Nejste přihlášen/a.
Ahoj/dobrý den,
prosím o radu. Zkusím popsat situaci. Přítelkyně se rozvedla s manželem z důvodu dlouhodobých neshod a jeho naprosto nezodpovědnému vztahu k financím. Během "podnikání" ji stihl připravit o byt, zatížit dluhy a naprostým neřešením situace na sebe nechat navršit exekuce za cca 800 tisíc. Mají spolu dvě děti 10+18 let. On měl dohodnuté výživné 5000Kč.Krom toho nedal ani korunu na nic, škola, kroužky, nic... Platil jak se mu zachtělo, ale vesměs to stihl i třeba se zpožděním doplatit. Díky stylu života který praktikuje, klasicky jede OSVČ ve stavebnictví, daně nula od nuly pojde, všechny peníze na ruku, pokud nemá, půjčuje si kde se dá. Teď má cca rok novou přítelkyni, samá grilovačka, výlety, atd. Silný kuřák, nevaří, stravuje se po restauracích, žije tady a teď. Ještě jsme si dělali srandu, že se nedožije padesátky, že ho klepne. A šup v květnu měl infarkt, oživovali ho a nakonec se povedlo a přežil. Nemá podle vlastního tvrzení nijaké větší následky. Od té doby posílal jen přes účet své přítelkyně 2000Kč měsíčně. Nějak jsme to neřešili, lepší než drátem do oka a přítelkyně mu dokonce podepsala na konci dubna tehdy pravdivý lístek, že ji nic nedluží. Zjevně měl už tehdy plán, protože jí teď přišla výzva k soudu, že chce zpětně od 1.5 snížit výživné na 500Kč měsíčně na obě děti. On přestože si neplatí x let sociální a zdravotní, tak se nějak dostal na ÚP a vegetí tam za nějakou podporu, jak uvádí v návrhu k soudu. Tam taky argumentuje, že nemá zdroj příjmu. Přítelkyně celý život pracuje, dře, snaží se a o x letech se dostala na slušnou referentskou pozici. Teď má dokládat, kolik si vydělá, jestli si náhodou nežije nad poměry a možná bude i vracet výživné od května... Je mi jí úplně líto, snažím se jí podporovat a ke všemu jsem ho ještě zahlédl u benzínky v montérkách, jak jede z nějaký práce, celej špinavej ze stavby. Takže klasicky vyžírá systém, do kterýho nic nevkládá a ještě mu na to budeme my vydělávat. Existuje nějaká obrana proti takový svoloči? Úplně se mi otevírá kudla v kapse, my platíme celý život daně, aby za ně takovýhle typ lidí cikánil? Nemáe někdo nějakou radu k soudu? Jde nám spíš o princip, než o peníze jako takový..
@nocofee - že chce zpětně od 1.5 snížit výživné na 500Kč měsíčně na obě děti
A on od toho května nic nezaplatil? V tom případě ať přítelkyně a zletilé dítě (nebo ona na jeho plnou moc) okamžitě podají trestní oznámení.
přítelkyně mu dokonce podepsala na konci dubna tehdy pravdivý lístek, že ji nic nedluží
Nerozumím - pokud platil o 3000 méně, narůstal mu dluh. Proč podepisovala - a proč "pravdivý"?
Asi jsem to napsal nesouvisle, od května platí jen 2000 namísto 5000Kč. Tím převodem z účtu na účet. Do té doby vozil peníze podle toho jak kde vydělal cash. V dubnu na konci měsíce měl poplaceno do nuly.
Takže na konci dubna byl na nule a podepsala mu ten papír. Od května začal posílat méně. Teď to jede na špatný zdravotní stav. a chce tedy zpětně ponížit platbu. Má tolik dluhů a exekucí, že už v životě pracovat legálně napůjde. Po okolí je znám jako bedýnkář, na zábavu a cigarety má vždycky, jenže vyprávějte tohle u soudu, to je tam tak na zasmání. Spíš mě štve ten systém, kdy se normální člověk může udřít a tenhle se mu směje do obličeje
Ne, vůbec, asi na základě toho, že nevydělává, kvůli zdraví. Hned 9.5, kdy ještě ležel v nemocnici si přerušil živnost. Přítelkyně myslela, že až se dá do kupy, tak začne fungovat a on vytáhl tohle. Takž v říjnu je soud, kde on žádá zpětně o snížení na těch 500Kč s účinností od 1.5.2018.
V tom případě paní potvrzením, že nic nedluží, připravila děti o peníze.
Od toho května platí? Neplatí? To je podstatný údaj pro zpětné snížení.
@ildika - Nevrací - ale ještě pořád nevím, jestli vůbec bylo co spotřebovat.
Máplatit na menší dceru 2000Kč a na větší 3000Kč. Od května 2018 platí pouze 2000Kč. Potvrzení podepsala v dubnu 2018, kdy nic nedlužil. Začalo to v květnu.
Od května svévolně platí méně - takže to trestní oznámení
Tr. z. § 196 Zanedbání povinné výživy
(1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
O snížení požádat může, klidně i zpětně, ale soud by se měl řídit
NOZ § 923
(2) Dojde-li ke zrušení nebo snížení výživného za minulou dobu pro nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti, spotřebované výživné se nevrací...
U zletilého dítěte by měl soud postupovat obdobně, ale jeho rozhodnutí nelze předjímat.
A jaký to bude mít smysl, podat TO, když za měsíc mu soud může ty alimenty sejmout na 500 Kč na obě děti?
A lze TO podat, i když dává část alimentů?
@jedubabicka - já myslím, že otázka je jasná. Není podstatné, jestli platil nebo ne. Otázka zní, zda soud může snížit výživné zpětně a případný přeplatek, který by na základě tohoto snížení vznikl, požadovat vrátit.
Tazateli bych doporučil, aby toto nechal na přítelkyni. Neustálým připomínáním její minulosti vztahu rozhodně neprospěje. A bývalý partner tou minulostí určitě je.
Víte, asi potřebuju poradit, jak na něj. Nevyznám se v rodinném právu, to na co se ptám vážně nevím, není to moje odborné zaměření Jde mi o efektivitu, upřímně, kdybych ho měl na měsíc zavřít do prasečáku jako ve filmu Kamarád do deště 2 a mělo by to ten efekt, aby se začal chovat aspoň k dětem normálně, tak to udělám.
No možná mě moc chytáte za slovo..
Každopádně díky za poskytnuté rady. Jsme z toho docela na nervy a i cizí názor trochu pomůže si vytřídit myšlenky
Jak již bylo napsáno, spotřebované výživné se nevrací. O to mít strach nemusíte. Stačí říct u soudu, že peníze se už utratili ve prospěch dětí.
Za další, dnes kdy je tolik práce všude, nemusí skoro nikdo být na ÚP. Proto bych apeloval na úmyslné vyhýbání se placení výživného, obzvlášť pokud nemá žádnou sníženou schopnost se živit. Ve stavebnictví je dostatek pracovních míst na různých pozicích. Osobně bych to u soudu uměl podat. Chce to někoho výřečného, ani to nemusí být advokát. Na tohle soudci docela slyší, když se otec vyhýbá placení úmyslně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.