Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžou mi zastavit invalidní důchod podvodníci

Od: matisek odpovědí: 13 změna:

Dostal jsem se do problémů s podomním prodejcem Aukce.cz. Nabízel mi levnější enerie. Chtěl jsem jen sdělit od něj zákládní informace o možnostech aukce na výběrové řízení levnějšího dodavatele energií. On chtěl vidět moji fakturu z loňského roku, tak jsem mu ji půjčil a k tomu chtěl ověřit moji totožnost, tak požadoval ukázat občanku. Vše si ofotil i s OP.kde je můj vzorový podpis, který dále použil k napodobení mého podpisu do smlouvy o plné moci. Nic jsem já nepodepisoval. Přišel mi dopis po půl roce, že mi vybrali levnějšího dodavatelé energií Lidovou energií. Ten mne vnutil vysokou měs. zálohu, kterou jsem nechtěl a při moji malé spotřebě neadekvátní. Tak jsem se s nimi dohadoval, že jsem u nich nechtěl být vůbec, že mne zmocněnec aukce odtrhl od původního dodavatele Inogy. Nyní od všech mám pokuty za předčasné ukončení smlouvy a nedodržení smluvních podmínek. Zavinil to jeden člověk z té aukce a rozjel dominovou reakci následných problémů u ostatních. Nyní se obávám, když tímto nekalým způsobem jsem měl novou registraci u jiného dodavatele, jestli může ta Lidová energie a Česká aukce (šmejdi-podvodníci) vymáhat nehorázné desetitisícové pokuty exekucí na můj invalidní důchod? S Inogy jsem se domluvil a oni situaci pochopili a vystornovali mi jejich pokutu za předčasné ukončení. Tyto energetičtí šmějdi napadají staré a nemocné lidi nejčastěji a těchto případů je poměrně dosti. Co teď dále dělat?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myska*
hodnocení

5x

Jděte na policii, falšování podpisů na plné moci je závažná věc a bůhví, co si tak ještě na vaše jméno mohli smluvit.

iz*
hodnocení

2x

@111,

je zakázáno pořizovat kopie OP bez souhlasu občana. Jak by se prodejci k OP tazatele dostali, kdyby jim jej sám dobrovolně nepředložil? U pořizování kopií faktury i OP byl, ... (Řekla bych, že jim to dovolil.)

Ovšem padělání podpisu je něco jiného.

K původní otázce:

Nezlobte se, ale kdybyste jim neposkytl tu fakturu a OP, k ničemu by nedošlo. Šmejdi sice bývají přesvědčiví, ale o praktikách prodejců energií už existuje tolik informací, že si nedovedu představit, že by někdo nejpozději v okamžiku, kdy si někdo řekne o poslední fakturu a OP, netušil, oč jde.

hodnocení

1x

Souhlasila bych s @gismo - "To, že si ofotil OP a vlastně mu to umožnil, neznamená, že mu dal souhlas."
Podle Nař. EP a ER 2016/679 (GDPR) konkludentní souhlas ke zpracování údajů nestačí - podle čl. 32

Souhlas by měl být dán jednoznačným potvrzením, které je vyjádřením svobodného, konkrétního, informovaného a jednoznačného svolení subjektu údajů ke zpracování osobních údajů, které se jej týkají, a to v podobě písemného prohlášení, i učiněného elektronicky, nebo ústního prohlášení. Mohlo by se například jednat o zaškrtnutí políčka při návštěvě internetové stránky, volbu technického nastavení pro služby informační společnosti nebo jiné prohlášení či jednání, které v této souvislosti jasně signalizuje souhlas subjektu údajů s navrhovaným zpracováním jeho osobních údajů. Mlčení, předem zaškrtnutá políčka nebo nečinnost by tudíž neměly být považovány za souhlas. Souhlas by se měl vztahovat na veškeré činnosti zpracování prováděné pro stejný účel nebo stejné účely. Jestliže má zpracování několik účelů, měl by být souhlas udělen pro všechny. Má-li subjekt údajů vyjádřit souhlas na základě žádosti podané elektronickými prostředky, musí být žádost jasná a stručná a nesmí zbytečně narušit využívání služby, pro kterou je souhlas dáván.

