Nejste přihlášen/a.
Zdravím a prosím o radu.
Objednala jsem si před týdnem zboží z USA a dnes mi přišel dopis z pošty z Prahy o možnosti celního odbavení, kde je i možnost zastoupení České pošty Plnou mocí, ale chtějí za to 700 Kč. Ovšem když pojedu z Ostravy do Prahy vlakem, dám za cestu asi stejně, nevím ale kde tam, či na poštu, která mi poslala oznámení nebo na celní úřad či kde. Nevíte někdo, kolik budu platit clo z částky 90 $ tj. 2047 Kč a další poplatky? Mám nechat vyřídit vše Českou poštou, nebo raději sám? A kde všude bych musel zajít?
Děkuji všem za radu a odpověď
Pověřte tím poštu a až budete zase nakupovat, musíte vědět, že vše nad 20 Euro můžou zadržet a proclít. A to se nevyplatí. Já jsem takto také jednou dopadla. A od té doby si dávám sakra bacha. A to šlo o hloupý svetr za 25$. Doplatila jsem kolem 400 korun a to už vyšel ten svetřík hodně draho. A jestliže Vám píší, že clo je 700 korun, tak pak už zaplatíte jenom taxu č.pošty za doručení. A to zjistíte u Vás na poště. Teda jestli si to přesně pamatuji. Nebo je už v těch 700 stovkách i to poštovné, to nevím přesně. Ale určitě to máte napsané v tom dopise.
Cena 700 Kč by seděla na to, jestli je příjemce firma. Protože v ceně za celní službu je rozdíl, jestli je adresátem normální člověk nebo firma, ty to mají dražší, protože ty papíry zároveň slouží jako účetní doklad. Ale celního deklaranta si můžete vybrat z akreditovaných, nemusíte mít zrovna Českou poštu, i když u normálních lidí je to nejlevnější volba, podle ceny zásilky od 100-200Kč. Po odbavení Vám přijde zásilka a vy zaplatíte DPH a případné clo.
Když chcete urychlit dodání, dostavíte se s vyrozumívacím dopisem na vyclívací poštu a nervově se obrníte. Už jen dovolat se tam je malá výhra. Dost možná pak půjdete i do celního skladu a pak zase zpět na poštu. Nakonec dostanete složenku, kterou uhradíte a konečně si vyzvednete svou zásilku. Toto někdy trvá i půl dne.
Daleko lepší než cestování a opruz na poště, je vybrat deklaranta, podepsat mu plnou moc a počkat, až zásilka dorazí Vám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.