Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, chtěl bych se zeptat na docela choulostivou věc. Jsem majitelem domu, který je ze 60 let a pomalu a jistě nestíhám nutné opravy apod. jak z hlediska finanční tak i časové stránky. Dům, je patrový a poměrně velký a přilehlé pozemky také. Kamarádi radí: prodej tenhle dům a postav vedle na dostatečně velkém pozemku nový malý, ale prostě nový za peníze z prodeje velkého a staršího...i kdyby to ale podle mého názoru finančně nějak vyšlo jak je to z vlastnictvím? Dům co nyní vlastním je mými rodiči připsán mně za jejich života a je teda pouze můj, ale nyní jsem ženat a nový dům by v tom případě byl nás obou? Nechci být hamoun a skrblík atd.., ale spíš bych se chtěl poučit z mého bezprostředního okolí ( zkušenost bratra) a vyvarovat se třeba problémům v krajním případě..kdyby někdy se manželka naštvala ..no prostě tak nějak..bratr měl problémy a já prostě nechci nechat nic náhodě...zatím je to vše ok, ale co kdyby.. Může mi někdy poradit jak by to třeba šlo udělat ,abych byl zas vlastníkem domu já, ale toho nového?..jde to vůbec?
Díky.
Jde, v případě zrušení bezpodílového vlastnictví mezi manželi. Otázkou je, zda-li se s ženou domluvíte, aby tomu tak bylo.
Jinak já doporučuji nemovitost rozhodně neprodávat a z časových důvodu si třeba najmout správce. Musela bych mít z vaší strany více informací, ale určitě by se to vyplatilo. Shodou okolností je to můj denní chléb, takže chcete-li větší radu, je nutno více informací.
Přeji pohodový den
Otázkou zůstává, jaká je roční výtěžnost z domu? Je-li to jen dům nájemní, kolik je v něm bytů a kolik z nich za regulovaný nájem. Úvěr v tomto případě není až tak od věci, dá se splácet přímo z vybraného nájemného, rozhodně vám opravy navýší i cenu nemovitosti.
Nevím, odkud jste, ale poradila bych vám nakontaktovat nějakou firmu zabývající se správcovstvím a poradit se s nimi. Bohužel se nedá až tak důkladně radit v tomto na dálku a tímto způsobem. Jestliže vás zaujala možnost neprodávat dům a zkusit z něj vytěžit, můžem se o tom pobavit přes e-mail, který přikládám Marie.Sheila@seznam.cz.
K prvotní otázce znovu radím - NEPRODÁVAT! Jen si tím zkomplikujete vztah a situaci.
Jestliže dům prodáte, tak peněžní prostředky získané prodejem domu jsou vás obou, protože byste tyto peníze nabyl za trvání manželství, a je jedno, že to bylo z Vašeho majetku. Pokud byste je navíc použil na pořízení nového domu... Do katastru byste jako majitelé byli zapsáni oba. To za předpokladu, že nemáte zrušeno bezpodílové vlastnictví manželů, jak už tu bylo napsáno. Myslím, že pokud byste to chtěl s manželkou prodiskutovat a řešit to způsobem, který jste zde nastínil, asi byste si zadělal na pořádné problémy (nemusela by být totiž příliš chápavá.) Ženy většinou začnou při takových a podobných signálech v hlavě příliš kombinovat a představovat si různé situace, takže by nakonec mohlo dojít mezi Vámi i k "nedorozuměním" s nejasnými výsledky. To bych na Vašem místě neriskovala, pokud je doposud vše OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.