Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,příští rok mně čeká výměna levé kyčle,u nás pár dní po operaci sanitkou odvezou na následnou léčbu do Košumberku na několik týdnů,podle toho,jak který člověk to zvládá.To,že se operace bojím,ani psát nemusím,přece jen nevím,co mně čeká,jestli to vůbec přežiju,prostě myšlenky pochodují hlavou,aniž bych o ně stála.Zítra se dozvím termín operace.Taky nevím,jestli celkovou narkozu?Jsem cimprlich a do zad se dobrovolně píchnout nenechám-to si jen tak ulevuju.Uvítám rady a povídání všech,kteří tuto operaci mají za sebou.Ale hlavně řeším jiný problém-mám 81 letého muže,je sice pohyblivý,ale mozek přestává sloužit,zatím to není pořád,ale nemůže takovou dobu zůstat sám,máme 2.manželství,má 2 dcery,jedna bydlí daleko,druhá blízko,ale všichni jsou zaměstnaní a takovou dobu by to nešlo,muž k nikomu jít nechce,chce být se mnou,není zvyklý beze mně.Tak mně napadlo,že bych se zkusila dr.zeptat,jestli by tam mohl být taky,nemyslím se mnou na pokoji,já bych těžko po operaci mohla kolem něj lítat a kromě toho bych potřebovala být na pokoji s někým,kdo na tom bude jak já a mít si s kým povídat,chodit na procedury atd.My s mužem jsme spolu od rána do rána v malým bytě denně,jen tak jeden nebo druhý někam jdem na 2 hodMyslela jsem,že by tam byl také,ale on zase s mužskýma.Nemáte s tím zkušenost,jestli to jde,jeho pobyt bychom platili,nevím totiž,jestli to jde jinak.Byl by pod dohledem tam i mým.Koukala jsem se na stránky Košumberku,ale tam nic není o doprovodech nebo takovýchto pobytech,třeba o tom někdo tady něco ví?Díky všem.
Mám za sebou krom dvou celkových narkóz i spinální analgezii (vstříknutí anestetika do páteřního kanálu), epidurální analgezii (zavedení anestetika hadičkou a jeho postupné dávkování) i odběr mozkomíšního moku. A kromě odběru mozkomíšního moku, kdy mi to napichovali 3x a bez znecitlivění, je spinálka i epidurál procházka růžovou zahradou. Protože to nejdřív obstříknou a nejde to tak hluboko. Nemáte se čeho bát, fakt to není horší, než zavedení kanyly, pro mě dokonce snad i lepší. A zkazky, že se může ochrnout, jsou mylné či zastaralé, píchá se tam, kde už mícha není. Celková narkóza není zas taková výhra, třeba já po ní zvracím a dokud se nevyzvracím, je mi zle. A ono jít zvracet když nemůžete vstát...
Nemám osobní zkušenost, ale mohu poreferovat, jak to bylo u manžela. Opravdu není potřeba se obávat, manžel volal krátce po operaci, že vše proběhlo dobře. Po týdnu ho přendali na rehabilitační pokoj, tam se naučit vše potřebné, tam byl též týden. Přivezli ho sanitkou, nebot cestování musí po kyčli probíhat vleže. Doma chodil o berlích, pak kontrola, dostal další rehabilitaci s místě bydliště, operatér mu chtěl napsat lázně, manžel prostě nechtěl. No tak nejel do lázní, ale má po bolestech a chodí pěkně. Má doporučenoj hodně chodit. Po operaci jsme masírovali jizvu a mel cviky na doma i s míčem.Cviky dostal vytištěné.
Ano, sedák na wc, to jsem zapomněla zmínit, dostal recept, ve zdrav. potřebáh jsme nic neplatili, syn podložil jeho oblíbené křeslo a pohovku. V noci mel mezi kolena polštářek.
Můj otec absolvoval výměnu kyčle na jaře. Od nás z nemocnice ( Nové Město n. M. ) taky vozí do Košumberka ( otce po necelém týdnu po operaci ). Rehabilitace v nemocnici byla výborná, i v Košumberku, ačkoli má otec špatné i jiné klouby, tak pokroky rychlé. Co nám pomohlo, v zdravotnických potřebách v NM nám prodavačka, sama po výměně kloubu, poradila nejlepší ( a přitom ne nejnákladnější pomůcky na dobu po operaci - sedák, nástavec na WC atd . Této stránce se v nemocnici nevěnovali.
aha,to mně nenapadlo,že budu doma potřebovat,na wc nástavec vím,ale sedák je co a na co?Na křeslo?
podsedák, na zvýšení sedací plochy, na židli ,na křeslo.. kam si budete sedat, aby kolena vsedě nebyla v ostrém úhlu.
O operaci a rozcvičování si budu zatím jen se zájmem číst. Prý mě čeká tak za čtyři roky. Zatím jsem se jen dozvěděla, že po operaci je velmi důležité mít doma rotoped a pilně na něm šlapat.
Ohledně starostí o manžela doporučuji, abyste se Vy (případně dcera) zeptala přímo v Košumberku. Považuji možnost společného pobytu za nepravděpodobnou, ale proč si to neověřit? Jako druhou nejlepší možnost vidím pobyt pána v jiných lázních. Nebo na odlehčovacím pobytu v některém soukromém zařízení pro seniory. V běžných pečovatelských domech se na odlehčovací pobyt čeká dlouho, ale soukromá (a dražší) zařízení klienty (a peníze) ráda berou. Třeba v blízkosti bydliště jedné z dcer. Nebyla by to levná záležitost, ale byla byste naprosto klidná a mohla se plně soustředit na své rozcvičování. Když to nebude možné, začněte se teď hned zajímat o pečovatelskou službu. Pečovatelky nemusí pána hned umývat a krmit, jen nahlédnou, pohovoří, případně donesou ve všední dny oběd a nákup netrvanlivých potravin. O víkendech by se jistě prostřídaly dcery a věřím, že máte i nějaké známé a dobré sousedy. Ti by mohli občas zajít a zkontrolovat situaci.
Prvně zkuste kontaktovat vaši zdr. pojišťovnu, zda by bylo možné si u ní vyřídit pro manžela příspěvkové lázně. Člověk v 80ti letech má milion diagnóz. Pojišťovna by hradila procedury a vy ubytování a stravu.
Pobyt pro doprovody je/byl jenom pro malé děti s maminkami. Manžel by musel buď mít lázně napsané od lékaře (a to vám asi jen na prosbu nikdo nedá), nebo možná lze si tam pobyt zaplatit (něco jako rehabilitaci plně hrazenou pacientem), slyšela jsem, že si to tam takto platí hodně? sportovců například. Problém je spíš v tom, aby se to dalo zkoordinovat časově (myslím, abyste tam mohli být opravdu současně), mívali tam dost obsazeno.
Přikláněla bych se k tomu, abyste manželovi zajistila péči charity apod. (sociální služby?), která by za ním pravidelně chodila domů po dobu vaší nepřítomnosti, možná by to bylo dobré domluvit se s potomky třeba na víkendy. A asi bych s tím začala hned, dokud byste byla ještě doma, aby si manžel měl čas zvyknout na "sestřičky". Tady u nás s nimi mám zkušenosti dost dobré (jezdí k mojí tetě 1x denně, jezdívaly i 2 - 3 x denně, občas se tam s nimi potkávám, ale nejezdí o víkendech). Ale byl by doma, ve svém prostředí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.