Nejste přihlášen/a.
Dobrý den! Moje otázka se týká nemocenské. Předesílám,že jsem po 23 let nemarodila, nepobírala nemocenskou.
Až 29. 3. 2 0 1 7 jsem měla úraz a marodila do 3 . 1 0. 2 0 1 7, pak jsem pracovala, ale znovu se mi obnovil a marodím od 2 6. 4. 2 018 doteď. Ze správy sociálního zabezpečení mi přišel dopis, že podpůrčí dobu mohu čerpat do 15. 1 1. 2 0 1 8. Do teto podpůrčí doby se prý započítávají totiž i předchozí neschopnosti pokud spadají do období 38 0 kalendářních dnů před vznikem pracovní neschopnosti. O invalidní důchod nestojím, Chci pracovat. Nastoupím do práce 1. 1 1, trápí mě však otázka když třeba letos v zimě teoreticky onemocním angínou nebo něčím, třeba v prosinci nebo pak v lednu atd., budu mít ještě vůbec nárok na nemocenskou?
Trápí mě to, protože nikdo nezohlednil, že jsem předtím 23 let neměla jediný den placené nemocenské a nezatížila jsem státní pokladnu. Děkuji
A proč jako nechcete invalidní důchod? Pokud nebudete po úraze OK, tak je to to nejlepší řešení.
I při ID musíte chodit do zaměstnání, ale nemusíte na osm hodin, můžete mít zkrácený úvazek. Jak budete starší a starší, tak to oceníte, nebudete tak unavena.
Na starobní důchod nebude mít přiznání ID žádný velký vliv.
Starobní důchod se odvíjí od výdělků, které jste dosáhla při přiznání ID a dopočet do Vašeho důchodového věku se potom odvíjí od této výše.
Moje babička také říkala invalidku nechci, a potom na stará kolena zjistila, jak hodně se ošidila, brala moc malý starobní důchod.
Nemusíte hned žádat o invalidní důchod, můžete požádat o prodloužení podpůrčí doby pro výplatu nemocenského. Prodloužit lze o 90 dnů, ale o prodloužení lze žádat opakovaně.
V případě krátkodobé nemoci byste měla mít na nemocenské nárok.
K vyčerpané podpůrčí době pro výplatu nemocenského se přestane přihlížet až po dalších 6 měsících nemocenského pojištění (po odpracování dalších šesti měsíců).
Počkejte si ještě na uživatelku @Inzinyrka, ta bude vědět více než já.
Chci se ještě zeptat,nevíte prosím,započítává se doba,kdy jsem byla na nemocenské viz výše,na důchod?Děkuji moc
Doba, kdy jste na nemocenské a současně v zaměstnání, se pro nárok na důchod započítává do těch povinných 35 let jako pojištěná doba. Pro výpočet důchodu se samozřejmě vylučuje (vyloučená doba), to znamená, že se od celkového počtu dnů při výpočtu důchodu odečítá. Čím víc vyloučených dob, tím vyšší důchod.
Doba, kdy jste na nemocenské po skončení pojistného poměru, je tzv. náhradní dobou pojištění a pro nárok na důchod se započte 80 % této doby.
Podpůrčí doba se dost těžko vysvětluje, ale zkusím to.
Podpůrčí doba je obecně 380 dnů a lze ji na žádost prodloužit až o dalších 350 dnů. Žádost o prodloužení podpůrčí doby se podává na OSSZ místně příslušné místu bydliště žadatele. Může se žádat až 4x po sobě, maximální součet dob však nesmí překročit 350 dní. O žádosti rozhoduje lékař posudkové lékařské služby a je zde důležité to, jestli žadatel může v blízké budoucnosti nabýt pracovní schopnosti i k jiné činnosti, než dosud vykonával. Pak je prodloužení povoleno. Jinak nezbude než požádat o invalidní důchod. Pak totiž můžete klidně marodit jak dlouho chcete, ale už bez dávek.
Těch 380 dnů se počítá ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Představte si, že jste onemocněla 1.1.2018. Od tohoto dne se napočítá dopředu 380 dní. Současně se však spočítá pozpátku 190 kalendářních dnů. Pokud v nich není žádná nemoc, běží celá podpůrčí doba - nekrátí se. Pokud je ale v těch 190 dnech byť i jediný den nemoci, jde se od počátku nemoci pozpátku celých 380 dní, spočítají se všechny dny nemoci v těchto dnech a odečtou se od těch 380 dní spočítaných dopředu - krátí se tím podpůrčí doba.
Jestliže zvládnete v práci bez jediného dne nemoci 190 dnů, začne Vám běžet celá nová podpůrčí doba 380 dnů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.