Dobrý den, ahoj.popis událostiDne 1.4.2018 jsem způsobil škodu na autě (pravé zadní dveře) po domluvě s majitelem vozu, před městskou policii jsme se domluvili, že škodu hlásit nebudeme a dohodneme se na osobním vyřešení. Majiteli (žádné rodinné ani přátelské vztahy) jsem dal na ruku zálohu 5000,- s tím že až dveře opraví ozve se pokud bude potřeba fakturu doplatit nebo vrátit zbylé peníze ze zálohy. Sepsali jsme si smlouvu o záloze kterou má majitel vozu. dne 1.9.2018 bylo auto mimo ČR nabouráno když stál na křižovatce na červené zezadu jedoucím autem a tím i zepředu stojícím autem. Auto je ze všech stran zničené včetně pravých zadních dveří. v těchto dnech bude zjištěno likvidátorem jestli určí auto pro likvidaci nebo opravu. Do dne 1.9.2018 majitel vozu škodu kterou jsem způsobil neopravil a ani opravena nebude. Buď bude auto zlikvidováno nebo škody zaplatí pojišťovna pro opravu celého auta.Tímto Vás chci poprosit o Váš názor zda mám právo požadovat po majiteli vozu o vrácení částky 5000,- kterou dostal jako zálohu na opravu nebo částka je tímto jeho bez ohledu, že auto bylo celé nabouráno a tím peníze na opravu nevyužije.Děkuji
Já sice netuším, co má být »záloha na způsobené škodě« ani co míníte »smlouvou o záloze, kterou má majitel vozu«, ale troufnu si odhadnout, že jestli jste někomu dal peníze bez potvrzení o jejich převzetí, těžko se budete domáhat jejich vrácení.
Z dotazu je zřejmé, že jste škodu způsobil, takže byste ji podle mne měl uhradit. Bez ohledu na to, že auto bylo později poškozeno znovu.
pokud si ho měl a byl si střízliv stačilo to nahlásit pojištovně a měl si po starostech
to že si dal někomu peníze je jen tvůj boj a ten si prohrál
peníze už neuvidíš a nic stim neuděláš
vilik*
Dabel, pokud máte například víc aut a včetně havarijního pojištění, myslím, že případná ztráta bonusu by v tomto případě mohla být horší než platba poškozenému v hotovosti. Ale souhlasím s tím, že peníze jsou pryč. Na druhou stranu, pokud to byla záloha, nehrozí už žádný doplatek, takže taky dobrý.
Zapomněl jsem napsat že škoda nebyla způsobena autem ani jiným dopravním prostředkem, takže to šlo mimo pojištění. Dveře byli mnou promacknute z důvodu blbosti a opilý jsem nebyl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.