Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právo cestujícího ve vlaku

Od: bubla® odpovědí: 15 změna:

Dobry den,dnes se mi stalo to že jsem nastoupil do vlaku v zastace X a v zastavce Y jsem vystoupil z vlaku abych videl kde nastupuje kolega a podel vlaku se presunul blize k nemu o jeden vstup-vystoupil jednima dverma a druhéma z5 nastupil do toho sameho vlake,kde ale stal pruvodci.Sel jsem na zacatek vlaku za kolegou zatimco prisel pruvodci a ja mu tvrdil ze chci jizdenku ze zastavky X do zastavky Y,nacez pruvodci mi zacal oponovat ze jsem nastoupil v zastavce Y.Nakonec se zacal hadat a chtel me vyhodit z vlaku ze zavola policii.Ma pravo na to mi zauctovat jizdenku s prirazkou ze zastavky Y kdyz jsem odtamtud nejel?

doplněno 03.10.18 16:31:

Napsal jsem to blbe jizdenku jsem pozadoval do zastavky Z.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Povinností průvodčího není sledovat kdo v které stanici nastupuje - a pokud vám neprodal jízdenku už mezi X a Y a navíc vás v Y viděl, když jste nastupoval vedle něho, pak těžko dokážete, že jste jel už z X. Takže bohužel pro vás, průvodčí byl v právu - respektive on ten důkaz má.

hodnocení

Je to diskutabilní ale myslím si že v právu přeci nebyl když se nejedná o přerušení jízdy.

Ale tady nejde o přerušení - vy prostě nijak nedokážete, že jste nastoupil už ve stanici X. Pro průvodčího jste nastoupil jízdu až v Y.

asd1

Svědci, kamerový záznam, pohyb mobilu.. Vše jde dohledat. A u zastávek obvykle průvodčí vidí lidi na zastávce. Jestli se rýpal v nose a vylezl až na odmávnutí odjezdu tak to není dobrý průvodčí... Nechal bych ho ať ty policajty zavolá.

A policajti obratem zjistí, že dotyčný jel ze stanice X načerno *smich*

asd1

Spíš že průvodčí místo toho aby obešel vlak a prodal lístky tak chrněl ;)

To není podstatné pro prokázání nástupu do vlaku a jízdy bez platného dokladu.

Tazatele chápu, ale v důkazní nouzi byl on.

Pro asd1, čas 19,04: Musím se zastat průvodčích. Rozhodně ve vlacích nechrní. Je úplně běžné, že existují tři a možná i více stanic za sebou bez výdejny jízdenek. Průvodčí rozhodně nemůže projít mezi stanicemi celý vlak. Při dnešní mírně zdlouhavé digitální kontrole všelijakých průkazek s kódy a při vydávání jízdenek přímo ve vlaku by to stíhal leda ve dvouvagonovém motoráčku. Při nástupu a výstupu cestujících někdy pomáhá s plošinou pro vozíčkáře a nemůže důkladně sledovat, kdo se pohybuje podél vlaku.

Pro tazatele - už to víte, že dokud nemáte v ruce jízdenku, je vhodné ve vlaku zůstat na jednom místě. Na nedorozumění máte větší část viny.

hodnocení

2x

Pokud to dobře chápu, nastoupil jste do vlaku na zastávce, kde není pokladna, takže byste si koupil jízdenku ve vlaku bez přirážky. Průvodčí vás viděl jak lezete do vlaku ve stanici, kde pokladna je, a tudíž vám chtěl prodat jízdenku s přirážkou 40 Kč.

Tady záleží, jestli vystoupení a nastoupení do stejného vlaku je z pohledu přepravních podmínek bráno jako přerušení jízdy nebo ne, to je rozhodující.

doplněno 03.10.18 16:48:

Tak podle podmínek jste cestu nepřerušil. Tedy právo je na vaší straně.

03.10.18 16:55
hodnocení

Ano.

