Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, od září jsem zaměstnaná u 2 zaměstnavatelů na 0,5 a 0,7 úvazku. Jelikož jsem u prvního zaměstnavatele měla dříve stejný úvazek, jako u novějšího, počítala jsem s výplatou 11900Kč čistého. Ve výplatě mi však přišlo 9400Kč. Chtěla jsem se proto zeptat, kolik Kč se mi vrátí zpět z každé výplaty po podání daňového přiznání? Děkuji za odpověď, Lavičková G.
Paní Lavičková, co bylo od ledna do srpna (co těmto zaměstnáním předházelo)?
Tipuji, že jste u prvního zaměstnavatele podepsala prohlášení k dani z příjmu, takže Vám uplatňuje základní daňovou slevu 2.070 Kč měsíčně.
Protože prohlášení můžete mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele, nemůže Vám druhý slevu uplatnit. Kromě toho lze slevu uplatnit pouze jednou měsíčně.
Pro odpověď na otázku "Kolik Vám vrátí", byste musela uvést více informací. Ideální by bylo vložit naskenované výplatní pásky se znečitelněnými osobními údaji a informacemi o zaměstnavatelích.
Zatím jen obecně: Vrátit lze maximálně tolik, kolik na zálohách daně odvedete. Přeplatek se vypočte souhrnně ze všech příjmů a záloh, nebude rozdělen na několik zaměstnání.
Vypadá to, že u každého zaměstnavatele máte více než 11 000 hrubého. Předpokládám, že jde o pracovní poměr.
Pokud Váš měsíční hrubý příjem od ledna do srpna neklesl pod tuto hranici a slevu na dani jste tudíž uplatňovala průběžně každý měsíc, tak se Vám v přiznání moc peněz nevrátí. U jednoho zaměstnavatele máte slevu na dani, u druhého ji mít nemůžete. Kdybyste měla jen jednoho zaměstnavatele a jeden plat (součet nynějších dvou), tak by to bylo čistého stejně jako aktuálně máte od dvou zdrojů. Vratka na dani nastává v případě, že v průběhu roku nevyužijete všechny měsíční slevy na dani (2070 Kč), nebo že uplatníte další možné slevy až v přiznání (děti, studium, invalidita, úroky z úvěru, životní či penzijní připojištění atd.).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.