Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uznání osobou zdravotně znevýhodněnou

Od: posudek odpovědí: 6 změna:

dobrý den,

prosím o radu:

jsem poprvé po skončení studia na úřadu práce a úřad práce po mně žádá, zda mám doklad zdravotně znevýhodněné osoby. Vím, že budu mít od lékaře možnost uznání nějakých činností, které nemohu vykonávat, ale nevím přesně, jak bych měl postupovat v případě tohoto posudku.

Jsem po dětské mozkové obrně, mám horší chůzi, pomalejší pracovní tempo, horší zrak a poruchu jemné a hrubé motoriky.

Před několika lety jsem získal na základě vyšetření i průkaz TP, který měl však omezenou platnost a zatím jsem si jej pak už neprodlužoval.

Vím, že neznáte celou moji zdravotní dokumentaci, ale chci se vás zeptat, zda se domníváte, že bych mohl získat potvrzení zdravotně znevýhodněné osoby?

Předem děkuji za názory.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Z. č. 435/2004 Sb.

§ 67

(1) Fyzickým osobám se zdravotním postižením (dále jen "osoby se zdravotním postižením") se poskytuje zvýšená ochrana na trhu práce.

(2) Osobami se zdravotním postižením jsou fyzické osoby, které jsou orgánem sociálního zabezpečení uznány

a) invalidními ve třetím stupni (dále jen "osoba s těžším zdravotním postižením"),

b) invalidními v prvním nebo druhém stupni, nebo

c) zdravotně znevýhodněnými (dále jen "osoba zdravotně znevýhodněná").

(3) Osobou zdravotně znevýhodněnou je fyzická osoba, která má zachovánu schopnost vykonávat soustavné zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, ale její schopnosti být nebo zůstat pracovně začleněna, vykonávat dosavadní povolání nebo využít dosavadní kvalifikaci nebo kvalifikaci získat jsou podstatně omezeny z důvodu jejího dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu; osobou zdravotně znevýhodněnou však nemůže být osoba, která je osobou se zdravotním postižením podle odstavce 2 písm. a) nebo b).

(4) Za dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav se pro účely tohoto zákona považuje zdravotní stav, který podle poznatků lékařské vědy má trvat déle než jeden rok a podstatně omezuje tělesné, smyslové nebo duševní schopnosti, a tím i schopnost pracovního uplatnění.

(5) Skutečnost, že je osobou se zdravotním postižením, dokládá fyzická osoba

a) posudkem nebo potvrzením orgánu sociálního zabezpečení v případech uvedených v odstavci 2 písm. a) nebo b),

b) potvrzením nebo rozhodnutím orgánu sociálního zabezpečení v případě uvedeném v odstavci 2 písm. c).

(6) Za osoby se zdravotním postižením podle odstavce 2 písm. b) se považují i fyzické osoby, které byly orgánem sociálního zabezpečení posouzeny, že již nejsou invalidní, a to po dobu 12 měsíců ode dne tohoto posouzení.

tp
hodnocení

1x

Běžte za obvodním lékařem, že si chcete obnovit TP z důvodu xxxxx. Ten vás nasměruje co je nutno vyřídit. Stejně bude žádost na sociálku vypisovat on.

@cestmina - vaše odpověď je chybná

cesmina*

Nic ve zlém,ale o tyto průkazky se žádá na ÚP .Ten to pošle posudkovému a ten pošle žádost o zdravotní posudky praktickému lékaři .Posudkový si pána předvolá a podle toho potom rozhodne zda mu to přizná či ne.

cesmina*
hodnocení

0x

Zkoušel jste si požádat o invalidní důchod z mládí? Jsou také tři stupně.A proč jste si neobnovil ten průkaz ,to by jste měl potom nárok i na příspěvek na mobilitu a slevu v dopravních prostředcích.

posudek
hodnocení

Tehdy jsem to řešil s dětskou lékařkou a byl mi přiznán pouze průkaz TP, se kterým je možno využívat pouze vyhrazené místo v dopravních prostředcích nebo mít přednost na úřadech. Ale ten průkaz byl pouze na 2 roky, neprodlužoval jsem ho zatím, protože s tím bylo tehdy spojeno spousta vyšetření u lékařů a řešil jsem to víc než půlroku, než jsem to všechno oběhal, což mě popravdě tehdy dost odradilo, tahle byrokracie, a to jsem žádal jen o průkazku TP - to by snad měla být základní lidská slušnost mezi lidmi, pustit nemocného člověka na nohy sednout v autobuse...nicméně teď bych si to zkusil obnovit plus zkusit vyřídit ten posudek, pokud bude možný.

cesmina*

U nás paní špatně chodí a má ZTP ,tak proč by jste ho nemohl dostat i vy.Rozhodně bych to zkusila .Vím co to obnáší než ho přiznají, ale zase to má potom výhody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]