Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můj bratr vysiluje rodinu

Od: meda943* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

ráda bych požádala o pomoc s výchovou mého bratra. Je mu téměř patnáct let a stále nechápe význam osobního vlastnictví, peněz a odpovědnosti a jsem z něho dosti zoufalá.

Jedná se například o zapůjčení věci, třeba mích značkových štětcu na "týden" než se mu zakoupí nové do školy... o rok a půl později se mi vrátil jeden přelomený štětec a zničené pouzdro se slovy "Máš peníze, tak si kup nový.".

Nebo dnes jsem se vrátila z brigády jen abych zjistila že už týden používá mojí pastu a kartáček na zuby (což se mimochodem stalo již podruhé), na otázku proč používá můj reagoval veselým úšklebkem a slovy "Jiný tam nebyl." hned vedle mého byl jeho. Následně začal řvát ať vypadnu z jeho pokoje a co si dovoluji. Jen tak mimochodem je v mém pokoji již častěji než já a hraje si s mým majetkem.

Také naprosto odmítá cokoliv udělat bez úplatku. Má jít nakoupit potraviny - za míň jak padesát korun se ani neobleče. Chci něco podat, dej mi dvacku.

Jsem z toho už na prášky. Máma ho nedokáže nijak kontrolovat jakýkoliv pokus o kázeň je následován řevem, pláčem, vyhrožováním ať už sociálkou či zničením věcím (Když jsem se mu snažila zabavit telefon abych ho donutila starat se o jeho mazlíčky - "Vezmi mi ho a já ti rozmlátím notebook."), často řve proč on něco nemůže když já mohu. Na slovo ne následuje stokrát opakovaná žádost dokud mámé nerupnou nervy a nezařve ať si dělá co chce, okamžitě na to odběhne s pláčem co na něj řvem když se jenom ptal.

Neustále překrucuje slova, něco slíbí o pět minut později oznámí že nic takového neřekl.

K tomu je celá rodina v hrozné finanční situaci, já jako student a vlastník psa nejsem schopna nalézt nájem a na kolej mě se psem nevezmou.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

7x

Máma, máma, máma... To chce chlapa který to z něho vytřepe. Pevnou ruku.

hodnocení

5x

Dobrý den. Vychovávat musí rodiče, ne Vy. Sourozenci si často dělají naschvály, necítí v sobě potřebnou autoritu, ani toleranci. Bratr je v pubertě, snad se srovná. Nezbývá, než zatnout zuby a vydržet než se budete moci osamostatnit.

bozenanemcova
hodnocení

4x

Tady výchova nic nezmůže. Vydržte ještě 3 roky a pak prostě vyžeňte z baráku. Chápu, že je to Váš bratr, ale s tímhle se nic jinýho dělat nedá.Když rodičům dojdou síly, život vychová... Věřte mi.

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, jestli jsem něco nepřehlédl, tak v rodině není žádný dospělý muž. Kde je otec Vašeho bratra, resp. stýkají se spolu? Nemohl by na svého syna více zapůsobit? Takto se zdá, že Váš pubertální bratr žije v rodině s matkou a starší sestrou, chybí mu mužský vzor a nemá s kým probrat své "mužské" starosti - z toho možná pramení i jeho chování, kdy se hledá, resp. hledá si své místo "muže" v rodině. Myslím, že to vyřeší až čas nebo snad k tomu zklidnění přispěje jeho otec či dědeček (pokud bude z jejich strany zájem a budou o chování Vašeho bratra informováni). Zdravím!

doplněno 24.09.18 23:55:

meda943 - děkuji Vám za odpověď. No, zdá se, že otec i dědeček mají zcela jiné starosti a ani se nedá hovořit o mužském vzoru (spíše naopak). Bohužel, žádnou novou radu nemám, tak snad jen vydržet a zkusit nedopustit, aby šel Váš bratr cestou svého otce a dědečka.