Ale měl byste dokázat, že jste v tom vlaku už jel. Průvodčímu se ale nedivím.

asd1

Průvodčí ho měl vidět nastupovat na zastávce X, měl ho vidět i vystupovat na Y = chyba jen a pouze průvodčího. Nebo záměr? Nevím o zákazu vystoupit a nastoupit a přesun ve vlaku není nová jízda ani když šel venkem. Holt dráhy šetří na lidech a kvalita původčích je různá...

Platí presumpce neviny = dokazovat že ve vlaku nastoupil až v Y by měl průvodčí. Na nástup v X nejspíš jsou svědci.

Holt dráha :D Taky jsme jednou měli lístky na Slovensko na hranici a další z hranice. Kvůli zpoždění vlaku jsme byli po půlnoci ještě v ČR a lístek na hranici platil do půlnoci. Místo omluvy za zpoždění ca dvě hodiny nezájem a jste černí pasažéři :D

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, z mého pohledu to byl omyl průvodčího, který se Vám nepodařilo uspokojivě vysvětlit - průvodčí Vás nezaregistroval při prvním nástupu do vlaku, ale až při tom druhém a domníval se, že tam Vaše cesta začíná. Berte to jako lidské selhání průvodčího, který musí mít sloní paměť, ale občas i ta selže. A Vy jste se mohl přesouvat ve vlaku a nikoliv vystupovat a nastupovat. Takže, není to o právu, ale o omylu, resp. chybu jste udělal Vy i průvodčí. Zdravím!

jedu
hodnocení

0x

Tak jestli jste nastupoval tam, kde bydlíte, tak to máte bydliště v OP, nebo se to již neuvádí?

Také je možné doložit lidmi, se kterými jste v počáteční stanici nastupoval. Jistě by tam byl nějaký známý anebo si Vás někdo zapamatoval.

Za další jste mohl opravdu procházet vlakem. Mám zkušenost, že lze přejít ve starých i novějších.

Kromě první a druhé soupravy, ve kterých musíte opravdu ve stanici přeběhnout venkem.

Ale tady již jde o to, že první i druhá souprava je obsazana průvodčími - tedy byste měl mít již lístek koupený od kolegy, pokud Vás již kontroloval. Dříve platilo, že jste byl povinnen průvodčího vyhledat a u něj zakoupit lístek. Nevím to přesně, ale myslím, že na to si již ČD nehrají.

Za další, v době mobilních telefonů není problém se s kolegou domluvit, kde právě cestujete. Anebo, domluvit se s kolegou den předem. Hele, budu sedět ve druhém vagoně nahoře /třeba/. Jsem toho i svědkem, babky z jedné práce obsadí čtyřku, pokaždé ve stejném vagoně a drží jedno místo té, která přistupuje později.

Takže ano, pokud Vás průvodčí viděl, že utíkáte k otevřeným dveřím a nastupujete, proč by měl tušit, že stíháte právě kolegu?

Je to nedorozumnění, oba jste měli svoji pravdu, ale pan průvodčí jaksi víc. No, až pojedete příště z té domovské stanice a bude zrovna mít službu tento pan průvodčí, tak se mu připomeňte, že jezdíte opravdu odtud, ať nejen Vám, ale i lidem více věří.

Jinak, nemusí si pamatovat, když vlak odmávne, kdo-kde nastupuje, vždyť se lidi ve vlaku svlékají a mění tím pádem vizáž, anebo právě prochází vlakem a hledají vhodnější místo k sezení.

hodnocení

0x

Cestující bez platné jízdenky je povinnen neprodleně kontaktovat průvodčího a u něj si ji zakoupit. Sice se toleruje, že si sedne a čeká, ale vy jste ho neinformoval ač jste šel kolem něho. Většina průvodčích toto neřeší. Pokud si řeknete z A do B, tak vám to tak dají. Vy jste ho zřejmně něčím naštval /arogance. nezavřené dveře aj./

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]