Nejste přihlášen/a.
Ahojte, napadá někoho řešení?
mám zhruba 17 exekucí, jistina kolem 500 000 Kč. Nyní exekučně vymáháno kolem 2 500 000 Kč. Odstěhoval jsem se v roce 2011 do Anglie a teď bydlím v Maďarsku. S manželkou máme byt na hypotéku druhým rokem a všechno funguje bez problémů. Adresu mám v české evidenci obyvatel stále do Velké Británie. Občas mi tam dorazí nějaký exekuční příkaz (v Anglii se pošta ze zahraničí vhazuje rovnou do schránky). Mimochodem, zařídit, aby exekutoři doručovali do zahraničí, znamenalo stížnosti na Ministerstvo spravedlnosti, až pak konečně začali konat podle zákona.
Fakt mě nenapadá, co se dá nyní dělat, pokud nechci bydlet pod mostem a chodit k tomu normálně do práce...
Exekuce bych zaplatil za zhruba 25 let za předpokladu, že bych neplatil byt atd. Moje největší chyba je, že jsem do osobního bankrotu nešel ve Velké Británii, kde by stačilo mít nízký příjem a za rok by bylo vydané rozhodnutí o oddlužení. Věřitelům jsem poslal všem dopis a nikdo neoodpověděl. Jo vlastně přišel jeden dopis, že exekuce se končí pro nemajetnost. A to byl paradoxně asi jediný exekutorský úřad, kde se mnou jednali slušně.
Když jsem v ČR objížděl všechny exekutory, tak byli pěkně nepříjemní, prý ať si v ČR zařídím zmocněnce atd atd. Dělá jim zatěžko i jednat podle zákona a po mě chtějí na svých odměnách statisíce za několik dopisů.
"...napadá někoho řešení?"
Ano, napadá. Nesnažit se zbaběle ztratit ve světě, vrátit se do ČR, a postavit se k problému jako chlap. Věřitelé Vám neodpovídají - vy se jim divíte? Exekutoři jsou nepříjemní - vy se jim divíte? Pomalu by bylo na čase opět zavést vězení pro dlužníky. Měl byste zadarmo stravu a nemusel byste mít strach, že skončíte pod mostem.
A neohánějte se nějakýmnedodržováním zákonů ze strany exekutorů a věřitelů, Vy jste první, kdo je nesplácením dluhů porušuje.
Věřitelé by měli odpovědět minimálně tak, že v průběhu exekuce už nelze splácet přímo, ale musí přes exekutora. Exekutoři nemají co být nepříjemní. Je to jejich práce a nejsou za to placeni špatně. Nesplácením dluhům neporušuje zákony, pouze své závazky. Exekutoři si ale zvykli, že můžou běžně svoje pravomoce překračovat a nic se nestane, protože dlužníci nevědí, jak z toho ven. Vězení pro dlužníky nikdy žádné dluhy z nikoho nedostalo. Kromě případů, kdy ve vězení seděla manželka i s dítětem za povinného a on pracoval.
No ono se také může stát to, že se na to vykašlete, protože v této chvíli na návrat nepomýšlíte. Jenomže nikdy nevíte, jak to bude třeba za dvacet let. Mluvím z vlastní zkušenost. Také jsem žila v cizině 25 let a když jsem byla mladá, tak mne ani nenapadlo, že bych se sem vracela. Jenomže pak léta šla a mně se začalo strašidelně stýskat po všem. Po známých, po městě, které jsem měla ráda, po české řeči. O mamince nemluvím, protože ta za mnou jezdila. Ale i ta stárla a už se jí nechtělo absolvovat dlouhou cestu. Ale už jsem tam musela zůstat až do důchodového věku, byla by blbost vrátit se dřív. No a to se může stát i Vám. Zase třeba z jiných důvodů, ale rozhodnete se vrátit. A co tady na Vás bude čekat? Asi ten dluh a možná daleko vyšší. Pomyslete teda na všechny možnosti a zjistěte si, za jak dlouho se takový dluh promlčuje a jestli vůbec. Abyste si nakonec nezničil život.
V rámci EU není problém vymáhat pohledávky, jen to trochu více stojí. Proto se malé pohledávky většinou nechávají ladem.
2,5mil dluh a byt v EU je už dostatečný důvod pro přeshraniční vymáhání. Nadále pokračuj v řádném placení hypotéky, ať má pak exekutor, co dávat do dražby.
@selfdeception - A co mám dělat s tím, že se exekutoři a věřitelé se mnou odmítají bavit.
O čem by se s vámi měli bavit?
Když máte problém s doručováním písemností od exekutora, zařiďte s registraci adresy pro doručování písemností
Z. č. 133/2000 Sb.
§ 10b
(1) Na písemnou žádost občana lze v evidenci obyvatel vést též údaj o adrese, na kterou mu mají být doručovány písemnosti podle zvláštního právního předpisu. (další viz odst. 2-4)
A věřitel už vůbec nemá důvod si s vámi povídat.
Pokud se zde zaregistrujete, budete moci využít vnitřní poštu (odkaz nahoře v oranžové liště) a napsat uživatelce @Sebod, která pomáhá lidem s exekucemi a oddlužením. Možná si bude vědět rady i v případě, že žijete v Maďarsku.