meda943*
hodnocení

Matka má přítele ale ten se do výchovy bratra nijak nezapojuje. Naposledy co jsem slyšela o jeho otci tak nemá práci, jeho ex přítelkyně ho vyhnala z domu, neplatí alimenty a nám chodí upozornění že je pod exekucí. Co jsem slyšela o bratrově dědečkovi tak byl každou chvíli ve vězení za domácí násilí a výtržnosti.

smudli*
hodnocení

4x

No jo, rozvrácená rodina, tak to tak vypadá. Doma místo otce s pevnou rukou jakýsi "strýček". Pak není divu. To jsou tedy vzory, to je teda spořádaná rodinka. Těžko radit, když není otce, který by mu dal přes ústa. Nic jiného na něj zřejmě neplatí. Na slabou matku si dovoluje, nevím, zda by na ni nevztáhl ruku. Odstřihnout od peněz. A pokud se nesrovná, v 18 letech vyhodit z domu,ať se živí sám. A kdyby se situace stala neúnosnou, zavolat policii, oni ho zavřou do nějakého pasťáku. Vaši matku lituju, ale evidentně byla zanedbána bráchova výchova, vám radím, co nejrychleji se osamostatnit, vy to máte v hlavě v pořádku, vy se neztratíte.

¨Připojuji se k tomuto názoru, jakmile budete plnoletá, odejděte z takové domácnosti, nemáte tam žádné zázemí, zařidte si život podle svého, máte celý život před sebou, tak se nezahazujte.

hodnocení

3x
Chces dvacku? Tu mas facku.

podzim
hodnocení

2x

Možná by pomohlo, kdybyste doplnila, kolik je Vám let.

A jak píší ostatní, chybí zde řád a systém. Rodičovská autorita.

Také mě zarazilo, že mu jdete vzít mobil, aby se postaral o svoje mazlíky.

Takhle se to neřeší a vidíte, že násilí plodí další násilí.

Možná by pomohlo zamykat si /lze to vůbec?/ svůj pokoj a mít svoje soukromí, aby si nebral Vaše potřeby do školy, a zároveň nechodit bez pozvání do pokoje bratra.

Matka by měla každý den kontrolovat péči o zvířata, co chová syn. Kontroluje péči, dostatek krmiva a vody, zdravotní stav a žádá po synovi nápravu.

Napište si rozvrh, co kdo a kdy bude dělat, běžné domácí věci, aby se bratr trochu zapojil do chodu domácnosti a nebylo vše nárazové, ale aby se dopředu připravil. Lze použít nástěnku a něco podobného jako školní rozvrh. Tedy, že bude jednou týdně chodit nakupovat, a Vy třeba dvakrát týdně luxovat. Po měsíci si to můžete prohodit. A tak podobně naplánovat i jiné úkony potřebné ve Vaší domácnosti /vynáška a třídění odpadu, mytí či úklid z myčky nádobí atd..

S tím kartáčkem asi nepomohu, protože rada schovávat si to do svého pokoje nic neřeší. Možná mít své kelímky a kartáčky a zubní nitě atd opravdu oddělené, udělat si každý svoji poličku, skříňku s piktogramem-označením na dvířkách.

Je to asi problém dospívání, ale pokud by byla situace neúsnoná, je potřeba, aby se matka zkusila zeptat u nějakého odborníka na výchovu problémového potomstva.

Jinak - matka zařve a syn řve také. Nní něco dědičného, psychická nevyrovnanost?

Není povětšinou chyba jenom u jednoho, ale zpytovat svoje jednání a chování by měli všichni nejbližší.

hodnocení

2x
Bratr by potřeboval 3krat deně po hubě
Stim nic asi neuděláš tady musí zasáhnout rodiče nejlépe otec
Ty si múžeš akorát své věci bud dobře schovat nebo dát někam pod zámek
Osobně bych mu nic nepučil trval bych na tom aby mi do pokoje nelez na nic tam nesahal
A pokud by to nešlo pořid si na dveře svého pokoje zámek a zamykej ho
Trvej na svém a neustupuj at se vsteká jak chce

dabel: zažil jste někdy tuto situaci a řešil jste ji? Ono je jednoduché říct 3x denně po hubě. Nepomůže, věřte.

