Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení změny času - opravdu bude?

Od: havlik odpovědí: 28 změna:

cetl jsem ze ma dojit ke zruseni zmeny casu, ze nebudeme muset prerizovat porad hodiny. Chci se zeptat jestli je to pravda nebo to byl jen nejaky kec. kdy nas to ceka? za rok, za 5, nikdy? má to nejaky opravdu velky vyhody? kdyz je ted 9:00 tak by tento cas zustal nebo prave po zruseny casu by platil ten druhy cas? dekuji!

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to k neuvěření, ale skutečně proběhla diskuze o změně času a dokonce i k diskuzi na půdě EU. Poslední návrh spočívá v tom, že jednotlivé státy mají oznámit, zda si přejí jeho zrušení. Poslední povinná změna pro všechny proběhne 31. 3. 2019. Státy kterou budou chtít trvale zavést zimní čas učiní tak poslední změnou 27. 10. 2019. Nic není stále jistého, ale po letech je nejvýraznější změna v postoji EU a jednotlivých států po 40ti letech!
ZDROJ: zmenacasu.eu/...

Jestli je už u nás něco dalšího - nového rád se to také dozvím. :)

iz*

Poopravím, že by nešlo o zimní čas, ale o středoevropský či západoevropský čas, Někdy se mluví o času astronomickém (lidově »podle slunce«;). Zimní čas se nikde nepoužívá.

Iz: Nemáte pravdu, jsou státy, které zimní čas používají (např. Irsko).
iz*

@Gismo, máte pravdu, na Irsko, Namibii a Chile jsem zapomněla. Ovšem Irsko nepoužívá letní čas, místo něj ponechává standardní čas, v zimě používá greenwichský čas.

V Namibii byl zimní čas používán v letech 1994–2017 a v Chile je to složitější, tam je několik pásem.

matesj
hodnocení

3x
Pokuď to bude mít každý stát v unii jinak,bude v tom pěknej bordel.

matesj: Proč by v tom měl být bordel?Přejedu hranice a nastavím hodiny podle místního času. Samozřejmě,kdo to neumí,ten v tom bude mít bordel vždycky. Pro někoho je noční můra i změna času z letního na "zimní".Klidně je schopen při podzimní změně času posunout hodiny o hodinu dopředu a naopak.Nebo by měl platit v celé EU stejný čas od východu na západ?

jendad

Adetouk

A zamyslel jste se nad tak triviální věcí jako je třeba jízdní řád rychlíku? Pojede třeba přes čtyři státy a stále se bude šachovat s hodinami .

brezina

jendad...a víte že to již takto funguje?...jak myslíte že se to dělá když je v jednom státě několik časových pásem.

jendad Když pojedu v rychlíku,tak mi může být srdečně jedno,kolik je hodin ve státě,kterým zrovna projíždím.K čemu to potřebuji vědět?Až dorazím do cíle,tak si nastavím místní čas a hotovo.Nebo,když poletím letadlem na druhý konec zeměkoule,tak si budu při každé změně časového pásma přestavovat hodinky?*bzum*

Představ si, že v kontinentální Evropě jsou minimálně 3 časová pásma (Rusko a Kavkaz nepočítám).

V EU je jedno časové pásmo v rozsahu 2,5 hodiny času slunečního ..

rwzw
hodnocení

2x

Chtěji nechat letní, který je oproti přírodnímu posunutý...