Mne napadá jenom pokusit se (příjmy na ně asi máte, jinak byste nezískal hypotéku na byt) o oddlužení. Tím byste zastavil exekuce. Ovšem nevím, jak na to, pokud žijete v zahraničí.
To se mám vrátit jenom z toho důvodu, abych si dokázal, že můžu bydlet třeba 25 až 30 let pod mostem?
Nikdo se nechce domluvit, exekutoři jsou arogantní a nepříjemní a oni po mně naopak něco chtějí.
Asi to nechám tak, stejně to nikdo v zahraničí nevymáhá a vlastně ani nekomunikuje. Chtít pár set tisíc za odeslání několika dopisů ještě na špatnou adresu, ale odmítat dodržovat platné zákony a ještě se to považuje za normální stav
"...ale odmítat dodržovat platné zákony a ještě se to považuje za normální stav"
Zamyslete se nad touhle Vaší větou. V první řadě jste to totiž právě Vy, kdo nedodržuje platné zákony. A exekutoři po Vás pořád něco chtějí? No jistě, oni se totiž jen domáhají toho, co jim patří (to je ale drzost, co?). A protože Vy nereagujete tak, jak byste podle zákona měl (splácením dluhu), ukládají Vám (taky podle zákona) sankce v podobě zvyšování penále a pokut. A ano, je to normální stav a je v pořádku, že to tak je.
A nevěřte, že si Vás časem někde v tom širém světě nenajdou (možná Severní Korea, nebo Sibiř. Ani ta Kuba už není jistá). Pak to ale bude mnohem horší.
Mimochodem - tu špatnou adresu jste jim dal úmyslně Vy, tak se nedivte, že na ní posílají obsílky. Možná Vám to časem přičtou k účtu.
Exekutoři právě adresu pro doručování odmítají používat a trvají na posílání dokumentů na adresu posledního trvalého pobytu. Už jim taky díky tomu soud nějaké věci zrušil a Ministerstvo spravedlnosti jim udělalo kontrolu s výsledkem, že nepostupovali správně.
A co mám dělat s tím, že se exekutoři a věřitelé se mnou odmítají bavit. Jak to mám pak řešit?
@selfdeception - exekutoři jsou arogantní a nepříjemní a oni po mně naopak něco chtějí
Takže vy jim unikáte jak můžete, vysoké dluhy zjevně platit nehodláte - a jste překvapen, že po vás "něco chtějí"?
Já pouze chci, aby dodržovali platné zákony a spolupracovali, když po mně něco chtějí. Jako bonus byli slušní. Ani jedno nesplňují. Tak proč bych já měl něco aktivně chcít řešit? Snahy už bylo dost.
"Tak proč bych já měl něco aktivně chcít řešit? Snahy už bylo dost."
Jaké snahy? Snad té, že snažíte ze všech sil vyhnout povinosti splácet dluhy? To ano. A proč byste to měl aktivně řešit? No protože je to Váš problém, jehož neřešení se Vám jednou vymstí.
Jen tak na okraj - mám známého vymahače dluhů (není exekutor), pro kterého není až tak velký problém zrovna třeba v Maďarsku dlužníka najít a věřte, že z něj ten dluh dostat umí. A nějaké platné zákony...
Ale vždyť já se to snažím řešit, ale nikdo se se mnou nebaví a žádná reakce. Jedná se o zhruba 20 různých subjektů.
To vyhrožování je směšné, tohle vymáhání pohledávek bylo v devadesátkách v extrémních případech a podobní lidé skončili ve vězení a minimálně na podmínkách.
Co máte dělat? No, už jste to napsal. Měl jste požádat o oddlužení ve VB. Převážná část zemí v Evropě má podmínky insolvence daleko vstřícnější ke dlužníkovi, než je tomu v naší slavné republice. A všem, co tady píší, že se dluhy mají splácet atd... Jistě. Mají. Na druhou stranu se s nimi nesmí dít takové sviňárny jako tady v ČR. Tím myslím to, že z dluhu 200.000 je do roka MILION ! A plno dalších lahůdek MADE IN CR ! Nikde, opakuji nikde jinde se toto v civilizované zemi neděje. No, dokud budou naši politici brát velké VŠIMNÉ za to, že si tohodle NEVŠIMNOU, tak se nic nezmění.
Tazatel. No, co máte udělat. Podat návrh na povolení oddlužení. Můžete kdekoliv v EU (po splnění podmínek té které země).
To navýšení se dá v rámci insolvence popírat. Teda jedná-li se o neúměrně vysoké úročení, smluvní pokuty, nebo odměna exekutora na jednom případě třeba ve výši 100.000,- Kč
Většina exekutorů se s Vámi vůbec bavit nebude, protože pro ně jste naprostý odpad. Co na tom, že díky Vám mají tak krásně rozjetý celoživotní byznys bez jakýchkoliv problémů. Ani nemají moc velkou snahu na tom, abyste poctivě splácel. Oni Vás potřebují udržovat ve "stabilizovaném" stavu. Jen tak trošku platit (aby exekutor vykázal činnost), ale neplatit zase tolik, aby byla celá exekuce doplacená. To by přišel o svoje dlouholeté odměny!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.