Respektive pletete si osobní prohlídku např. osoby podezřelé z krádeže v obchodě - tu smí skutečně provéstjen policie - a prohlídku zaměstnance podle zákoníku práce:

ZP§ 248

(2) Zaměstnavatel je z důvodu ochrany majetku oprávněn v nezbytném rozsahu provádět kontrolu věcí, které zaměstnanci k němu vnášejí nebo od něho odnášejí, popřípadě provádět prohlídky zaměstnanců. Při kontrole a prohlídce podle věty první musí být dodržena ochrana osobnosti. Osobní prohlídku může provádět pouze fyzická osoba stejného pohlaví.

Z dotazu není jasné, zda je provádějí jen muži - jakmile by na mě zkusili sáhnout, nedovolila bych jim to a bránila se okamžitou stížností u zaměstnavatele - ale jinak, jak vidno, zákon dovoluje a zaměstnavatel svoji povinnost samozřejmě může delegovat na někoho dalšího.

hodnocení

2x

Já bych jim asi dělal naschvály. Zakrvácené obvazy, umělé zuby, spodní prádlo opačného pohlaví, dlažební kostka, štos bankovek aj.

hodnocení

1x

Tady bozpinfo.cz/... máte poměrně jasné vysvětlení.

Na vašem místě bych se sháněla po (např.) příkazu zaměstnavatele.

maya*
hodnocení

Díky za radu.

ewewq
hodnocení

1x

Myslim, že komu se to nelíbí může dát výpověď, argument nic neskrývám ale nesahejte mi do batohu jde pochopit i jako hra, "hádej jak se mi to dnes povedlo ukrý".

maya*
hodnocení

Ale no tak, já tu tašku i batoh vysypávám na stolek. Oni se mi přehrabávají ve věcech. Tašku i batoh si pak ode mne vezmou a ještě je šacují. Špatně jsem formulovala dotaz.

hodnocení

0x
Mohou nahlížet do tašek a aut ale co vim tak vás prohledávat ani šacovat nemohou to múže jen policie
maya*
hodnocení

Díky. To čtu hodně, ale nemůžu najít přesnou formulaci zákona. Nevíte?
fram
Zákon je tady: bozpinfo.cz/... je to dost volné a zaměstnavatel může upravovat vnitřním předpisem. Teda já bych se na takového zaěstnavatele...obrátit zády. Tak.

@fram - Příslušný § ZP jsem citovala (viz výše) a nic "volného" tam není - zcela jasně se v nšěm píše o oprávnění zaměstnavatele " provádět prohlídky zaměstnanců".

hodnocení

0x

To snad děláte v mincovně?:-D

maya*
hodnocení

V mincovně ne, ale s mědí :)

culdabulda1*
hodnocení

0x

pokud nic nekradu, klidně se nechám i prošacovat, pokud kradu - musím holt vymyslet jiný způsob.

Ale jinak zaměstnavatel asi dobře věděl, proč tu ochranku najímá - a mimochodem - za socíku by si to asi takto ani nedovolili - to se to kradlo ... :-D

iz*

Nechat se prošacovat? I kontrola by měla mít nějakou úroveň > např. ten rám.

mnd®
hodnocení

0x

A na každou prohlídku mají nové čisté rukavice? nebo s těma co se hrabali v jiné kabelce se hrabou i v té vaší? To je na přenos žloutenky jak dělaný.Na šacování nepotřebuji ochranku.Stačí rám garrett.cz/... a dva členy ochranky.Taky vyžadujte že ukážete ale jste žena tak ať prohlíží kapse žena.Zdravotní průkaz snad mají.Tohle všechno ale musíte zjistit.Ale je toho víc co musí splňovat.

maya*
hodnocení

Ne, mají pro všechny jedny rukavice, před další vysypanou taškou si je nemění. Díky za tipy, v pondělí si je pozjišťuji.

hoststary*
hodnocení

0x

V minulém století byl běžný zákaz přinášet s sebou do zaměstnání věci, které byly uvedeny v pracovním řádu. A zcela normální byl zákaz odnášení čehokoliv, který se ve vrátnici kontroloval. Zaměstnanci, kteří zažili válku by si neodnesli z práce ani hřebík, nebo kostku cukru.

