Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevlastní otec mě bije

Od: jaa* odpovědí: 22 změna:
Dobrý den, potřebovala bych poradit, nebo alespoň podpořit, přijde mi, že jsem tu na všechno sama...
Je mi 13 let. Žiju s mamkou, dvěma sourozenci a evlastním otcem. Můj pravý táta se s mamkou rozešel, když mi byly asi 3 roky. Dlouhou dobu jsme se vídali, ale postupně na mě začal kašlat a teď ho vidím max. 1 ročně. Ten evlastní otec na mě byl dříve hodný, ale postupem času se to začalo měnit. Občas mi dal na zadek, většinou když jsem neměla uklizený pokoj*, nebo byla drzá. Ale pravděpodobně s pubertou těch drzých odpovědí atd. stále přibývalo (a stále přibývá), ale pro to on nemá vůbec pochopení(asi jako většina rodičů). A vzhledem k tomu, že on je velmi háklivý na nepořádek a já jsem neplnila jeho požadavky, tak se stal hodně agresivní. Abych to zkrátila, prostě když si třeba neuklidím ten pokoj tak mi zabaví telefon. To chápu. Ale někdy to vygraduje tak, že mě začne mlátit, kopat, rvát za vlasy... Většinou to prostě schytám pěstma do zad, rukou, nohou, a někdy (nemůžu vyloučit, že to je jenom omylem v tom vzteku) i trochu do břicha. A ty kopance většinou kolenem do zadku taky nic moc. Nejhorší je, že už to od něj párkrát schytala i mamka. Ta se mě většinou zastává, ale někdy je tak naštvaná, že pár pohlavků od ní taky dostanu. Ale rozhodně nesouhlasí s tím, aby mě bil, akorát s tím nemůže nic moc dělat... Prosím, poraďte. Co byste v mé situaci dělali?
Teď si zpětně čtu ten text a dochází mi, že tam nejde úplně pochopit, co mu vadí. Tak abych to uvedla na pravou míru, vadí mu to, že jsem drzá a že si neuklízím(to vám, ale nejspíš došlo). A ještě bych se ráda vyjádřila k tomu úklidu... Jsem nepořádná a vím to o sobě. Ale strašně mi vadí, že mi pořád rodiče lezou do pokoje. Vždy mě seřvou za nepořádek. Ale já bych prostě chtěla více soukromí. Taky mi vadí, jak mě do uklízení nutí. Já si jsem schopna uklidit pokoj, ale musí se mi alespoň trochu chtít. Chtěla bych si tohle řídit sama a ne být celou sobotu zavřená v pokoji a uklízet, když vím, že to prostě dneska neudělám a pak jenom čekat až mi jako pětiletýmu dítěti přijdou zkontrolovat pokojíček. Fakt bych si přála trochu soukromí. Když jim ten nepořádek vadí, tak ať tam nelezou. Já vím, je to strašná výmluva s tím, že se mi musí zrovna chtít uklízet. Ale vážně na sobě pozoruji, že když tu náladu prostě mám, tak to bez problémů uklidím, ale když ne tak celou sobotu sedím a čekám, až půjdu spát.
Moc děkuji, pokud jste si to celé přečetli. A strašně bych prosila o radu. Jak k té první, tak k té druhé části. Prosím. A děkuji:)
zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bordelar
hodnocení

5x

To máš ještě dobrý. Já být mámou, tak ti vždy z pokoje odeberu věci, které neuklidíš. To znamená, že si věcí nevážíš a nepotřebuješ je. Třeba po měsící by to v pokoji zůstala postel a oblečení pouze to co máš na sobě.

hodnocení

4x

Rady co a jak už jste dostala. Já bych jen podotkla, že bití není nejlepší způsob komunikace ani s manželkou ani s dětmi, byť nevlastními. Na druhou stranu - pokud je jediný, na který bitá strana nějak zareaguje, bijící se to velmi brzy naučí.

majsterjoe*
hodnocení

3x

Tak abych to uvedla na pravou míru, vadí mu to, že jsem drzá a že si neuklízím(to vám, ale nejspíš došlo). A ještě bych se ráda vyjádřila k tomu úklidu... Jsem nepořádná a vím to o sobě. Ale strašně mi vadí, že mi pořád rodiče lezou do pokoje. Vždy mě seřvou za nepořádek. Ale já bych prostě chtěla více soukromí. Taky mi vadí, jak mě do uklízení nutí. Já si jsem schopna uklidit pokoj, ale musí se mi alespoň trochu chtít.

