Nejste přihlášen/a.
Dobrý den za manželství jsme si nadělaly dluhy asi 350 tisíc korun a to u více společností.Při rozvodu jsme se u soudu dohodly že stanovíme minimální výživné stím že budu splácet tyto dluhy.Tyto dluhy nestíhám splácet a na můj ůčet a invalidní důchod byl vydán příkaz k exekuci.Po dvou letech po rozvodu exmanželka požádala o zvýšení výživného a soud ji přitakal.CHtěl bych se zeptat jakým způsobem mám tuto situaci řešit?CHtěl bych aby exmanželka měla povinnost uhradit polovinu těchto dluhů.Zajímá mě jestli by se u majetkoprávního vyrovnání dluhy rozdělily na polovic,anebo je musím uhradit a mohu potom polovinu vymáhat po exmanželce.Půjčky byly psány na mě.Pokud možno bych chtěl poslat vzor na podání tohoto majetkoprávního vyrovnání.Děkuji za odpověd
Co teď chcete řešit? Píšete jasně, že jste se s exmanželkou u soudu dohodli (původně jsem myslel, že jste lesbický pár, když píšete "nadělaly", "dohodly") a ta dohoda snad platí. Proti závazkům (dluhům) vám přece musel zůstat nějaký majetek. Zkuste se domluvit s exekutorem, majetek nabytý za půjčené peníze prodat a alespoň část dluhů zaplatit a dále splácet ve splátkách. Pokud skutečně nic nemáte, tak to je docela krizová situace, protože s vaším příjmem nemůžete na sebe asi vyhlásit ani bankrot. Takže se klidně může stát, že exekutor bude vaším nejlepším kamarádem, který vás bude oddaně doprovázet až do posledních hodin vašeho života. To vám teda nezávidím.
Jak už tu někdo psal, je to všechno o tom jak jste se dohodli při rozvodu. Mělo by to být v rozsudku, že jste tedy na sebe vzal veškerou zodpovědnost za dluhy vzniklé po dobu manželství a že tedy výživné bude podle toho přizpůsobeno. Ale také by v rozsudku mělo být uvedeno jak dlouhou dobu budete splácet dluhy a bývalá partnerka po tu dobu nebude uplatnovat nároky na vyšší výživné. Také máte přece nárok na odvolání pokud soud rozhodl jinak než ten rozvodový.
Co se dluhů týče, pak tedy pokud máte závazky u více společností je tu možnost závazku konsolidovat do jedné splátky. Tuto konsolidaci poskytuje třeba GE money. Zkuste tam zajít a domluvit se s nima.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.