teď jiný příklad

Mám známou, jejichž rodina je spořádaná, každou neděli se schází celá i vzdálenější rodina, jsou tam krásné vztahy mezi sebou i k dětem a i k prarodičům. Jeden ze synků začal vyvádět a nakonec skončil u drog. Byl na léčení, všichni jej podporovali a věřili. Otec i matka vysokoškoláci, pracovali v charitě a pomáhali bezdomovcům. Měli k němu i k jeho dalšímu bratrovi tolik lásky, ale jeden prostě vyváděl. Léčení pomohlo jen na chvíli a za rok byl na 2 roky ve vězení.

still10k*
hodnocení

1x

*smich* se ségrou jsme se rvali jako koně. Úplně přesně vím, kam by mi ten kartáček vrazila *eee* Když mi sebrala knížku, tak dostala takovou facku, že spadla ze židle. Na oplátku jsem od ní dostal jednu na bradu, že jsem druhou chytnul o kamna. Krásný dětství, do dneška se tomu spolu tlemíme, když vzpomínáme *smich*

Dal bych za ni ruku do ohně.

bratr
hodnocení

1x

Medo za pokus to stojí. Třeba se máma vzpamatuje.

Domluvte se s mámou i s tátou (určitě nějaký je) na placení výživného. Pokud se nedomluvíte, dejte návrh na soud. Chodíte na brigády + výživné určitě dá na poplatky na intr či spolubydlení. Vypadněte z domu.

myska*
hodnocení

1x

Na kolejích ses už ptala? Já jen, že na těch našich byl v každém druhém pokoji nějaký mazlíček, tak by tě s tvým psem taky třeba ubytovali.

Bratr je ale na vychovávání už dost veliký, už je prostě skoro dospělý. Proto bych se tak k němu zkusila začít chovat. Například ví vůbec kolik tvoje mamka vydělává? Můj brácha sice věděl, že máme málo peněz, ale jak málo mu došlo až ve chvíli, kdy začal bydlet na internátě a musel vyjít s tím málem, co mu mamka mohla dát.

Prostě si jeden večer všichni v klidu sedněte a začněte se s ním bavit jako rovný s rovným. Zkuste to podat tak, že byste rádi, aby vám všem bylo doma dobře a k tomu prostě musíte pomoci všichni. Naplánujte si, co kdo bude mít na starosti, udělejte si na to graf. Klidně si sestavte i rozpočet rodiny - kolik máte jako rodina k dispozici peněz, kolik je nájem... a kolik vám zbyde na jídlo a další aktivity. Nezapomeňte i na ukázkový rozpočet za jídelníček na týden.

marfusa*
hodnocení

1x

Ve vašem dotazu nevidím jen nevychovanost, ale promiňte mi ten výraz duševní poruchu. Nejdřív bych ho nechala vyšetřit psychiatrem. Podle výsledku vyšetření bych postupovala dál. Bílý kruh bezpečí, www.rodicovskalinka.cz. Problém je třeba řešit urychleně. Pokud jde o výživné, doporučuji stránku www.alimentydetem.cz. Všechny doporučované stránky poskytují pomoc zdarma.

hodnocení

1x

Pokoj si zamykejte a pokuď nechce zajít nakoupit potraviny,tak ať nejde a večer se bude divit,že nemá nic k večeři.Pár dní bez večeře a půjde nakoupit i bez úplatku. :--))

lojzina
hodnocení

1x

Rada:
Na žalobu o neplacení alimentů je nejlépe podat žádost o předběžné opatření. Je to pak rychlé.

Rozbor situace:
Změnit doma chování, mezi členy rodiny. Nemluvit negativně o chlapcově otci, záležitost alimentů je věc matky a nemá smysl s tím zatěžovat dítě, protože neznám dítě, které by se rozvedlo se svým rodičem.

