Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem v pronájmu v bytě už rok. Mám tu udělanou novou koupelnu už když jsem se nastehoval byla nově udělaná. Ale po nějake době upadlo umyvadlo protože ta koupelna byla majitelem špatně udělaná (jde to videt na kachličkách které se odlupujou. To umyvadlo je furt na zemi a majitel se k tomu nemá .Kdo podle práva by to měl udělat .Platim si za služby i energie dohromady majitelovi , A za druhé přestala téct teplá voda kotel je vedle v bytě u majitele a je to tím kotlem nějak blbně . Majitel se pokoušel zjitit co stim je ale nakonec mi řekl že neví at si pozvu mechanika a at mi to opraví a zaplatim si to je to pry v zákoně. Tak se chci zeptat je to tak? Když si platim nájem a i energie teplou vodu také . Přeci nebudu opravovat cizí byt? Když si platim za tu vodu.? chápu že neco si hradí nájemce ale takovou věc jako teplou vodu to má být samozřejmost. Když ted nemam na opraváře tak budu pul měsíce bez teplé vody? Je majitel povinen nějaké náhrady? nebo aspon strhnutí nějakou částku z nájmu? Díky
Máte-li vanu, zkuste si v nějakém obch. centru (kromě potravin jsou otevřená) koupit velký hrnec a nahřívejte vodu v kuchyňce. Do začátku pracovního týdne by to mělo vystačit na mytí a koupání. Pak zavolejte opraváře a raději si to zaplaťte. Pokud to nepůjde opravit (problém je mimo váš byt), vyhledejte na internetu Sdružení pro ochranu nájemníků (SON) a oni by vám měli poradit.
NOZ § 2257
(1) Pronajímatel udržuje po dobu nájmu byt a dům ve stavu způsobilém k užívání.
(2) Nájemce provádí a hradí pouze běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu.
A nedávno jsem dávala odkaz zakonyprolidi.cz/... na
Nař. vlády č. 308/2015 Sb. o vymezení pojmů běžná údržba a drobné opravy související s užíváním bytu
Tak si ho přečtětě a pak se vám bude s majitelem jednat lépe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.