Nejste přihlášen/a.
Dáváte málo informací - ale mohlo by se jednat o aplikaci odst. 3 - tedy "zvláštní povaha činnosti zaměstnavatele". Zaměstnavatel vás o kontrole a jejím způsobu informoval, dle mého názoru tedy nic neporušuje.
ZP § 316
(1) Zaměstnanci nesmějí bez souhlasu zaměstnavatele užívat pro svou osobní potřebu výrobní a pracovní prostředky zaměstnavatele včetně výpočetní techniky ani jeho telekomunikační zařízení. Dodržování zákazu podle věty první je zaměstnavatel oprávněn přiměřeným způsobem kontrolovat.
(2) Zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, odposlechu a záznamu jeho telefonických hovorů, kontrole elektronické pošty nebo kontrole listovních zásilek adresovaných zaměstnanci.
(3) Jestliže je u zaměstnavatele dán závažný důvod spočívající ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele, který odůvodňuje zavedení kontrolních mechanismů podle odstavce 2, je zaměstnavatel povinen přímo informovat zaměstnance o rozsahu kontroly a o způsobech jejího provádění.
@ben - Dotaz zní "ma pravo nas,zaměstnavatel v praci nás nutit tlacitko" - sice tam je místo otazníku tečka, ale význam je snad jasný.
Dobrý den, s tím právem si nejsem jistý, ale zaměstnavatel má jistě povinnost udělat vše potřebné pro ochranu svých pracovníků před nebezpečím. Vám to zřejmě přijde jen jako zbytečné šmírování, ale neuvádíte, na jaké pozici pracujete - fakt je, že např. pro operního pěvce to je zbytečné, ale např. pro někoho, kdo převáží hotovost nebo zásobuje zlatnictví to může být důležité, resp. ocení to až v nouzi. Takže, o jaký druh práce se jedná? Z čeho máte obavu? Zdravím!
jedubabicka - možná bylo lepší počkat s tím Ctrl+C a Ctrl+V až tazatel/ka uvede, čemu vlastně nevěří, protože informací je opravdu málo.
jedubabicka - význam je snad jasný, i když nas.zaměstnavatel může být i nasr.zaměstnavatel .
V novém dotazu byl specifikován zaměstnavatel - vkládám odpověď i sem
Myslela jsem, že dali pokoj - České poště plošné sledování přes GPS zakázal ÚOOÚ už v roce 2013 irozhlas.cz/...
a Městský soud to v podstatě potvrdil epravo.cz/...
Ovšem jestli ČP podala kasační stížnost fakt nevím, stejně jako jestli připojení SOS tlačítka ke GPS není akceptovatelná změna.
Jedubabicko, s těmi pošťáky je to trochu jiný případ. Tam šlo o to, že jeden čas fakt nosili na krku GPS jako nějaké ovce na pastvě. Tam to chápu zcela jasně jako přešlap ze strany zaměstnavatele.
Ale u auta je to jinak. Služební auto je majetkem firmy a ta má, pochopitelně, možnost kontrolovat, kde její zaměstnanci s jejími auty courají. Ten rozdíl je v tom, že GPS je v autě, ne na zaměstnanci. Já osobně mám už leta auto s ,,elektronickou knihou jízd´´ což je jen jinak nazvaný GPS bonzák. Ovšem trauma z toho nemám, černotu nejezdím, naopak mě zcela vyhovuje že nemusím po každé jízdě vypisovat knihy jízd - to jsem taky zažil, často jsem na to zapomínal a pak byl docela zážitek to dopisovat.
Ovšem pokud tazatel jezdí svým vlastním autem, tak jej chápu, že se cuká. Pokud je auto firmy, ať si na něj namontuje co chce, je to její majetek.
Vím, jak je to s auty (to už bych je zmínila v první odpovědi) - ale nevšimla jsem si, že by tazatel psal o služebním vozidle. A ČP zmínil ve druhém totožném (odstraněném) dotazu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.