Chlapec je nervově labilní a hysterický. Patrně odchod otce nesl hodně špatně. Neumí proto řešit věci s chlapským nadhledem, protože neměl vzor, měl a má jen vzor dvou žen, které vypění, hystericky křičí a navíc myslím, že moc lásky a zájmu ten chlapec tam nemá.

Asi je v rodině prioritní slečna studentka, hodná a poslušná, dávaná za vzor a bratr, potížista, jí to dává denně "sežrat". Nebyla by někdy pochvala a uznání za něco i pro něj?

Když takhle mladý člověk vyvádí, je to vždy proto, že má problémy a žádá o pozornost. Patrně se mu jí nedostává, nikdo ho nevyslechne. Je ve skutečnosti moc sám. Vzor nemá ani ve "strejdovi", protože ten chce patrně mít svůj klid a nějaký kluk ho nezajímá..

I když je pravda, že vzor si chlapci berou ze svého otce a respekt mají tedy jen k němu, tak pokud by byl "strejda" rozumný člověk, tak by ho napadlo, že nemůže přijít do rodiny a ignorovat děti, nevšímat si jich, brát je jako obtížný, trpěný hmyz. Matka patrně nebude příliš inteligentní, když tohle partnerovi neřekne. Že má děti, jestli si on dosud toho nevšiml.

"Týraná" sestra nenapsala, zda mají společného otce. To hraje velkou roli v rodině. Měla ta sestra vůbec někdy svého bratra ráda? Byl v té rodině k němu někdo laskavý? A nedělá matka mezi nimi velké rozdíly? Tam je moc otázek v té rodině a odpovědi na ně by neměli hledat u jednoho kluka, ale u sebe..a především jsou děti takové, jaké vidí doma chování v rodině.

Asi to nic moc nebude, když ten chlapec, jak to tak vidím, má nakročeno k nějaké partě, která ho ráda vyslechne a pokud to bude špatná parta a víc takových neštastníků v ní, může skončit i u drog..at se rychle v rodině probudí a začnou se chovat opačně, než se dosud chovali. I mezi sebou. Nejen ke chlapci. Protože problém má celá ta rodina.

Lojzina: super rozbor, hezky poskládané a musím říct že velice pravdivé. Dobrou radu k zamyšlení jste dala.

hodnocení

0x

Ať máma zkusí jednu maličkost. Říct mu, že se bude chovat v rodině i k rodině slušně nebo že se domluvít s otcem ať je u něj. Že se nehodlá už o něj starat, protože narušuje celou rodinu. Já kdysi měla pubertálního syna a nového partnera a syn dělal blbosti ( jen v malém procentu co je tu uvedeno, ale i tak mne to trápilo). Prostě vytáčel mne, každá jeho přítomnost znamenala naštvat mne. Použila jsem postrašení že půjde k otci. (měl tenkrát 16 roků). A přestal a když přišel do obýváku, tak jsem hned použila větu, že tentokrá mne nenaštve. Odeznělo to za velice krátkou dobu.

doplněno 26.09.18 16:00:

Já to tenkrát také řekla jen tak, protože jeho otec byl tyran, ale on tomu věřil

hodnocení

0x

@jarm - Říct mu, že se bude chovat v rodině i k rodině slušně nebo že se domluvít s otcem ať je u něj.
Rada asi dobře myšlená, leč k jejímu uplatnění chybí dost podstatná maličkost - postoj pana otce. Násilím mu synka do domácnosti asi nenastěhuje.

hodnocení

0x

Jaký je problém odstřihnout ho od peněz, jídlo mu dávat jen přísně odměřené, oblečení koupit jen za úplatek z jeho strany apod. Myslím, že by brzy vychladl*smich*

doplněno 26.09.18 10:34:

@jedubabicka: Napřed jsem se chtěl trochu naštvat, ale ty tesilky a dederonka mě dostaly*smich**smich**smich*

Stop - ten "úplatek" už je přes čáru. Základní oblečení nelze odpírat - i když nikde není definováno. Napadají mě tesilky a dederonka *smich*

hodnocení

0x

Co pedagicko-psychlogická poradna? Snad by ten problém nějak rozlouskli odkud to pramení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]