28.09.18 18:11

Juchúúú!*pivo**placni**modla*

olinl
hodnocení

1x
V Rusku a ještě nějakém státě, nevzpomenu si v kterém už šíbování s časem zrušili, tak nechápu proč se u nás v Kocourkově(Čechách) čeká na nějaké neschopné úředníky v radě EU. Bohužel neschopné úředníky/poslance/senátory máme i u nás, takže jsme tam, kde jsme..

mathew
hodnocení

1x

Trochu to tady oživím, aby se zastánci zimního času mohli podívat na hodinky, přesunout si čas na 19:30, podívat se z okna a říct zda jim ta tma o půl osmé vyhovuje;)

pb®

A na přelomu červen červenec udělat to samé, ale ráno, no tedy spíš v noci, jestli jim vyhovuje světlo ve tři ráno.

casemnehybat

Ano vyhovuje. Už od nepaměti je jediný správný čas takový, kdy je Slunce v poledne na obloze v nejvyšším bodě, a to je vždy čas astronomický (ten zimní). Vše ostatní lze přizpůsobit, třeba i posunutou pracovní dobu v létě/zimě, ale časem jako takovým nehýbat, letní čas je výmysl sociálních inženýrů, a důsledkem je neuvěřitelný zmatek kdy se čas v některých zemích posouvá, v jiných je stálý, v těch co se posouvá to pak není ve stejnou dobu ale různě takže pak dokonce existují hranice kde se čas posouvá ne o 1 ale rovnou 2 hodiny.

hm*

Ano, "tma" o půl osmé večer mi v tomto období vyhovuje, je to normální. Zato bych velmi nerad už teď vstával do tmy (zřejmě teď nevíš, o čem píšu, protože pravděpodobně jako zastánce letního času už do tmy vstáváš).

mathew

Kdo určil, že je to normální? Navíc většina lidí pracuje na zahradě, griluje a nebo dělá další aktivity večer a ne ráno takže z toho plyne, že světlo ráno nepotřebují, protože je užitečnější večer.

casemnehybat - nikdo nepozná poledne a nikdo se jím nikdy neřídil. Určující byl vždy východ a západ Slunce. A letní čas je alespoň jednostupňové přiblížení.

amo
hodnocení

0x

Je mi to celkem jedno, ale slysela jsem, ze by se chtel spiš čas letni nez zimni :)

rafn

V tom je ten zakopaný pes: Skřivani by chtěli "zimní" neboli ten náš původní patřící k zeměpisné délce. Sovám vyhovuje čas letní. Kvůli oteplování budeme mít za chvíli pracovní dobu italskou a jižní, tj. se siestou. Obávám se, že jestli bude sjednocení časů, skončíme u "letního". Myslím že je normoš hodinky posouvat podle státu, kde se vyskytujeme. Alespoň mně to při cestování potíže nečiní. Doma mám vícero hodin a s oběma časy a je to guláš.

iz*

@Amo, @Rafn → jaký zimní? Jde o středoevropský čas, astronomický čas, případně čas "podle slunce". "Letní čas" si lidé vymysleli BůhVíProč. Měli bychom se řídit normálním během, ne umělě nastavovat něco jiného.

rafn

Ivzez: No vždyť se rozhovořuji o poledníku, tak poledníkový čas? Šířka zeměpisná je špatně, na té hodina - začátek / konec dne diskutovaného času tak úplně nezávisí. Tedy když nebereme v potaz roční období a světlo / tmu. Jasné, že letní / zimní čas je umělina.

hodnocení

0x
Biologové a Babiš prosazují zimní čas. Já a myslím, že i většina z nás si nedovede představit v létě tmu již v osm večer a světlo ve tři ráno. I v zimě budu raději, když bude tma o hodinu později.
hm*

V létě není v 8 tma, to teprve zapadá slunce. A vychází kolem 4. ranní, ne ve 3.

A jestli bych chtěl v zimě tmu ještě skoro v 9 dopoledne, jo?! Ne, opravdu "letní" nesmysl nechci.

mathew

V létě není v 8 tma? Tak to má někdo z nás dvou špatně seřízené hodinky... Tma v 9 ráno mi nevadí, protože v tu dobu jsem v práci a nebo ještě spím, ale nechci jít večer grilovat s halogenovou lampou abych na to viděl...

V létě slunce zapadá po 21hodine. Psal jsem, že pokud by byl zimní čas, zapadalo by již po 20hod a svitalo okolo třetí ráno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma změna času
Otázky na téma změny času

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]