Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaka je sance na zruseni věcného břemena?

Od: slunatko* odpovědí: 1 změna:

Dobry den, prosim o zodpovezeni nize popsaneho dotazu.

Na zaklade pisemne smlouvy vzniklo dozivotni vecne bremeno .
Ja jsem jedinym vlastnikem nemovitosti, ve ktere opravnena - moje matka- ma VB na cele patro, coz jsou 3 pokoje. Dale pak castecne na veskere spolecne prostory jako je chodba, schodiste, jedna koupelna, puda, sklep, zahrada.
Muj dotaz zni, jakou mam sanci na zruseni (presto ze je VB dozivotni), nebo minimalne na omezeni vecneho bremena? Nebot se domnivam, ze doslo ke hrubemu nepomeru mezi VB a vyhodou opravene. Resp. neustale dochazi ke zneuzivani VB. Neslouzi k ucelu pro nejz bylo zrizeno.
Vysvetleni : v dobe sepsani smlouvy o VB opravnena nemela moznost jineho bydleni. Zaroven zde tedy bydlela a platila sve energie a castecne prispivala na pravidelne poplatky tykajici se domu (dane, pojisteni)
Pred casem se vsak situace rapidne zmenila. Zasadni zmena nastala ve skutecnosti, ze opravnena se v prubehu let stala majitelkou bytu, ktery je v jinem meste. Dale pak opravnena jiz 3 roky nebydli v mem dome, v byte, kde ma zrizeno VB. Dokonce jej na dva roky pronajala treti osobe.Ja, jakozto vlastnik nemovitosti jsem musela 2 roky trpet treti osobu ve spolecne koupelne a dalsich spol.prostorach a to bezuplatne.Vyse uvedene duvody jsou dle meho dostacujici na zmenu VB.
Opravnena bydli u pritele o par ulic dal. Nyní se opravena z VB nepodili na zadnych platbach, zejména tedy na minimalnich udrzovacich poplatcich nutnych v dobe zimni topne sezony. Byt slouzi pouze k uskladneni nabytku. Tento byt je ve zhorsujicim se stavu v dusledku nizke teploty, okolo 6 stupnu celsia, zacinaji se objevovat plisne na oknech, parapetech, na zdech. VB jsme nechali ocenit soudni znalkyni z oboru. Byt patri do nizsi kategorie, nebo zde neni samostatna koupelna, neni zde vyveden plyn na vareni, musela byt odpojena voda z duvodu praskleho potrubi nestandardne vyvedeneho do okapu. Tzn, ze ani voda se neda pouzivat. Nicmene oceneni je velmi vysoke, jsme v HK. Dale pak celkovou cenu ovlivnuji i ty spolecne protory nebot se tam scitaji metry. Celkove se jedna o dum ze 30 let. Planuji castecnou a jiz nutnou rekonstrukci, ktera povede zejmena ke zlepseni stavu i kategorie v1 patre na kterem je VB. Bohuzel vsak opravnena se brani vzajemne dohode o vyrovnani (vyplaceni) z VB. Tudis je mi znemoznena rekonstrukce. Jak z toho ven? Jsem veznem ve svem dome. Dekuji Vam.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

0x

Dobrý den, šanci jistě máte. Protože ale tohle není nikdy jednoduchá záležitost a protože, co se týče jakýchkoliv rozepří, strany vždy líčí svůj pohled jednostranně, a protože soud je jako jediný oprávněn rozhodnout, nelze nijak blíže šance předpovídat. Já bych to tedy shrnula tak, že na základě uvedených informací úspěch nevylučuji ;). Zároveň si nemůžu odpustit dovětek, že ať už máme se svými matkami rozpory jakékoliv, přece jen jim zpravidla vděčíme za mnohé a měli bychom se snažit vždy nejprve dohodnout... Hodně štěstí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]