Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
celý svůj život jsem mohl jíst cokoliv a neřešit váhu ani postavu. Až doteď. Přibral jsem 5 kilo a vše šlo do břicha.
Mám sedavý způsob života (IT), rozhodl jsem se s tím něco udělat.
- Začínám běhat, je hrozné, jak malou mám výdrž, zvládnu 2 km, víc ne
- Začal jsem chodit do posilovny
- Občas si chodím zaplavat pár bazénů
A hlavně - dělám si smoothie z ovoce a zeleniny, omezuji fastfood, jím méně smažených jídel, trochu si hlídám kalorie (ale počítat se mi je nechce) a chci také omezit cukr. Mám hrozně rád sladké, což se projevilo i na mých chutích - hodně sladím kávu i čaj... rád bych zkusil cukr nahradit nízkoenergetickými sladidly.
Jaké mi můžete doporučit v ucházející cenové relaci? Jsem student. Bohužel jsem si koupil malé balení 300 tbl. sladidla v kauflandu, ale zjistil jsem, že to je kombinace cyklamátu a sacharinu, která je např. v USA úplně zakázaná, zvyšuje riziko rakoviny močového měchýře. Takže jsem je hned vyhodil.
Takže se chci spíš poradit, jaká sladidla používáte vy... např. při dietě. Třeba sladidla doporučená doktorem.
Děkuji mnohokrát!
Zdravím, děkuji za doporučení.
Neslazený čaj ani káva mi VŮBEC nechutnají, spíše se mi hnusí. Vysadit je ale nechci. Proto hledám alternativní sladidlo.
Pitný režim dodržuji, cca 3 litry denně (váha 75 kg), i tady sladím, nicméně sladím domácím hroznovým sirupem, má asi taky dost cukru, ale používám ho velmi střídmě.
Ovoce denně spotřebuji 3 kusy, k tomu asi 5 kusů zeleniny. Většinou si z toho dělám koktejly, do kterých přidávám ještě bílý jogurt a lžičku medu. Sacharóze se vyhnu, děkuji, jak jsem psal, zakoupil jsem to omylem.
Bílé pečivo už také redukuji, kupuji celozrnné, akorát je dost drahé, takže spíš pečivo omezuji celkově. Denně sním asi 3 krajíce.
Pohybem se zpomaluje pasivní spotřeba energie?
K tomu hladovění - to je asi můj největší problém, u té práce na PC se často přistihnu, jak něco "uzobávám"... ono se to nezdá, ale to se pak nasčítá celkem slušně.
Nicméně gratuluji k vaší změně, musí to být osvobozující pocit, ale já takovou silnou vůli nemám.
Nedoporučuji umělé sladidlo žádné, všechno to jsou jedy. Nedávno jsem se dočetla, že i ta Stévie není vhodná, ale už si nepamatuji proč. Prostě bych volila skutečně změnu zvyků a stravy. Pět kilo nic není, to zhubnete do měsíce jen omezením cukrů a tuků. Zkuste taky menší porce, po deseti minutám mozku dojde, že má dost a Vy si zvyknete. Běhání je zdravé, obzvláště, máte-li sedavé zaměstnání, ale jde to i bez toho. Alespoň byste se měl projít, kvůli rozpohybování lymfy, aby odcházely z těla škodliviny, ale zhubnete i bez sportu, stravou. Musíte však přemýšlet o tom co a jaké množství kolikrát denně jíte, když nechcete přímo počítat kalorie. Bez toho to nejde. Chuť na sladké by Vás měla přejít tak za týden, tělo si zvykne. Něco taky musíte obětovat, něco si odříct. Pokud budete držet rozumnou dietu, tak Vám bude asi týden trvat, než se nastartuje hubnutí a pak pojede váha systematicky dolů, dokud budete chtít vydržet. Doporučuji shodit tak ještě o 2 kilča více, než jste nabral, protože ta 2 kilča se Vám asi zase vrátí, tak abyste měl pův. váhu. Jinak, každé porušení diety zastavuje hubnutí i na několik dní a pak o to déle ji musíte držet. Jezte jen celozrnné pečivo, hodně tvarohu na všechny způsoby, nesladký a netučný jogurt, pijte podmáslí a pod., jezte jen libové maso, zeleninu atd. Dejte si rozumnou porcičku brambor, žádné těstoviny, knedlíky, krajíc chleba, jo a vejce jsou nekalorická ... Atd. To dáte dolů rychle!
Vejce mají kalorie ve žloutku! Ten má ale vitamíny, tak si je nechte v jídelníčku, ale místo tří si dejte jedno se salátem. Bílek je čistá bílkovina.
Zdravím,
dispozice tam asi budou, cukrovku měl děda i táta, dřív jsem na něco jako "zdravý životní styl" bohužel kašlal, tudíž s tím v mých 25 chci už začít něco dělat, ať to nepodcením stejně jako oni.
Michale,
jestli jste zdravý, je zbytečné používat umělá sladidla, která pro organismus nejsou žádnou výhrou. Zkuste si párkrát dát hořkou kávu a hořký čaj a následně začít sladit méně.
Já jsem kdysi hodně sladila kávu (čaj mi vždycky více chutnal hořký) a takto jsem se dostala na ± čtvrtinu někdejšího množství cukru.
