Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zjištění krevní skupiny otce

Od: budoucitatinek odpovědí: 19 změna:

Zdravím.o

Měl bych dotaz a budu rád za vaše rady. Moje těhotná přítelkyně potřebuje znát moji krevní skupinu, kvůli malému, co čekáme.

Jenže já svou krevní skupinu neznám, ptal jsem se rodičů a ty ji také neznají, koukal jsem do papírů, které mám z porodnice od svého narození, tam to také není, šel jsem za svoji obvodní lékařkou, ta to v kartě bohužel taky nemá.

Můj dotaz tedy zní, je za potřebí, abych šel do nemocnice a nechal si tam udělat krevní testy, nebo stačí pouhý test z lékárny na zjištění krevní skupiny, který si doma udělám sám?

Nejjednodušší by bylo darovat krev, kde by mi sdělili moji krevní skupinu, ale to já bohužel nemohu, takže tahle možnost tu není.

Předem všem děkuji za odpověď a případné rady, s přáním hezkého večera.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Můžete požádat přímo praktickou lékařku, aby Vám vypsala žádanku na odběr krve - pro zjištění KS + Rh (vyhodnocuje se většinou obojí najednou). Výsledek na gynekologii porovnají s KS+Rh Vaší přítelkyně. Nejedná se o drahé vyšetření (stojí přibližně 150,- Kč), ve Vašem případě je odůvodněné a hrazené pojišťovnou. Zkuste se s lékařkou domluvit.

hodnocení

1x

Jakákoli certifikovaná zdravotní laboratoř - jen to asi nebude zadarmo. Hledejte v okolí, případně požádejte vaší praktickou lékařku, zda by vám neposkytla kontakt.

Při odběru neopomeňte sdělit, k čemu to potřebujete - je možné, že nebude potřeba jen znalost krevní skupiny. To by měl říci lékař vaší přítelkyně.

budoucitatinek
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Co byla přítelkyně naposledy u svého doktora tak ji pouze řekl, že potřebuje znát krevní skupinu otce a při další návštěvě mu jí má sdělit. Přitom jsem se na internetu dočetl, že je snad zapotřebí znát i rh faktor, ne jen skupina.

hodnocení

1x

Ano, je za potřebí, abys zašel do nemocnice. Tam jsou laboratoře a tam ti zjistí krevní skupinu a ještě ti dají kartičku, na které je tvoje krevní skupina napsaná. Myslím že se za to platí (nepamatuju si kolik).

Testy v lékárně na to nejsou.

budoucitatinek
hodnocení

Děkuji za radu. Tak snad už mě na recepci navedou, protože netuším, na které oddělení mám jít.

Nejspíš do laboratoří nebo na hematologii - ale zavolejte si předem, zda to zajišťují i komerčně.

hodnocení

1x

Pokud jste zdravý, zajděte do nejbližší transfúzní stanice a darujte krev. Krevní skupinu zjistíte ihned, zadarmo a ještě uděláte dobrý skutek.

budoucitatinek
hodnocení

Očividně jste četl jen předmět.

Přesto vám děkuju za odpověď, ale tato možnost v mém případě není možná

Aha, omlouvám se, opravdu jsem váš dotaz nedočetla do konce.

liska5
hodnocení

1x

Tady jde o Rh faktor především. Problém může nastat jedině v případě, že partnerka je Rh- a dítě, které nosí, je Rh+ po otci.

U prvního se to většinou neprojeví tolik, ale druhé takové dítě už musí lékaři pohlídat. Většinou to u takových dětiček končí novorozeneckou žloutenkou.To není infekce, ale krátkodobý úbytek /rozpad/ červ.krvinek. Mínusová matka si totiž proti plusovému miminku tvoří protilátky, jako proti cizí bílkovině. Dcera měla tenhle problém u dvou dětí a zcela bez komplikací, snad jen na nějakou světelnou terapii u dítěte.

Jinak je dobré mít svoji krevní skupinu v řidičáku, kvůli případné transfuzi. Ptejte se v nejbližší nemocnici na transfúzním oddělení, kolik by to stálo. Pár stovek určitě.

Když je matka Rh+, tak je to jedno, jestli je dítě + nebo -.

hodnocení

0x

@colombo - Testy v lékárně na to jsou - ale je to podobné jako s gravitestem. Pro základní informaci stačí, ale to je tak všechno.

lidus*
hodnocení

0x

V r. 1981 to bylo jednodušší. Manželovi krev vzal obvodní lékař , jasně jde o RH faktor ne o skupinu. Test z lékarny zcela jistě nestačí, je pouze orientační. Já mám -, manžel +, celé těhotenství jsem byla sledovaná zda si plod nevytváří protilátky ale naštěstí dítě v pořádku a +.

Krevní skupina v řidičáku nebo na náramku je k ničemu, nikdo vám krev podle toho při havárii nedá.

skupina
hodnocení

0x

Nemáte tam poblíž někde třeba Synlab? Prostě odběrové místo? Rozklikněte odkud jste. Nebo zavolejte na bezplatnou linku. synlab.cz/...

Na Synlabu si účtují za krevní skupinu a RhD faktor 163,- korun. kalkulacka.synlab.cz/...

Odběrových společností je více - Aeskulab, Privamed...

majsterjoe*
hodnocení

0x

To se mi nechce veřit, že by to nebylo v kartě z údajů porodnice. Já to tam určitě mám

To mě docela překvapuje, že takový údaj nemá lékař k dispozici. Hodně překvapující. Hmm. To je špatně. *zmateny*

Na tom neni nic spatneho. Muj obvodak se po 1/4 stoleti dozvedel moji krevni skupinu ode mne - mym omylem.

myska*

V porodnici se krevní skupina dětem rutinně nezjišťuje. Jedině v případě Rh- matek.

pb®
hodnocení

0x
Co je to za blbost? Mám dvě děti a doktor nikdy nepotřeboval znát krevní skupinu ani Rh faktor otce dítěte. A to jsem Rh negativní a otec pozitivní. Prostě mi jen v těhotenství sledovali protilátky a po porodu píchli injekci. A jak říkal jeden doktor, stejně se nemůže dát na to, co řekne matka, protože kolikrát ani neví, s kým to má. Měl zkušenosti s cikákami, holt měl ordinaci v pražském Karlíně.
myska*

Jsem také Rh- a až to bude potřeba, tak manžel půjde také na zjištění Rh faktoru (bojí se jehel, tak ho k tomu nechci nutit, dokud to nebude potřeba). A chci to proto, že mi nebudou muset zbytečně odebírat krev na testy (drahé testy) a nebudou do mě zbytečně cpát imunoglobuliny, tedy něco, co je vyrobené z cizí lidské krve. Tedy, pokud budu mít štěstí a manžel bude také -.

ter*
hodnocení

0x

Tak když už tam půjdete na zjištění krevní skupiny, tak si nechte rovnou udělat i RH faktor. Jestli to nebudete potřebovat nyní, třeba se vám to může hodit někdy příště a už nebudete muset nikam chodit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]