Na to ti mohu jedině odpovědět, jelikož bydlíš u svých rodičů, uklízet bys mohla nejen svůj pokoj, ale i pomoc při úklidu zbytku domácnosti. Vysávat, umývat nádobí, vytřít... O více soukromí si s mámou můžeš promluvit, ale nikdy to nebude tak, že jim tam zakážeš chodit. to si můžeš zkusit až budeš mít svůj byt, nebo dům. Pokud si myslíš že tě bije nezaslouženě a více než je zdrávo, můžeš si o tom promluvit i s výchovným učitelem na škole. S mámou to pořeš a zkuste najít správnou cestu

jaa*
hodnocení

Ale to já rodičům pomáhám. Není to, že bych nic nedělala.

hodnocení

3x

Mi přijde divné, že řešíš otčíma a neřešíš sebe. Stačilo by málo, jen dát na místo to, co máš v ruce.*hej* Navíc, mi vždycky přijde, že binec v pokoji je pohrdáním práce dospělých. Někdo koupil, vypral, usušil, vyžehlil, poskládal a dítě to bez úřemýšlšní zmuchlá a někam hodí. Během několika vteřin je z čistého, pracně udržovaného kusu oblečení, zmuchlaný, páchnoucí hard. Totéž platí o všem, co se v pokoji povaluje a vypadá to jako odpadky. Pokus se na všrchno podívat očima dospělého. A pak snad pochopíš. *hej*Proč jsi drzá? To si nemůžeš odpustit blbé řeči? To je tak strašná újma, že nemůžeš odolat? Chceš aby se s tebou jednalo s respektem? Začni se tak chovat!

hodnocení

2x

Ahoj. V první řadě by sis měla uvědomit, že máš také nějaké povinnosti a ty si plnit bez řečí. Uklízet si své věci a nebýt drzá na rodiče, to by měla pro Tebe být samozřejmost. Pak by ti třeba doma máma s otčímem dopřáli i trochu více toho soukromí, kdyby Tě nemuseli kontrolovat a věděli by, že je na Tebe spolehnutí. Co se týče toho bití od nevlastního otce, to bys měla řešit s mámou. Otevřeně si s ní o tom promluv, protože pokud se to dá nazvat již domácím násilím či týráním, měla by to řešit v první řadě máma. Pokud je to skutečně tak zlé a už je toho na Tebe hodně, mamka by s problémem nic neudělala, můžeš se v případě nouze obrátit na Linku bezpečí a poradit se o situaci tam. Číslo té linky je 116 111. Ovšem začni u sebe a trochu se snaž srovnat se, aby doma neměli důvod být na Tebe tak přísní. Zkus se na to podívat i z jejich strany.

jokeer*
Souhlasím s kapkanadeje®, rodiče tě pořád živí, šatí, chodí do práce, co tohle znamená, to pochopíš možná až budeš muset jít do nějaké práce sama, proto se snaž jim vyjít vstříc, co to půjde, krátký úklid v pokoji je nic, oproti jednomu dni v práci. Co se týče násilí v podobě kopání a mlácení pěstí, to je podle mě už přes čáru, pokud mlátí i matku, tak ti asi ani ona moc nepomůže, nezapomeň, že máš taky biologického otce, pokud je alespoň trochu normální, tak do situace zasáhne, málo který chlap si nechá mlátit svoje vlastní dítě někým úplně jemu cizím, zkus vyhledat ty jeho a nečekej, až se ozve on, ukaž, že máš o něj opravdový zájem. Pokud nenajdeš pomoc ani tam, pak teprve volej linku bezpečí nebo vyhledej pomoc pedagoga ve škole, než však začneš s tímhle, zkus jako první krok udělat to, že se budeš chovat tak, aby k násilí nemuselo docházet, můžeš tím dokonce i výrazně vylepšit vztahy ve vaší rodině ;)

hodnocení

2x

I kdybys to měla v pokoji jak po výbuchu a odpadky házela na podlahu v kuchyni, tak tě nemá právo takto bít. Máma s tím něco udělat může, vždyť žije s tyranem, který bije i ji. Co má udělat? Sbalit mu kufry a kopnout ho do zadní části těla.

Ty jako dítě s tím moc neuděláš. Tvá matka se asi bojí (že radši bude s tyranem, než aby byla sama, páč si myslí, že už je stará a nikdo by ji nechtěl, případně se bojí, že by vám ublížil ještě víc).