Na méně sladkou chuť se dá zvyknout. Stejně jako na pitnou vodu bez sirupu. Dobře chutná jak samotná, tak jenom s citrónem (bez cukru).
Je Vám 25 let, podle mne je nesmysl do sebe už teď začít cpát "chemii". Organismus (hlavně mozek) cukr potřebuje. Já bych se zaměřila na snížení jeho množství, nesnažila bych se jej nahradit umělými sladidly, která organismu škodí.
Já myslím,že když si dáte lžičku medu do čaje, nebo jak jsou ty různé sirupy z agáve a takové různé jiné, tak nijak sebe neohrozíte. To byste toho medu musel sníst denně půl sklenice. A když jinak budete dodržovat zdravou stravu - netučné, nesmažené, mít hodně zeleniny, tak budete v pohodě. Ale je to bezva, že to všechno takto řešíte, když máte v rodině cukrovku.
Kupte si i glukometr, budete mít navíc kontrolu. Poznáte, jestli ten med škodí. Potom jedině tu stevii. Oni i v některých lékárnách provádějí měření hodnoty cukru.
Protože umělá sladidla mají některé vedlejší účinky, např.poškozují zrak, tak bych se přikláněla k již zde doporučené stévii,nebo ten med.
Co se týče smoothies, na ty se vykašli. Ono to vypadá strašně zdravě, je to přece na netu atd. Ale už trávení začíná už v ůstech (sliny) štěpí. Což když vypiješ smothie nenastává. No jenom taková vsuvka. Nevím tvojí váhu věk a další (zdrav, problémy). Ráno dej třeba vejce (jakákoliv ůprava), cottage, jogurrt neboj se tuku (kokosový, lněný, řepkový, máslo), něco ze zeleniny (,,nemá\ kalorie), chléb ale celozrný (ne ten co je obarvená pšenicečná mouka → lepkek lide špatně trávi). Obecně se snaž vyvarovat jídlům s vysokým GI (zvyšuje inzulín, snižuje TST). Oběd rýže (basmati, je chutnější), maso (krutí, mleté hovězí, ryby, někdy u kuře, veprového se také neboj.), a zelenia. Na večer klidně tvaroh, pokud chutná (med, skořice). Neboj Racia se šunkou, nebo jakýholi ,,masný výrobek\, který je ale kvaltiní (NE gothaj typu 50% drůběží separát, škrob atd). Nevím kolikrát do týdne máš trénink. Po tréninku se neboj zařadit např. protein, hořčík citrát pokud ti to finance dovolí ( ne takový ten typ 2,5 kg za 700 Kč → kupuješ akorát ,,drahý písek\. Ale např. Reflex. No noc klidně zinek. Zjisti si něco o využitelnosti zinku a horčíku, je více typů. No a pak akorát vytrvat a sledovat progress. Važ se hned ráno nalačno. Kouknej do zrcadal, jestli do jde dolů
Mám již 25 roků cukrovku takže sladím jen umělými sladidly. Používám převážně Dia Chrom, Sucrazit, Cologran( z Lídlu) práškové sladidlo FAN, příležitostně když opomenu si vzít sebou svoje i jiná. Co se týče složení neřeším, upřednosťuji 0 obsah kalorií a hlavně co mi vyhovuje chuťově. Např. Stévie je cenově dražší a mně nechutná, ma jakousi pachuť. Co se týče sacharinu je nejdéle objevené a užívané sladidlo bez vedlejších účinků. Nakonec není škodlivější - ten cukr?
Nápoje raději neslaďte vůbec. Jediné sladké si ponechte to ovoce. Možná ta stevie. Jestli mlsat, tak mandle, ořechy. / ne arašídy/. Mají sice hodně kalorií, ale taky plno prospěšných látek vč. minerálů.
K pohybu. Tělo začne spalovat tuky až po 45 minutách. Takže dlouhodobý výkon nízké a střední intenzity. Běh prokládaný chůzí, kolo, běžky, basket, florbal, fotbal, plavání, tanec,..Víkendové túry s mrkví, okurkou, rajčaty...
zazrak jsou vajecne bilky a komplet zadne pecivo, testoviny, ryze v jidelnicku, jakmile se to nastartuje tak to frci a to se muze pit i pivko semtam, ktere paradoxne pri diete pomaha, nebo vino riznute neslazenym softdrinkem nebo neco se sladidly, jinak sladim sacharinem, uz jsem zvykly, stejne piju jen jedno kafe denne a buhvi jestli vubec
Hlavne by nikdo nemel zapominat, ze absolutni eliminace cukru take škodi zdravi, hlavne činnosti mozku - ten ho potrebuje ke správnemu fungováni, umelá sladidla pouzivat radeji jen v nutných pripadech ohrozujicich zdravi vic nez jeho nedostatek.
Mozek sice potřebuje glukozu, ale glukozu umí játra syntetizovat z metabolitů bílkovin. Takže se dá přežít jen čistě o mase a tucích. Uplatňuje se při dlouhodobém hladovění, při rozkládání vlastních zásab, nebo při ketoze, je to ale na játra trochu náročnější. Takže nedoporučuju jako dietu, píšu jen pro upřesnění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.