V některých továrnách běžně zaměstnankyně i bez vyzvání (jak to stálo na cedulce ve vrátnici) předkládali tašku k nahlédnutí ke kontrole a v některých továrnách nebo i potravinářských závodech bylo tlačítko, které každý musel stisknout a když se mu rozsvítila červená, musel na osobní prohlídku. Bylo to srozumitelné a nikdo nekradl ani se o to nepokoušel a když měl zaměstnanec čisté svědomí, nemusel o tom vůbec diskutovat.

I dnes je to v některých zaměstnání běžné, pracovní oděvy nemají kapsy, zaměstnankyně si s sebou na pracoviště neberou vůbec nic, osobní věci mají v šatně, aby nevznikaly pochyby nebo nepodložená podezření ze ztrát něčeho, čehokoliv.

maya*
hodnocení

Však ano, na pracovišti nemáme žádnou osobní věc. Dokonce ani pití, to je na chodbě, mimo halu. Vše ostatní musí být v šatně. Čisté svědomí mám, ale když vám muž z ochranky bere do ruky vaše špinavé a propojené spodní prádlo (po 12ti hod směně) a před dalšími zaměstnanci ho ve vzduchu protřepává, je to slušně degradující pocit. A co teprve nakukování do ještě nerozbalených dámských vložek, ve výšce všem lidem okolostojícím na očích. Prima pocit

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím, v 95 roce jsem se po těžkém úrazu dostal asi na 2 roky také mezi vrátné ( ochranku) jedné fabriky. Dá se říci, že jsem byl mezi dvěma mlýnskými kameny. Z jedné strany zaměnanci , které jsem musel kontrolovat a z druhé vedení, které kontrolovalo mne jak provádím prohlídky. Snažil jsem se to dělat nějak důstojně a s rozumem. Vždy jsem slušně požádal o otevření kabele i když většinou to chlapi měli už otevřené jak kolem nás procházeli, poděkoval a popřál pěkného dne. Nikdy jsem tam nešahal rukou a když jsem zahlédl , že si zaměsnanec něco vynáší např. vrták, soustružnický nůž atd. tak jsem to vždy přehlížel. Neexistovalo šahat do kapsy, to bych si vživotě nedovolil. To bych dal raději výpověď.

Co tim chci říci. I taková nepříjemná práce se dá dělat s úsměvem , rozumně a se zachováním důstojnosti pro obě dvě strany. Vše je jenom o lidech. ... na vašem místě kdyby mi někdo moc aktivní chtěl šahat do kabele, tak bych ho hned vyškolil. Taková čerstvá stavební pěna ukrytá v hadru - když se na ni šáhne tak to z ruk jen tak nedostane atd, atd.

Naši vrátní postupují podobně - nahlédne do otevřeného zavazadla, případně potěžká. U těch, co jsou v práci autem, nahlédne do kufru. Vypadá to, že je to dostačující - jsou motivovaní pětistovkou za úspěšné odhalení, a pokud vím, pár těchto odměn za měsíc dostávají.

hodnocení

0x

@instalater - a když jsem zahlédl , že si zaměsnanec něco vynáší např. vrták, soustružnický nůž atd. tak jsem to vždy přehlížel
Vy jste musel být ochranka jak vyšitá *zed*

instalater*

jedubabička - já jsem s těma chlapama pak seděl večer v hospodě. Co jsem měl dělat . Větší věci nevynášeli. To jsem jim dělal já na noční. Fabriku s několika tisíci zaměstnanci a s pověstí po celém světě stejně kapitalismus včele s Václavem Flaškou zlikvidoval a dnes jsou tam prázdné haly a nebo sklady.

ma11

Známe svý lidi,ty jemu vrták, on tobě příště cos potřeboval ty. Normální prax dáš, dostaneš. Vrátnýmu obídek a on přimhouřil oči, nad ženskými když se šlo z práce. Takhle fungovala celá republika, platy byly nízký, že sis přilepšil? Nikde nic nechybělo.

instalater*

ma11 - to co jsem psal bylo už pár let po ,, sametovým " podvodu. Za komančů fabrika prosperovala . dělalo se na 3 šichty a prosili zaměstnance aby chodili do práce i o víkendu. Z několika tisíc zaměstnanců jich tam dnes je asi 200 a jsou tam prázdné haly a sklady. Vše rozkradeno.

@instalater - Vše rozkradeno.

Tomu říkám kouzlo nechtěného *smich*

No a já zase dělám ve fabrice, která byla před 16 lety zámečnická dílna se 40 zaměstnanci a dnes jich má 1500 a zakázky po celém světě. Kapitalismus se holt projevuje různě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]