Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmotná odpovědnost

Od: stanislava* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,prosím o radu : manžel pracuje jako recepční a má v pracovní smlouvě hmotnou odpovědost za areál, v němž pracuje /neví, zda se hmotná odpovědnost týká i vozů, motocyků,.. v garáži areálu, ve smlouvě toto není/. Nicméně minulý týden pronikla do garáže objektu ve chvíli, kdy z ní vyjíždělo auto, cizí osoba a odpojila funkci zavírání dveří garáže. Na recepci bylo ve v pořádku, jako kdyby byla vrata zavřená, žádný alarm. Vše bylo jako vždy.

Nicméně v noci se pachatel na místo již otevřenými vraty vrátil a odcizil drahou motorku /majitelem nepojištěnou/.O tom, že jsou vrata otevřená, jsem neměl tušení, protože jsou umístěna do ulice. Krádež jsem zjistil až druhý den ráno s majitelem motocyklu a z kamerových záznamů.

Vše bylo oznámeno na Policii, prohlédnuty kamerové záznamy.V garáží běžně parkuji zaměstnanci firem z areálu a motorka patřila člověku, který zde i bydlí. Nevím, zda umístění motocyklu měl dovoleno majitelkou celého areálu.

Manžel má obavy, zda jednat o práci a jednak o to, zda krádež nebude muset platit.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

piky
hodnocení

2x

Smlouva za hmotnou zodpovědnost by měla být podle mne sepsána zvlášť a pracovní smlouva též zvlášť. Tam by mělo být přesně formuováno,zač vše zaměstnanec zodpovídá,v jakém rozsahu atd. Nejlepší by bylo vzít smlouvu a zajít za právníkem,poradit se... Jde o to,jestli je vaší povinností i obchůzka garážových prostor,nebo jesti máte na recepci možnost sledovat kamerový záznam. Musel by jste vy nebo někdo jiný cizí osobu vidět.

hmotka
hodnocení

1x
V první řadě si rozmysli, jestli budeš psát v první, nebo třetí osobě. V druhé řadě se podívej, co máš v pracovní smlouvě nebo její příloze, kde jsou napsány povinnosti zaměstnance. Jestli tam je, že máš fyzicky kontrolovat nebo skouknout záznam, kamery apod. nechal bych tě to zaplatit. Jinak předpoklad, když mám hmotku, tak mám i pojistku (je pravda, že u některých prac.pozic to pojišťovny nechtějí pojistit).

iz*
hodnocení

1x

Paní Stanislavo,

patřila k manželovým povinnostem kontrola areálu? Jestli ano, neobstojí podle mne tvrzení, že neměl tušení o otevřených vratech do garáže.

Mohu Vás uklidnit, manžel krádež hradit nebude, protože krádež lze pouze provést → nelze ji (u)hradit. Je však možné, že bude muset zaměstnavateli uhradit škodu, způsobenou zanedbáním pracovních povinností. V tom případě zaměstnanec za škodu odpovídá do výše 4,5násobku svého průměrného výdělku.

K »hmotné odpovědnosti« → to je dřívější obrat. Dnes lze uzavřít dva typy dohody, oba je nutné uzavřít písemně. První je dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování, která se uzavírá v případě, že zaměstnanec pracuje s hotovostí, ceninami, zbožím, zásobami materiálu apod. Druhá je dohoda o odpovědnosti za ztrátu svěřených věcí.

V obou případech zaměstnanec odpovídá za hodnoty/věci, které mu byly předány proti podpisu a zaměstnavatel by musel zaměstnanci vytvořit takové pracovní podmínky, aby zaměstnanec mohl dohodu plnit.

V obou případech zaměstnanec odpovídá za škodu za svěřené hodnoty či věci v plné výši. Pokud ale zaměstnanec prokáže, že schodek či ztráta vznikl/a zcela nebo zčásti bez jeho zavinění, zprostí se zcela nebo zčásti povinnosti nahradit schodek na svěřených hodnotách (ztrátu svěřené věci).

doplněno 18.09.18 03:27:

Oprava (prsty byly rychlejší než hlava) poslední věty: ani ztrátu nelze uhradit → lze uhradit hodnotu ztracené věci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]