Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Druhá práce - musím platit odvody státu?

Od: kina* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.Rád bych se zeptal na jednu věc,jsem zaměstnancem jedné firmy kde pracuji na plný uvazek.Mám ještě jednu práci,kde pobírám měsíčně přibližně 900 kč a ještě mám druhou práci,kde pobírám přibližně 3000 kč měsíčně.Musím platit nějaké odvody státu,z těch dvou prací,které mám ještě mimo tu svoji hlavní?Vejdu se do nějakého limitu,nebo musím něco odvádět?Popřípadě prosím nějaký kontakt,kam se mám obrátit s tímto dotazem.

Děkuji moc za odvopěd a za váš cenný čas!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

3x

Dobrý den,

když pominu HPP, kde samozřejmě standardně platíte zálohově daň (pokud Vám to nepokryjí slevy), sociální a zdravotní, rozhodně musíte z dalších zaměstnání platit daň z příjmu, protože prohlášení poplatníka, kde si můžete uplatnit slevu na dani, lze podepsat jen u jednoho zaměstnavatele. Vy uvádíte příjem do 5000 Kč, kdy je daň srážková a nezúčtuje se. Dále může být odváděno soc. + zdr. pojistné, to ale záleží na tom, jakou máte smlouvu - pokud to je pracovní sml. nebo dohoda o pracovní činnosti = ano, pokud dohoda o provedení práce = ne.

doplněno 22.01.10 10:32:

A ještě jsem zapomněla, to pojistné se netýká dohod malého rozsahu, kde je hranice 2000 Kč.

dusatko, *palec* a *hej*

kina*
hodnocení

Mohu se zaptat tedy jinak,musím něco plati,nebo né?jedna práce(ta kde vydělám 900 měsíčně) je na klasický pracovní poměr a ta druhá (kde vydělám 3000 měsíc) je dohoda o provedené práci.Děkuji za odpově jestli by blo možno jen napsat,musíte platit,nebo nemusíte platit.Pokud bych musel platit nějaké poplatky,tak bych se už obrátil na nějaký úřad.

dusatka*

ANO, v obou případech je to 15%, což Vám ale strhne zaměstnavatel a Vy dostanete o to méně. (Za předpokladu, že ani v jednom ze těchto zaměstnání nemáte podepsáno prohlášení poplatníka, což se jistě předpokládat dá).

kina*
22.01.10 11:06
hodnocení

repak*
hodnocení

0x

Pokud jde o pracovní poměr nebo dohody o pracech mimo pracovní poměr tak povinnost srazit a odvést daň i pojištění je na straně zaměstnavatele. Nebo snad ne?

Něco jiného je zpracování a podání daňového přiznání. Tady by to asi chtělo radu místního odborníka.

doplněno 22.01.10 10:59:

Schválně vyzkouším své znalosti:

- daň z dohody o provedení práce je srážková, zúčtovává ji jen zaměstnavatel, ve Vašem daňovém přiznání nebude

- příjmy z druhého pracovního poměru jsou klasickými příjmy ze závislé činnosti dle §6, příjmy se za zdaňovací období musí sečíst, vypočítat daňová povinnost, odpočtou se již uhrazené zálohy na daň a zúčtuje se. Při jednotné sazbě daně a uplatnění slev v průběhu roku by měla "nula od nuly pojít".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]