Takže na tvém místě bych to řekla někomu jinému v rodině - primárně bio otci. I když se moc nevídáte a ty vztahy nejsou nejlepší, tak podle mě je dost velká šance, že se ti bude snažit pomoci. Případně další příbuzní - prarodiče, tety atd., nejlépe někomu, komu věříš. Ti (nebo i ty) to pak můžou nahlásit úřadům a bude se to řešit.

Absolutně to není o uklízení a podobně. Neznám nikoho, kdo se v pubertě zajímal o nesmysly jako je uklízení. Hormony řádí, tělo se mění, člověk má dost starostí o sebe a své duševní a sociální zdraví, než aby věnoval pozornost hrnku na stole. A prakticky všichni z toho taky vyrostou. A hlavně - není to důvod, proč tě bije. Kdyby to nebylo uklízení, tak si najde něco jinýho. Prostě si na tobě (=slabším jedinci - fyzicky i v "hiearchii" rodiny) vybíjí svoje komplexy a frustrace.

Souhlasím.

annna*
hodnocení

2x

Dokud jsi byla malá, tak jsi zřejmě zapadla do pravidel rodiny. Teď jsi větší a začínáš mít na věci svůj názor, takže například neuklízíš - čímž ukazuješ, že nejsi členkou domácnosti, v níž s tebou žijí další lidé, které svými zlozvyky omezuješ. Matka s tebou má buď trpělivost - nebo už možná rezignovala. A otec to po vyčerpání domluv začal řešit pádnou rukou, protože vidí, jak rozvracíš rodinu. Proto tě začal brát jako prvek v domácnosti, který překáží. Jestli to dospělo do fáze kopance, pěsti, vytrhané vlasy - je to vážné, tak by to nemělo být. Proto byste si měli udělat rodinné sezení, kde si vyjasníte nové hranice vztahů - a co si tam nastavíte, bys měla dodržovat. Žiješ v rodině, kde platí pravidla, jejich dodržování je nutností, jejich nedodržování některým členem je sobectvím. Snaž se na to podívat i z jejich strany - oni to prostě vidí jako projev tvého sobectví vůči nim. Uvědom si, že ty odpovídáš svým sobectvím na jejich nesobeckost - přece se o tebe starají, máš kde bydlet atd. Snaž se zvyknout na to, že svět nefunguje jednostranně tak, že ty budeš jen sedět na zadku a přijímat, zatímco ti druzí ti budou dávat, ať už city nebo hmotné věci. Z textu, co jsi napsala, vidím, že jsi velice intelientní bytost. Snaž se ty věci zvládnout, je to v tvých intelektuálních silách, ostatně nikdo po tobě nechce nic světoborného, než aby sis uvědomila, že bys měla brát na ostatní lidi ohled. A neřeš, jestli je otec vlastní nebo nevlastní - možná by ses divila, ale ani vlastní by se s tebou taky nepáral a nenechal by si ... na hlavu. Závěrem ti radím ještě jednu věc - neobracej se na úřady, protože ty jak jednou vrazí nohu mezi dveře, nastane zlý sen pro všechny - a když říkám pro včechny, myslím tím úplně pro všechny.

doplněno 01.10.18 18:22:

Všichni, co radíte ty úřady, si nikdo nedovedete představit, jaký horor nastane. Rozbití rodiny, potahování, nucený dohled sociálky, snahy o odebrání dětí, soudy, tahanice - a víte co je nejhorší? NIC, ALE NAPROSTO NIC SE TÍM NEVYŘEŠÍ. Znám několik případů - vždycky bylo jen peklo, neštěstí a rozvrat, ale nikdy už nic pěkného. Tak tohle té holce přejete? Fakt? Aby žila někde u pěstounů - a pro změnu ji propleskávali oni? To nemyslíte vážně. To děvče moc dobře ví, v čem je chyba, přece je jednodušší a pro všechny stravitelnější jít na dohodu - než mít zkažený život. Proč to nesrovnat normálně?

amo

Annna - radite neobracet se na urady a trpet násili i kdyby došlo na zmrzaceni? To neni dobrá rada, násilnik co mláti slabšiho je neovládajici se primitiv, mozná úchyl *zed*

amo, já zase radím, obrátit se na úřady. Proběhne soud a chudáka týrané dítě umístí do dětského domova. A proč ne? Nevážilo si rodiny, ať jde do společné ložnice s ostatními dětmi, kterých se nikdo neptá, jestli se jim chce uklízet. Je to jednoduché.

