Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mamánek poznává pravidla od mého přítele

Od: hakna5 odpovědí: 10 změna:
Ahoj, kde začít? Mám 3 syny, první dva 9 let a 5let s exmanželem a 2 měsíční miminko s novým přítelem. Můj nejstarší syn byl z větší části mamánek jak poleno. Tatínek věčně v práci a na výchovu jsem byla sama. Jsem měkouš po mém taťkovi, ani jednou jsme jako děti od něj nedostali na zadek. Já pro toho malého tvorečka udělala první poslední. Což teď vím, že to bylo to nejhorší,co jsem mohla udělat. Já jsem jak debil lítala i kolem tenkrát manžela, když už se objevil doma. Ale když je člověk zamilovaný nevidí neslyší... Manželství se po 7 letech rozpadlo. Zůstala jsem na v té době na 6 letého a 2 letého sama. Hodně mi pomáhali moji rodiče. Můj nejstarší byl zvyklý na volnost. Co je ještě taková perlička ve školce nemluvil. Hodně jsem se divila, že se to u něj v první třídě zlomilo a s učitelkama začal mluvit. Do teď má veliký problém s komunikací, když se mu položí otázka na kterou nechce odpovědět. Je tvrdohlavý paličák a prostě mlčí. Můj nový přítel mi hodně otevřel oči. Kolikrát si říkám, kdybych tenkrát byla moudřejší, udělala bych spoustu věcí jinak. Čas nevrátím. Na svoje děti neumím být ráznější, jak bych si přála a jen mírná domluva na ně nefunguje. S mladším synem problém není můj nový přítel pro něj už byl téměř jako táta. Tak ho příjmul, respektuje ho a má ho i víc rád. No a tak jak jsem já mírná, přítel je pro mého nejstaršího kolikrát úhlavní nepřítel. Člověk to zkouší po dobrým po zlým všelijak. Navštěvujeme pravidelně manželskou poradnu s nejstarším synem psycholožku. Chápu, že si můj syn mého přítele nevybral. Změnil se pro něj najednou vesmír. Přišel o svobodu, nastaly pravidla.
Dost věcí se za ty 2 roky zlepšilo ve všech sférách. Syn je teď samostatnější. Nicméně jde to pomaleji než bychom si přáli. A ještě jsme s přítelem nepřišli na způsob, jak s ním víc komunikovat. Když se mu nechce mluvit, neodpovídá. Když na něj zatlačíme, povídá úplný nesmysly. Do pohodové rodiny nám ještě dost schází. Máte nějaké typy? Zkušenosti z okolí? Vyřeší všechno čas? Já jsem flegmatik a přítel občas cholerik.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

syn
hodnocení

5x

Neměňte hned děti, ale začněte u sebe.

hodnocení

5x

Zdravím. Pro syna jsou to velmi citlivé změny a psychicky se s tím vším holt vyrovnává po svém. Dejte mu čas, obrňte se trpělivostí a pravidla určujte Vy, ne přítel. Jste jeho rodič tak buďte důsledná. Vašeho přítele nemusí syn přijmout a nemusí ho uznávat jako autoritu. Děti rozpad rodiny vždycky odnesou nejvíce. On si sám musí najít cestu k Vašemu partnerovi a rodinná terapie by v tom mohla být nápomocná. Dávejte synovi najevo dost lásky, aby si nepřipadal odstrčený, podnikejte společné rodinné výlety, aktivity, hodně komunikujte a buďte s partnerem trpěliví. Syn nemůže za to jak, kde a s kým jste ho vychovávala, jsou to pro něho změny, tak na něho nespěchejte. Pokud je Váš partner ten ráznější a přísnější, není to dobře. To byste měla být Vy. Od Vás by to syn asi přijal lépe a nešprajcoval by se tolik. Pokud chcete, aby u syna došlo ke změně chování, musíte své chování i přístup změnit především Vy jako matka. Zkuste být důslednější, trpělivější, když je to potřeba i přísnější atd. Ale nezapomínejte mu projevovat i lásku, pochopení a dávat najevo, že je pro Vás syn důležitější než přítel. Aby citově nestrádal. On Vaši podporu opravdu potřebuje cítit. Věřím, že časem se syn srovná se všemi změnami.

hodnocení

1x

Odpověď je těžká. Vy jste flegmatik, ale je to Vaše dítě. Přítel cholerik, ale dítě není jeho. Musíte si ujasnit úplně sama priority. Pokud jste teda opravdu flegmatická, nemusí to dopadnout dobře. A to ani z jedné strany. Klidně můžete přijít jak o syna, tak o přítele. Navíc nevím, proč Váš syn přišel s příchodem Vašeho přítele o "svobodu". To chcete říci, že předtím si mohl dělat co chtěl? Ale to přece dobře nebylo. Každý člověk musí mít přece nějaká pravidla a meze. Říkáte, že navštěvujete poradnu. Asi bude nutné v tom pokračovat.

liska5
hodnocení

1x

I když synkovi nastal režim a v mnohém už nemá tu volnost, musí mít jistotu, že ho máte rádi. Měl by mít možnost se přitulit a povědět svoje pocity.

