Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chtějí po mně datum narození

Od: ciperka® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, objednala jsem si od TopShopu dva výrobky, v celkové ceně téměř 1900,-- Kč. Další den mne telefonicky kontaktovala paní, která chtěla se mnou odsouhlasit moje údaje - jméno, příjmení, adresu, telefon a mail. To bych pochopila, (třeba mají zkušenosti s chybnými údaji kupujících). Když však ode mne chtěla datum narození, odmítla jsem. Domnívám se, že na to právo nemají a tak jsem jí to také řekla. Chtěla bych si to zde ověřit - můžete mi poradit? Děkuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, je to na Vás, resp. já s tím problém nemám. Nakupuji v jednom e-shopu kuřácké potřeby a tam je také nutné uvádět datum narození, protože je to zboží pro starší 18ti let. Takže, možná to byl i ten důvod, proč i po Vás chtějí datum narození (nemá se uvádět rodné číslo, resp. na tuto informaci nárok nemají, ale datum narození je OK). Zdravím!

doplněno 13.10.18 18:46:

ciperka - dle toho, jak zde hodnotíte příspěvky, lze soudit, že jste si zde jen chtěla ověřit svou pravdu (hledáte zde spojence). No, tak ten e-shop potrestáte tím, že si u nich nic nekoupíte a nemusíte z toho "dělat vědu" - máte svobodnou volbu. Možná jste na datum narození citlivější, protože jste žena (ve vyšším věku).

hodnocení

Nakupuji v mnohých e-shopech, dokonce velké spotřebiče("všechno věčně nevydrží"), ale datum narození je špatně - byť to není rodné číslo. Podle mne na to nárok TopShop nemá - i kdyby mi to jejich zaměstnankyně vysvětlovala milionkrát!

hodnocení

U kuřáckých potřeb nebo alkoholu bych se nedivila, ale to není ono zboží!

majsterjoe*
hodnocení

5x

Tady má někdo strach z prozrazení data narození (ač to může mít nějaké výhody) ale že si obchodíci o daném člověku pomocí slevových kartiček a podobných věcí vedou pečlivou databázi, to nikomu nevadí.

hodnocení

4x

U jednoho kamenného obchodu jsem vyplnila jakousi klubovou přihlášku a po celou dobu, co jsem u nich s klubovou kartou nakupovala, jsem k narozeninám dostávala zajímavou slevovou nabídku. Jinde, když jsem se ještě internetového nakupování bála, za mě dcera vyplnila celou objednávku včetně data narození. Vymyšleného Mysím, že ještě minulý rok mi na jaře posílali blahopřání a také nějakou zajímavou nabídku.. Napřed jsem se divila, pak si vzpomněla, proč to tak je. Jinde chtěli znát nejen věk, ale i základní informace o zdravotním stavu. Byla to internetová zdravěnka. Některé balíky s překvapením pak sestavovali na míru.

hodnocení

2x

Nakoupila jsem už v mnohých internetových obchodech, na některých mám i registraci, ale datum narození an mně nikdy nikdo nechtěl.

hodnocení

2x

Nedávno mi volal e obchod, ze kterého mám zboží a také si chtěli něco upřesňovat. Zasmála jsem se a mobil típla. Vůbec nestojím o to, abych dostávala nabídky.

hodnocení

1x

Čiperko, oni Vám odmítli zboží bez toho údaje prodat? Nikde nepíšete *nevi* a mně se nechce domýšlet. Jestli odmítli, tak je to špatně, jestli neodmítli, tak jste jim prostě nepodala informaci, na kterou právo nemají a vše je v pořádku. To, že po Vás bude někdo chtít něco, co mu nechcete dát, se občas stává. Buďte ráda, že to nebyla Vaše kabelka někde v temné uličce ve městě, ale jen datum narození *uf*

jp
hodnocení

1x

Jestli mají právo se ptát na dat. narození? Asi ano, nikdo jim to nezakazuje.Vy zas máte právo neodpovídat. Prostě jsou trochu "vlezlí". Když nechci neodpovím a neřeším to.

hodnocení

0x

Co mám zkušenost, tak datum narození sice chtívají, protože podle věku mají zacílenou reklamu, nabídky a pod., ale jako nepovinný údaj. Paní to holt zkoušela ;)

ladinpraha*
hodnocení

0x

A ty si neumíš nějaké vymyslet? Už párkrát jsem použil 1.1.1901 a nikdo se nad tím nepozastavil. Na co mají a nemají právo, to je zbytečné řešit a pravděpodobně to není nikde pevně stanoveno. Mají to prostě ve svých podmínkách. Pokud s nimi v čemkoli nesouhlasíš, tak můžeš vždycky nakupovat jinde. Podobné prkotiny řeší většinou ti, kteří nemají tušení, kolik a jakých údajů, a kde, se o nás eviduje. Datum narození ale častěji řeší ženy, jako by se měly za co stydět. :-D

ukrij73

Datum narození bych nikomu nesděloval, je to k rodnému číslu už jen kousek. Zajímavý je postup po instalaci SKYPE, který bez data narození nelze spustit. Pochopitelně jsem dal datum smyšlené v letošním roce a protože automat SKYPE vyhodnotil, že mně není 15 roku, tak chtějí doplnit souhlas rodičů( zase s daty narození) který jsem nedal a proto SKYPE nelze spustit, tak ho prostě nepoužívám.

nar
hodnocení

0x

Je to jednoduché. Můžete říct datum narození, ale nesprávný. Nemají jak si to ověřit, zda je to správně. Je to váš osobní údaj. Když si objednáváte stolní lampu, co je komu do toho, kdy jste se narodil. Datum narození může vyžadovat leda tak nějaká úřední osoba.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

co je na tom divneho, nakupujete u smejdu tak se podle toho chovaji ne

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]