Annno, taky to může být jinak a otec je chorobně zaměřeny na pořádek. A holka bude mít následky. Bude mít obsese a léčit se s psychikou. Nemusí se mu zalíbit, ať udělá, co udělá. Otčím na ní bude zasedly a ona nezmůže s tím nic. Každému se člověk nezavdeci.
Mě fotr mlátil hlavou o zeď kvůli tomu, že hrnek byl místo ve dřezu vedle. A to nebyl ani můj hrnek. Řekla jsem, že to není můj hrnek a začal. Následky mám. Vyhrožoval i smrtí atd. Kvůli hrnku by mě zabil. Idiot.
jaa*
hodnocení

Děkuji. Ten večer jsem byla hodně naštvaná, protože na mě křičel a tak... Snažím se na to zapomenout a jít dál. Uvědomuji si, že chyba je spíše ve mně. Děkuji za komentář.

deko
hodnocení

0x

No, kdoví jak to bylo s tím bitím a taháním za vlasy. A nebo tomu cizímu hodnému už z tebe ruply nervy. Každopádně tvým rodičům nezávidím. Jinak, až se budeš chovat jako třináctiletá, tak se k tobě nebude nikdo chovat jak /píšeš/ k pětileté. Ty strašně prosíš o radu, ale v první řadě musíš ty udělat něco sama se sebou a nechovat se jako rozmazlený pupek rodiny. Ona i třináctiletá má své povinnosti, které se neplní jenom někdy. Možná se rodiče bojí, že se ti do toho nepořádku nastěhují štěnice. No nazdar. Musíš tam mít i pěkný smrádek. Já myslím, že slušný člověk by měl mít kolem sebe i slušně uklizeno. Nebo jsi chtěla naznačit, že takový nepořádek máte v celém bytě a proto tě to štve, že zrovna ty máš mít ve svém pokoji naklizeno. A nebo má maminka váš společný obývák /i pro tebe/ hezký, čistý, voňavý a tobě se tam v něm příjemně hačá u televize? To spíše, viď. Co takhle občas nabídnout mamince pomoc při úklidu i ostatních místností v bytě, vždyť je toho na ni hodně... To zvládneš...už nejsi pětiletá.

damandys
hodnocení

0x

Dám ti dobrou radu, kouzelníci na úklid rozházených věcí v dětském pokojíčku nejsou snad ani v pohádkách a nepořádek si uklízí každý sám. Dělej to průběžně a nebudeš toho mít hodně. A zkus popřemýšlet, jestli jsi na otčíma jen drzá nebo pálíš tvrdou municí v podobě nadávek a sprostých slov. Pokud by mi někdo začal takto nadávat (netvrdím, že to děláš ty), tak by má ruka vyletěla hodně rychle.

amo
hodnocení

0x

Jiste nejsi hloupá divka, podle textu docela inteligentni navic v citlivem veku a souhlasim s tim, ze biti je trestne násili zvlášť na ženách odsouzednihodne. Nenech si to libit, klidne se obrať na patričnou pomoc co nejdřiv, predem násilnika upozorni co udeláš ať má ješte moznost se zmenit, jinak neváhej a konej. Je to nejen telesne nasili, ale i psychicke ponizováni !

iz*
hodnocení

0x

Mně to "nějak nesedí". Kopance a rány pěstí zanechávají stopy a nevěřím tomu, že by některá matka nechala svému dítěti takto ubližovat. Jestli to ale je pravda, včetně napadení matky, bylo by na místě se obrátit na Bílý kruh bezpečí ( bkb.cz ), kde poradí, jak situaci řešit.

nasili
hodnocení

0x

Většina řeší nepořádek a drzost.

Pokud čtu ten atak násilí, tak to není normální.

Já naopak bych chtěla tento příspěvek nahlásit na policii, kvůli týrání a surovému bití nezletilého.

Udělá to admin, sysel, nebo to mám někde nahlásit a přeposlat?

jaa*
hodnocení

Ne, tohle jsem trochu přehnala. Až tak zlé to asi není, jenom jsem v tu chvíli trochu přeháněla. Byla jsem dost naštvaná.

baba1
hodnocení

0x

Tak asi tě matka s otcem nebijí dost, já dostat nářez jak píšeš, tak příštího bych se bála tak, že bych uklízela, aby mohli z podlahy jíst. Nevadí ti ani, že se rodiče kvůli tobě hádají, radči budeš líná a nepořádná a dostávat přes hubu, než se přinutit hnout zadkem. 18 let a šla bys z baráku !

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]