Soudím, že pouhé předložení dokladů ke zkopírování tento souhlas nevyjadřuje.

Je ale otázka, co všechno mají šmejdi "podepsáno". Tam je to pak skutečně na trestní oznámení.

111®
hodnocení

0x

jednoznačně policie, už kopírování OP je ze zákona zapovězeno, natož ofocení, takže trestný čin.

iz*

@111,

předpokládám, že pro své tvrzení máte podklad v zákoně. Přidejte prosím odkaz, který zákon kde zapovídá kopírování a/nebo fotokopii OP.

111®
hodnocení

0x

oou.cz/...

předpokládáte správně @ivzez

ladinpraha*

(5) Je zakázáno pořizovat jakýmikoliv prostředky kopie občanského průkazu bez souhlasu občana, ...
Ovšem občan souhlas dal ... Nemusel OP vůbec ukazovat a ofocení mohl snadno zabránit, pokud s ním nesouhlasil.

Obávám se, že příslušný paragraf tu aplikovat nelze, neb tazatel mu focení dobrovolně umožnil.

To, že si ofotil OP a vlastně mu to umožnil, neznamená, že mu dal souhlas. To bude právě na dodavateli dokázat, že souhlas měl.

iz*
hodnocení

0x

@Jedubabicka > podle formulace otázky (tazateli přišel dopis půl roku po ofotografování podkladů) to vypadá, že se záležitost s ofotografováním faktury a OP odehrála dříve, než nařízení GDPR vstoupilo v platnost. Podle GDPR lze posuzovat až od 25. května 2018.

Navíc si nejsem jista, jestli lze skutečnost, že tazatel zástupci sám předložil fakturu i OP, považovat za nečinnost.

Podle mne tam je padělání podpisu. Možná i podvod. Ke sdělení informací není OP potřebný, ten by byl potřebný při uzavření smlouvy s novým dodavatelem (možná podomní prodejce řečmi o aukci "kryl" přechod k novému dodavateli). Otázka je, co všechno má tazatel v ruce, co všechno může prokázat.

doplněno 02.10.18 16:00:

Podle mne lze za takový souhlas považovat i svobodné a vědomé předložení dokladů > obzvláště v případě, kdy toto předložení ani ověření totožnosti není nutné. (K poskytnutí informací o aukci energií není potřebné vidět poslední faktury za energie ani "ověřovat totožnost".)

Dobrá - když ne GDPR, pak z. č. č. 101/2000 Sb.

§ 4 Pro účely tohoto zákona se rozumí

n) souhlasem subjektu údajů svobodný a vědomý projev vůle subjektu údajů, jehož obsahem je svolení subjektu údajů se zpracováním osobních údajů,

Pouhé předložení dokladů dle mého za souhlas považovat rovněž nelze.

Předložení se za souhlas určitě počítat nedá a těžko by to u soudů mohlo obstát (bylo by to slovo proti slovu). Je potřeba to mít zaznamenané, že ten souhlas opravdu proběhnul.
Např. pár let zpátky, když jsem pracoval v jedné nejmenované bance, vždy, když jsme kopírovali občanský průkaz, jsme museli k tomu dopsat větičku, že občanský průkaz byl pořízen se souhlasem klienta a pod tímto samozřejmě klientův podpis.

hodnocení

0x

Dobrý den...faktura se z ruky nedává..je tam plno údajů aby nějaký šmejd pak udělal smlouvu novou-on pak shrábne za Vás provizi a Vy máte problém..takových vykukú už jsem tu měl několik co chtěli jenom nahlédnout a maskovali se různě...nejlepší byli Ti poslední co mi tvrdili že si potřebují zkontrolovat jestli neplatím moc...skutečně dojemná péče a mé finance...a pozor stejné je nejen u plynu tak i elektriky či telefonu-tady napálili manželkua stálo to jen dva tisíce za zrušení té nové smlouvy...nebyl jsem tehdy doma jinak by mi do domu nevlezli...moji tchýni-důvěřivá paní/85 let/taky se pokusili napálit ale naštěstí se nám to podařilo ještě zrušit-vlezli do baráku když byla sama doma...a teď už se pouštějí dva velci pejci i k přednímu dvorku a je klid...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]