Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ostropestřec mariánský

Od: delina® odpovědí: 12 změna:

Má někdo zkušenost s užíváním ostropestřce mariánského? Jaká forma je vhodná a jak jste se po něm cítili? Má omezení s ohledem na jiné užívané léky? Mám zvýšené jaterní testy a chtěla bych zkusit užívat. Díky za rady

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zdravim, kupte si v lékárně nebo jinde sáček seminek za pár korun , namelte na mlýnku ( já melu ručnim) kávovou lžíci 2x deně a zapijte vodou . Nekupujte drahe prášky! Užívejte asi 10 dni a uvidite výsledky sama. Užívani jinych leku to necham na lekařich ale je bylinka tak myslim že to nebude problem. Játra budete mít jako miminko.

hodnocení

1x

Já kupuji v internetovém obchodě "Profi koření" a melu si ho sama na smothy mlýnku.

stropestřec mariánský (Silybum marianum)

je jednoletá nebo dvouletá bylina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae) 150 až 250 cm vysoká. Ostropestřec mariánský je původní ve Středomoří, v Malé a Přední Asii a na Kanárských ostrovech.

Vzhled: jsou to lesklé asi 8 mm velké světle hnědé nažky s tmavě-hnědým žíháním a žluto-okrovým lemem na vrcholku

Použití: pro přípravu čaje - důležité je, aby plody byly roztlučené. Tím se umožní vyluhování léčivých látek. Využívá se také při otravách jedy, houbami, alkoholem a drogami.

Účinná látka: silymarin - silnější antioxidant než vitamín C, odbourává toxiny z jater

Dávkování: Při přímé konzumaci se doporučuje sníst 20 – 60 semen ostropestřce mariánského při každém jídle. (3x denně kávová lžička cca 12 - 15 g na den).

Čaj se připravuje z jedné až dvou čajových lžiček semen, které minimálně 15 minut za mírného varu uvařte. Čaj poté můžete scedit nebo konzumovat i se semeny. Čaj z ostropestřce se pije během jídla nebo co nejdříve po jídlu.

Tady máte návod, jak ho můžete konzumovat a jeho účinky. Já jím také lžičku namletého, který ještě rozkoušu a zapiji vodou. Chutná dobře. Kupuji po půl kile, protože v tomto obchodě nakupuji hodně všelijakých semínek a jiných produktů, které jinde ani neseženu. A navíc mají velmi dobré ceny. Koukněte se tam.

liska5
hodnocení

1x

Jako čaj, to z něj moc mít nebudete. Kupte si semínka, jak píší nade mnou. Prodává se i Ostropestřec mletý nebo Ostropestřecová mouka. 1 lžíce denně do kaší, pomazánek a jogurtů. Ale pokud jsou semínka již pomletá, je třeba je včas spotřebovat. Dovedou zhořknout i v lednici v zavřené sklínce. Takže dobrý mlýnek je ideální. Jsou tvrdší, než kafe nebo pepř.

Já si ta semínka koupená na jídlo vysela na poslední záhon. Obří fialové bodláky mi vyrostly se stříbrně kropenatými listy. Toho se nedalo dotknout, jak byly pichlavé. Uschlá květenství jsem stříhala zahradnickýma nůžkama, aby to rovnou padalo do lavoru, ve kterém jsem je pak dosoušela a rozdloubávala, pričemž na dně přibývala vrstvička ryzích čerstvých semínek. To přidávám těm, co mají pozemek.

Je potřeba vždy namlít čerstvou dávku a ihned spotřebovat. Všechna namletá semínka rychle ztrácejí svoji hodnotu. Tedy nic nemlít do zásoby.

Maky tomuto nevěřím, protože se prodávají i mletá semena. A já je mám ve skleněnené sklenici a ani za dva měsíce nezměnila svou chuť. Ono se nemá nic přehánět a jít do extrémů. Abych si mlela každý den dávku, tak to by lezlo na nervy. Navíc si takto melu i sezamová semena a nikdy jsem nezpozorovala žluknutí, nebo jinou změnu. To by se pak neměla mlít ani paprika, nebo pepř a tak dál. když je to kvalitní surovina zpočátku, tak nic nehrozí. To je ale samozřejmě můj osobní názor a zkušenost, nikomu to nevnucuji.

suzymon, no já jsem to takto slyšela od jednoho docela chytrého člověka, dost mu věřím, nejde o žluknutí, ale že prý ta účinost klesá, čím déje je to namleto. Sama jsem si to však neověřovala. Mě by to také rozčilovalo denně mlít.

Maky, právě jsem rozkousala jednu dávku a opravdu to chutná velmi dobře. Já neříkám, že by to mělo být namleté na rok dopředu, to by asi ztratilo něco na účinnosti a i chuti, ale za dva měsíce je ta chuť úplně stejná. Fakt to vyzkoušej a uvidíš. A to koření, které se běžně prodává v obchodech, má trvanlivost asi dva roky a nikdo neví, jak dlouho to mají někde namleté v nějakých kontejnerech. Teda já to nekupuji, protože si ráda všechno dělám sama a tak si všechno melu a míchám kořenící směsi. A věř mi, že některé mám ve skleničce i rok a když otevřu skleničku, tak voní.

Ostropestřec je olejnina a po namleti žlukne a hořkne, ale záleži za jak dlouho. přirovnal bych to ke kávě .

ostropestrec
hodnocení

0x

Nesmí se užívat společně s léky na ředění krve. To alespoň tvrdí můj lékař.

hodnocení

0x

Dejte si k tomu aspoň lecitin, jestli to má k něčemu být ..

hodnocení

Uvažuju o Ostropestřci v tobolkách od firmy Walmark, čaj ani mletí mě nevyhovuje. Nebo máte jinou zkušenost od jiného výrobce?

Čaj je slaboučký, kolik účinných látek je v tobolkách, těžko posoudit, nejsilnější budou právě čerstvě namletá semínky, ale je to otravné, avšak určitě levnější, nežli tobolky. Zkusila bych malé balení tobolek, třeba. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]