Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bydlím mnoho let v nájemním bytě. Jsou tu dvojitá dřevěná okna, je to starý dům, okna jsou vlivem povětrnostní ho působení ve velmi špatném stavu, zavolala jsem lakýrníka, aby je obrousil a na mé náklady natřel, ale odmítl tu práci dělat, že se bál že se mu rozsypou pod rukama. Prý existuje od roku tuším 2 0 1 5 vládní nařízení, které stanoví co opravuje v bytě nájemník A co pronajímatel. Nepovedlo se mi k tomu nic kloudného vygooglit. Ví prosím někdo jak je to podle vládního nařízení s okny, kdo je opravuje? Pochopitelně vyměnit okna nadstandardních rozměrů v celém bytě, když je jich navíc hodně, je nad mé finanční možnosti. Děkuji za pomoc a radu
Nařízení vlády č. 308/2015 Sb. o vymezení pojmů běžná údržba a drobné opravy související s užíváním bytu
Kompletní výměna oken skutečně do "běžné údržby"nepatří. Naopak podle
NOZ § 2257
(1) Pronajímatel udržuje po dobu nájmu byt a dům ve stavu způsobilém k užívání.
(2) Nájemce provádí a hradí pouze běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu.
Okna mění pronajímatel (majitel) nemovitosti. Ovšem není způsob, jak ho k tomu přinutit, když sám nechce (nebo nemůže).
aloisb - " ...pozvat hygienickou službu na posouzení podmínek bydlení".
Vyhrožovat by se v tomhle případě nemuselo vyplatit. Majitel v tom případě přizná špatná okna (hygiena to potvrdí), tudíž je byt neobyvatelný. Na nová okna nemá, takže nezbývá, než nájem předčasně ukončit. Nájemce dostane 3 měsíce na opuštění bytu bez náhrady...
Existuje. Pokud okny skutečně fičí, tak pozvat hygienickou službu na posouzení podmínek bydlení. Možná by stačilo vlastníkovi bytu pouze tímto pohrozit
To máte těžké. Pokud majitele donutíte, aby okna vyměnil, tak si třeba uvědomí, že za ten zhodnocený byt může požadovat vyšší nájemné.
Simono, chápu Vás, ale zkusila jste řešit problém s majitelem? Páč on jediný může vyměnit okna. Jelikož neznám stav oken, ale vím jak co řemeslníci řeší, nedivím se, že nechce natřít okna.
Tušíte správně, že je na to předpis, který již kolegyně a kolega zmínil.
Já jen dodám větu: "opravy jednotlivých částí dveří a oken a jejich součástí," hradí nájemník. Teď můžeme vést polemiku, co máte platit Vy, páč je to na každém okně trošku jiné. Já ty okna neviděl a třeba majitel sdělí, že to ještě vydrží 3-5 let.
Ze zkušeností vím, že některé okno lze opravit, někdy je to již neekonomocké.
Nová okna určitě není na Vaší peněženku.
děkuji všem,mAJITELE budovy jsem pochopitelně informovala rok či dva zpět,podle něj jsou ještě dobrá
a proč mě napadáte?samozřejmě mu to sdělím i letos,jako loni i předloni,ale pokaždé byla reakce,že jsou ještě dobrá,to jsem psala
Já Vás nenapadám, jen jsem se zeptal. Pokud Vám vadí, že se dovolím zeptat, zdali jste mu to řekla dneska, tak se Vám omlouvám.
Přeji krásný víkend.
------------
on tvrdí, že jsou dobé, Vy tvrdíte že nikoliv a my máme poznat, kdo mluví pravdu? Pokud jsou opravdu špatné, musíte více tlačit na výměnu, nikoliv jen několikrát za tolik roků.
Dd,jen děkuji za odpovědi.Chci tedy jen aktuálně infomovat.Majitele jsem znovu písemně informovala,odpověď,že na výměnu to není,ať je nechám opravit na své náklady,což je nereálné,jsou to obrovská atypická okna,starý pražský činžák, ve 3 místnostech pokrývají v každé celou stěnu.Partner zemřel,bydlím tu sama,nerada bych o ten byt přišla,dobrá poloha i slušný nájem na dobu neurčitou,v domě bydlí sousedé i po několik generací. Pronajímatel do bytu neinvestuje.Zdravím všechny diskutující a děkuji i za váš zájem.P.S.Neumím si ani představit tmelit je, natírat,vyměňovat kličky atd.,kolk by si za to řemeslník naúčtoval...Je jich opravdu hodně.Byt je malý,i když má 3 místnosti,ovšem okna pokrývají skutečně značnou plochu.Přeji pěkné dny
Pronajímatel si myslí, že mu zhodnotíte majetek - a kdyby byl prevít, tak si pak najít důvod k ukončení smlouvy.
Sice platí, že
NOZ § 2265
(1) Pronajímatel odstraní poškození nebo vadu v přiměřené době poté, co mu nájemce poškození nebo vadu oznámil.
(2) Neodstraní-li pronajímatel poškození nebo vadu bez zbytečného odkladu a řádně, může poškození nebo vadu odstranit nájemce a žádat náhradu odůvodněných nákladů, popřípadě slevu z nájemného, ledaže poškození nebo vada nejsou podstatné.
(3) Neoznámí-li nájemce pronajímateli poškození nebo vadu bez zbytečného odkladu poté, co je měl a mohl při řádné péči zjistit, nemá právo na náhradu nákladů; odstraní-li poškození nebo vadu sám, nemá právo ani na slevu z nájemného.
ale i kdybyste okna vyměnila, není jisté, zda by vám náklady uhradil. Ta sleva z nájemného by průchozí nebyla? Ale to bude záležet jednak na ochotě pronajímatele, jednak na ceně výměny.
Vtírnu se . Ohledně oken mám dotaz: nájemník řeší vnitřní nebo vnější okna? Slyšela jsem,že jen vnitřní.Když jsou dvojitá,jak je to s prostorem mezi nimi?
Z textu to nechápu:
Drobné opravy podle věcného vymezení
Podle věcného vymezení se za drobné opravy považují
a) opravy jednotlivých vrchních částí podlah, opravy podlahových krytin a výměny prahů a lišt,
b) opravy jednotlivých částí dveří a oken a jejich součástí, kování a klik, výměny zámků včetně elektronického otevírání vstupních dveří bytu a opravy kování, klik, rolet a žaluzií u oken zasahujících do vnitřního prostoru bytu,
Tmelení a nátěry oken tedy jako nájemník řeším jen u vnitřních?Děkuji
okno je okno...rozlišování na vnitřní vnější část je blbost sama o sobě..a právník bude asi taky odborník
Julca, OK, pokud se mýlím, můžete mne, prosím, přesvědčit argumentem?
Okno je celek, nikoliv, že se právně a stavebně skládá z vnitřního a venkovního křídla, popřípadě z vnitřního a venkovního rámu a podobné varianty.
asi myslíte toto upřesnění?
rolet a žaluzií u oken zasahujících do vnitřního prostoru bytu,
Jen drobná připomínka - pokud majitel bytu není vlastníkem celého domu, pak pravděpodobně nemůže okna měnit kdy a jak se mu zachce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.