liska5
hodnocení

1x

Tady by měl být nevětším pedagogem právě Váš přítel. Ten by se měl "dát do spolku" s tím problematickým nejstarším synem. Měl by ho chválit a podnikat s ním něco, co ostatní nemohou. A přirozeně. Synek bude cítit podporu, ale bude se muset podřídit autoritě, když jenom oni dva budou něco spolu podnikat / společ.práci, spolu nějaký sport, nebo pro ostatní něco spolu připravit, nebo jen oni dva třeba spolu na hokej/. Nakonec mohou mít i nějaké společné tajemství. Asi to bude trvat nějaký čas a bude to chtít trpělivost. Ale je to výzva! Mohu Vám říci, že i v rodinách, kde jsou děti s vlastním otcem, je kolikrát problémů až až.

koumes*
hodnocení

0x

Navštěvujete psycholožku, manželskou poradnu a jste tedy v rukou odborníků, nejsem si tedy jist., zda má moc smysl cokoliv radit. Znají Vás osobně a neradí jen tak na základě pár řádek.. Takže z pohledu svého oboru, pedagogiky..

Z pohledu dnešní pedagogiky. Ta si klade za cíl vnímat každé dítě jako cenné individuum, kterému pedagog, rodič pomáíha citlivě, laskavě a s pochopením překonávat všechny nástrahy na dětskou psýché. V intencích věku pomáhá rozvíjet znalostní a lidský potenciál či vlohy dítěte. Z tohoto pohledu bude Váš přístup blízký dnešnímu pedagogickému trendu., alespoň částěčně. Co se týče zmínky o výchově negativní motivací, tj. fyzickými tresty, tak ty jsou dnes opravdu naprosto "out" a jsou považovány převážně za selhání vychovatelů. Jsou výjimky, nicméně není podstatné to tady rozebírat.

Chtěl bych vám říci, že se jedná především o Vaše děti a pokud se metod výchovy týče - ta by se měla odehrávat především podle Vašich not, nikoliv Vašeho přítele. Dnešní přítel, bude s pravděpodobností desítek procent(statistika) za pár let - pro vás pouze omylem. Vaši synové budou Vaše krev "zlatíčka" po celý život a především stáří. Chci říci, že výchova Vašich dětí by nikdy neměla probíhat metodami, se kterými nesouzníte.

hodnocení

0x

Nevím na co si stěžujete. Vždyď je to hezký být zamilovaný a prokazovat lásku jeden druhému tím, že se o něho staráme. To že váš syn byl mamánek není vaše chyba. Selhal otec, ne vy.

hodnocení

0x

Působení na dítě musí být vybalancované. Projevy lásky musí vyrovnávat přísnost, důslednost. Jakmile něco převáží, není to dobře a vyvolává to problémy. Jestliže vy jste pouze milující a váš přítel pouze vyžadující, pak je to tragedie. *hej* Opravdu, musíte začít u sebe.

hakna5
hodnocení

Děkuji za názory. Jak mi říkal pán z poradny, když by existoval návod na děti. Bylo by to jednoduché. Ale každý jsme originál. Jak by to bylo snazší, když by to bylo pořád špatný. Já v slzách, děti nešťastné. Řeknu si, to je špatně, takhle to nechci. Odcházím od něj. A problém je vyřešen. Jenže přítel si uvědomuje svoje chyby. Víme oba dva, že pro sebe nejsme ideální. Ale přesto jsme spolu dál, mluvíme o problémech. Pán z poradny nám fandí. Jak jsem na mateřské, mám víc času přemýšlet. Proto jsem to dala i sem. Nemám iluzi o dokonalé rodině, myslím, že když člověk hloubá všude je něco. Občas už fungujeme jako klidná harmonická rodina. Na nejmenšího kluci nežárlí. Z toho jsem měla strach. Hodně mi s ním i pomáhají. Nastavené je to dobrým směrem. Nečekám, že nejstarší přítele příjme. Ale časem by to mohlo být lepší. Protože má dost příležitostí, aby řekl, tak se mi to nelíbí to nechci. Ke mě jako k matce má důvěru.

smudli*
hodnocení

0x

To je pořád dokola. Místo manžela doma přítel, partner, "strýček" na noc apod. To je současný rozklad tradiční rodiny. Proč jste si brala manžela, když jste věděla, že je takový a takový? To jste se brali po měsíci vztahu? Nebo vás okouzlil jeho maxirozkrok nebo tučné konto? Kdo rozvrátil manželství? On zanášel nebo vy jemu s "přítelem"? Já fakt nesnáším slovo přítel nebo partner v tomto pokrouceném významu ambulantní nabíječ nebo již domácí klátil. Je to bordel dneska. Z výše uvedeného se není čemu divit, že děti můžou být takové, jak popisujete. Ono i v jinak spořádané rodině =(tatínek s mamikou se seznámí, nějakou dobu spolu chodí, poznají se a své morální kvality, pak se tedy po zralé úvaze vezmou, teprve potom mají děti, všichni se jmenují stejně, bydlí spolu, pokud možno tatínek nebrousí sexkretářku v práci a maminka nevyš.ukává s maxiptákem, když je tatínek v práci) se toto může stát. Možná pro zaneprázdněnost nevěnují děcku takovou pozornost, kompenzují to rozmazlováním. Já vím, je to těžké, ale čím víc to budete odkládat tímto bude pak horší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]