Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlasování svj

Od: chapllin odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mohu v domě kde bydlím obejít sousedy s oběžníkem a požádat je o schválení stavebních úprav, které je jinak nutné žádat prostřednictvím schůze společenství? Ono totiž naše společenstí je již tři roky neusnášeníchopno. Sousedé nejsou schopni se sejít. Děkuji. Jirka

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zde nastudujete vše potřebné patria.cz/...

Ve zkratce NOZ umožnuje korespondenční hlasování ale žádný váš obězník nebude nikdy platný pokud tedy nejste sám předseda SVJ. I když tam budete mít podpisy všech sousedů pořád to bude jen bezcený cár papíru. Jediná možnost že to půjde přes výbor SVJ a sousedy s tímto oběžníkem obešle předseda a dá jim lhůtu k vyjádření.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, jenom doplním, že potřebujete souhlas skutečných vlastníků bytů (členů SVJ), což nemusí být sousedi, resp. mezi sousedy mohou být jen nájemci bytů, kteří nemohou nic podepisovat (nejsou v SVJ). Takže, zjistit si (např. z KN) skutečné majitelé bytů a ti mohou rozhodovat a podepisovat. Zdravím!

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ano, Vaše úvaha je správná, resp. "normální" okna jsou záležitostí SVJ a nikoliv vlastníka bytu, tak by to takto mělo být i u oken střešních (střecha je také SVJ). Ovšem, neuvádíte (a možná to nevíte), kdo tam ty okna nechal nainstalovat - mohl to být minulý vlastník bytu (potom by okna byla součástí bytu) nebo třeba SVJ při rekonstrukci střechy, resp. při stavbě půdního bytu. Takže, toto by chtělo zjistit. Zdravím!

krtek66
hodnocení

2x

Ano, oběžník je možný. Také jsem to tak řesil při rekonstrukci. Měl jsem tabulku, výkresy, statický posudek všechny do jednoho jsem obešel, vysvětlil seznámil se záměrem, detailly a odpověděl na jejich všechny dotazy a podepsali mi to.

chapllin
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Na základě toho, co jsem si přečetl z jiných zdrojů, se mi zdají vaše odpovědi logické. Ovšem budu více konkrétní. Když jsem psal stavební úpravy, tak jsem měl na mysli výměnu střešních oken. Nikdo z předsedajících mi není schopen říci zda-li jsou střešní okna součástí bytu ( tedy vlastníka bytu ), nebo jestli jsou okna součástí střešního pláště ( tedy svj ). Vlastně ani na internetu jsem nikde nedostal přímou odpověď. Pokud jsou ovšem střešní okna součástí střešního pláště, tak musím svj žádat o výměnu a následně o uhrazení z fondu oprav. Do kterého jako řádný člen také vkládám peníze. Ovšem pokud jsou střešní okna součástí bytu ( tedy mé ), tak podle mého nemusím nikoho žádat. Jednoduše si zavolám firmu a celé to zaplatím ze svého. Je má úvaho správná? Děkuji za odpověď. Jiří T.

jabraka*

Okna jsou vaše,ale jejich výměna musí odpovídat regulím ohledně vzhledu,,které určuje městský architekt.Pokud budou stejná,jako původní,pak byc si nedělal těžkou hlavu.

JABRAKA

krtek66

jabraka: bohužel zase špatně. V 99% případů kdy se vytváří prohlášení vlastníka jsou okna (jakákoliv kdekoliv na domě) SVJ...zatím jsem neměl v rukou prohlášení vlastníka, kde by okna patřila majiteli jednotky...ovšem takový případ může nastat...kdežto vstupí dveře do bytu patří majiteli jednotky

Jsem v SVJ kde okna jsou součástí bytu ale balkóny jsou paradoxně společnou částí. Vždy záleží co je napsáno v prohlášení vlastníka. Každopádně samotná střecha bude společnou částí otázka je ale co je uvedeno v prohlášení vlastníka ohledně oken. Může nastat mnoho situací např. pokud byl podkrovní byt vybudován dodatečně v tom případě budou okna zřejmě náležet k bytu. Naopak pokud byla střecha měněna v rámci revitalizace je dost možné že v prohlášení vlastníka je uvedena jako společná včetně oken.

Vaše úvaha je sice věcně správná ale v konkrétním případě k ničemu. Vždy záleží na konkrétní situaci ve vašem domě takže se obraťte na předsedu SVJ případně na zprácovskou společnost která vám dá kopii prohlášení vlastníka pokud nemáte vlastní k dispozici a tam vyčtete komu okna patří a podle toho zvolíte další postup. Tzn. pokud jsou vaše můžete je vyměnit a pokud nebudete měnit vzhled nemusíte nikomu nic oznamovat. Pokud jsou okna SVJ obrátíte se na předsedu a ten po odhlasování zajistí výmněnu v případě havarijního stavu hlasování potřeba není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]