Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušenost s dražbou v exekuci

Od: patrikk* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
chtěl bych se zúčastnit dražby na www.exdrazby.cz.
Chtěl bych se poradit jestli jste někdo nějakou nemovitost kupovali, jak to funguje?
Může tam být nějaký háček?
Děkuju

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

v případě dražby nemovitosti musíte mít peníze hotově. Hypotéku na dražbu nedostanete.

doplněno 09.10.18 16:28:

fajn. Tak doplním ještě jednu doušku pro zdejší troly. Tazatel se ptal na možné kameny úrazu při nákupu nemovitosti v exekuci a toto je jeden z nich. Nepadlo ani slovo o tom, že se jedná o chatku za 200 tisíc které má na účtu.

Já jsem zrovna nedávno kupoval dům od majitele, který spadl do insolvence a jeho správce ho prodával normálně přes realitku. Hypotéku jsme předjednávali celkem třikrát v bance, a dvakrát u správce, protože i s takovým nákupem jsou hodně velké trable, natož s barákem v exekuci.

Taky mě napadlo koupit dům v dražbě, ale jak jsem napsal, musíte mít peníze na hotovosti. Jinak taková akce smrdí exekutorem. Něco kixne a jste v háji. Proto jsem si proklatě dobře nechal celý postup vysvětlit, abych mu proklatě dobře porozuměl. Jestli jste si toho nevšimli, hypotéka není půjčka a banky za poslední rok dost přitvrdily.

Ukažte mi banku, která vám dá hypotéku na domek v exekuci a vykládejte mi o problémech, které znáte tak možná z internetu.

A dost. Howgh.

achjo

Zase nesmysly.

Samozřejmě že to nemusíte mít hotově, stačí účastnický poplatek (který se po dražbě bud vrací, nebo odečte z konečné ceny). A samozřejmě že draženou nemovitost lze financovat hypotékou. Pravděpodobně se vám nepovede vyřídit hypotéku před dražbou, obvykle až po dražbě. Ale i před dražbou lze, pokud je možno ručit nemovitostí podobné hodnoty.

sebod*

milý figurku. Věř tomu, že při své práci se s dražbou nemovitosti setkávám velice často, proto bych byla velice ráda, abys mě nezařazoval mezi troly. Jestli Ty máš zkušenost s jednou jedinou dražbou a to zkušenost asi ne moc dobrou. mě mrzí, ale nemůžou posuzovat situaci z jednoho jediného případu.

Spíš jsem se setkal s tím, že vyřízení hypotéky trvá 2-3 týdny (odhady, scoring atd) a termín zaplacení dražby by se nemusel stihnout. Ale obecně platí, že hypotéku k nemovitosti v exekuční dražbě sjednat lze.

sebod*
hodnocení

1x

Figurek. Tazatel se vůbec neptá na to, zda dostane hypoteku nebo ne. Ptá se na vše ostatní okolo. Jinak rádce "achjo" má ve všwm pravdu. Hypoteku dostaneš i na dům získaný v dražbě. Vstupní poplatek nebo jak to nazvat opravdu bývá v částce cca 10% z vyvolávací ceny, nikoliv v řádech statisíců či milionů.

To, jak bude dražba probíhat Vám tady nikdo neodpoví, protože to nevíme. Když se bude jednat o dražbu elektronickou, tak vše děláte přes net, včetně příhozů. Když se bude jednat o dražbu fyzickou, tak můžete poplatek složit i hotově před začátkem dražby. Potom dražitel řekne cenu, za jakou se bude dražit a kolik je minimální příhoz (třeba 5000 nebo 10.000) no a zúčastnění buď přihazují nebo už ne. Nemovitost by MĚLA být prázdná, ale také nemusí. Vše je dobré si zjistit sám na místě. Ještě před začátkem dražby.

myska*
hodnocení

0x

@achjo: Máte pravdu. Jen upozorním, že ty účastnické poplatky bývají vysoké - pár set tisíc až milion určitě.

achjo

Jak kde, někde to mohou být desítky tisíc nebo jen tisíce. Počítal bych tak s 10% vyvolávací ceny, může být ale i mnohem nižší.

figurek*
hodnocení

0x

no já na troly obvykle nereauji, ale některé zdejší expertní rady vyloženě smrdí exekutorem.

Pro nákup v dražbě dostanete tak maximálně předhypoteční úvěr, který má jednu pěknou vlastnost. Úrokovou míru 4,99 a splatnost najednou až na konci sjednaného, obvykle čtyř nebo pětiletého období. Takže si pujčte dva miliony, bez ohledu na to jak dopadnete ve dražbě plaťte 15.000 měsíčně a za pět let odplaťte celé dva miliony najednou. S dvoumilionovým dluhem a měsíční měsíční splátkou 15.000 na hypotéku prostě nedosáhnete. Jasné? O nákupu na hypotéku by se dalo uvažovat až poté, co bude hotová konečná cena, čili až po dražbě. Pak můžete použít jednu právní kličku, které se říká předražek. Dražiteli prostě nabídnete cenu o 25 procent vyšší a domek bude váš. Tato situace by se už dala řešit hypotékou.

No ale pro odpověď na váš dotaz si raději zajděte do vaší banky, protože získat hypotéku je nečekaně komplikovaná procedura. Budete muset splnit celou řadu podmínek a konečná cena domku je ta hlavní z nich. Tu musíte znát, jinak se není o čem bavit. Třeba jste VIP klient, třeba jste dostatečně solventní, třeba vám pomůžou a třeba nějaký postup vymyslíte.

A hlavně si dejte pozor na rady takových expertů, jako je Achjo.

patrikk*
hodnocení

Dobrý den,
jedná se o malou chatku, vyvolávací cena okolo 200tisíc, peníze v hotovosti mám, hypotéku řešit nepotřebuji.
Zajímalo by mě, zda zálohu okolo 10% je potřeba převést nebo se dává až hotově na místě?
Pak jal to všechno probíhá? Začíná se nějakou 2/3 cenou, každý pak napíše někde cenu kterou maximálně dává nebo se hlasuje postupně třeba po 10tis výše?
Pokud vydražím, dostanu nemovitost určitě? Aby tam pořád někdo nebydlel.
Děkuju

achjo
hodnocení

0x

Patrikk, to vše byste se měl dozvědět v dražební vyhlášce. Zrovna dnes jsem shodou okolností jednu dražbu v exekuci řešil, rodinný domek plus pár tisíc m2 pozemků, odhad cca 500tis, vyvolávací cena 350tis, elektronická dražba, příhozy 1tis minimum, dražební jistota 40tis - lze složit v hotovosti do pokladny soudního exekutora-na místě ne, nebo na uvedený účet.

doplněno 10.10.18 20:34:

K tomu dotazu na na průběh el.dražby, předem se registrujete i s ověřením totožnosti na portálu který jste uvedl (exdrazby.cz), dražba trvá nejméně jednu hodinu od zahájení, v případě příhozu v posledních 5 minutách se pak dražba každým příhozem prodlužuje o dalších 5 minut, až do té doby dokud někdo přihazuje.

doplněno 10.10.18 20:37:

Nájem či jiná věcná břemena byste se měl dozvědět rovněž v dražební vyhlášce.

patrikk*
hodnocení

Dobrý den,
můžete mi dát nějakou radu abych nenaletěl? Pokud tam bude věcné břemeno tak nebrat?
Máte někdo s dražbama nějaké zkušenosti?
Díky
drazba

A dražební vyhlášku jste četl? Je v ní uvedeno věcné břemeno?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]