Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je v prodeji skutečně zlato?

Od: stirecek odpovědí: 20 změna:

Dobrý den.

Můžu si být absolutně jista, že když si koupím zlatou pamětní minci, bude tatéž zlatá i za několik let, v případě nouze? Konec 1.světové války, se mi líbí ta holubička s vlčím mákem. Zároveň smutné vzpomínky účastníka staříčka. Děkuji, pokud to někdo četl, za Váš názor. .

.

doplněno 19.09.18 00:02:

Zdravím.

Ptám se proto, že mladí mi řekli, že puncovní ispekci může uniknout neopuncované zboží, které se dodatečně nějak označí. Více o tom nevěděli, protože se o to nezajímají. Tak je to možné, či ne. Ani se mi tomu nechce věřit. Děkuji Vám všem, zvláště kocourkovi.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
Zlato je zlato a bude stále zlato i za několik let bez ohledu na světové krize nebo války. Jenže zlato nenese žádný úrok či dividendu a je taky otázka, zda v případě nouze, např války nebude mít větší cenu zrnko rýže než jedna zlatá mince. O tom by mohli vyprávět ti, kteří přežili Osvětim nebo jiné tábory, kdy za všechen svůj majetek byli rádi za trošku vody.
onaviv

Přesně tak. Dal jsem bod.

Vřelý souhlas. *palec*

iz*
hodnocení

6x

Ano, pokud ji koupíte u spolehlivého prodejce. Zlato (měla byste je poznat i podle puncu) své vlastnosti nemění. Může se ale měnit jeho cena.

hodnocení

5x

Já si myslím, že to zlato stále bude. Jen si nikdo netroufne odhadnout, za kolik by se mince dala prodat, když by bylo třeba. Tedy, jakou bude mít kupní cenu. Může mít sběratelskou, uměleckou nebo cenu zlomkového zlata.

vernon
hodnocení

5x
Proč by zlatá mince nebyla zlatá za pár let. Nebo století?
Zlato je už stovky let cennou komoditou, dokud bude existovat ekonomika, cenu bude mít stále.
stirecek
hodnocení

Dobrý večer.

Prosím, co si myslíte o tom, že se začne platit pouze z účtu? Nic už nebudeme potřebovat pro strýčka Příhodu? Že se ještě nedávno schovávalo ledasco před loupežníky. Taky to už někdy bohužel, neměl kdo vykopat. Díky.

hodnocení

4x
Aby se zlato vyplatilo, člověk ho musí koupit levně a je úplně jedno v jaké podobě. Zlaté úlomky se dají prodat vždy téměř v každém zlatnictví nebo se dají použít na výrobu něčeho... V případě pamětních mincí nebo slitků vždy proděláváte už v době nákupu. Mince musí někdo vyrobit, opuncovat, zabalit do uhledne krabičky, dovézt a každý si na tom prirazi svou marži včetně prodejce. Tyto přidané hodnoty vám už nikdo v případě zpětného prodeje nevrátí, respektive zlato by muselo vydělat nejen na inflaci, ale i na tyto služby a to nehrozí ani náhodou. V pátek stál jeden gram zlata na burze 840 - 850kc za jeden gram, kdežto pamětní slitky nebo mince se pohybují za ceny od 1150Kc a výše za jeden gram. To je rozdíl cca 35% nad cenou aktuální hodnoty zlata. Pro představu, od maxima 1960usd/unce v roce 2011-2012 se dnes zlato pohybuje o 40%níže. Aby se zlato dostalo zpět, muselo by vyrůst o téměř 70%.

margot*
hodnocení

3x
Přítel je numismatik a mince kupuje.Tedy s tím,že stále budou zvyšovat svou hodnotu.
Jen je důležité nekoupit plagiát. A prodejci jsou opravdu vynalézaví...
Např.nekdo má něco stříbrného z doby xx a roztaví to a vyrobí z tohoto dobového stříbra naprosto skvělý plagiát dobové mince.
Pokud chcete investovat do zlaté mince,jejíž hodnota asi nebude malá,tak bych doporučovala,aby se na mincí podíval i odborník numismatik

scv®
hodnocení

3x

Ano, zlatá mince bude stále zlatá, pokud si s ní nebudete příliš hrát. A zlato jako kov bude mít asi vždy nějakou hodnotu, na rozdíl od mincí, které jsou jen pozlacené a lákají na nízkou cenu.

U investic do mincí si musíte zodpovědět pár otázek: Má pro mě smysl investovat spíše do zlata nebo do stříbra? V onom případě nouze budu chtít prodat vše nebo jen část, dle aktuální potřeby? Budu stále v ČR a budu se spoléhat na prodej zde nebo chci něco, co se dá slušně prodat kdekoliv? Opravdu chci připlatit za uměleckou hodnotu a čekat na zhodnocení časem nebo mi jde spíše o hodnotu kovu?

Tím se snažím naznačit, že "v případě nouze" může být jednodušší zbavit se většího množství stříbrných mincí o menší hodnotě od nějaké velké světové mincovny, než menšího množství zlatých mincí z malé evropské země, která o několik kilometrů dále nikoho příliš nezajímá. Pokud opravdu chcete zlatou minci, tak bych se díval spíše na American Eagle, Maple Leaf, Krugerrand nebo něco z Austrálie (Mint Perth). Tyto mince jsou a budou přijímány snad všude. Takovým mincím s českými hrady nebo mosty bych se radši vyhnul. Pokud ale chcete něco na dlouhodobé uchování, případně i pro další generace, tak ani ta pamětní mince nemusí být vyloženě špatná.

Osobně mám mince pouze stříbrné a do zlata investuji radši v podobě slitků.

hodnocení

3x
Tak si kupte "papírové" zlato. Ve formě akcií nebo certifikátů a máte po starostech s puncem. Navíc poplatky jsou narozdil od fyzického zlata zanedbatelné. Ale jak jsem psal výše, zlato nenese žádný zisk, žádný úrok nebo dividendu a už dávno neplatí, že drží hodnotu, takže je možné, že vám ho sežere inflace. Od hypoteční krize jsou v módě nemovitosti, které si na sebe vydělají z pronájmu, taky nesou slušný zisk a hlavně se jedná o základní životní potřebu, takže kupci budou na trhu vždy. A to se o zlatu ani zdaleka nedá tvrdit.
stirecek
hodnocení

Zdravím. Promiňte, ptala jsem se, jestli všichni kteří si koupí zlato, to zlato skutečně budou vlastnit. Nějak se to zvrtlo. Zase tolik nemám, abych byla až tak bohatá. Teď potřebuji více zánovní pluh, obracák.:) Dobrou noc

A proč by ho neměli vlastnit? Přece když si cokoliv koupíte, je to jen vaše a nikoho jiného.
scv®

"Tak si kupte "papírové" zlato." - Dobrý nápad, pokud chcete se zlatem obchodovat. Velmi špatný nápad, pokud chcete zlato jako rezervu. V případě krize vám v ruce zbyde bezcenný papír a ke zlatu se vůbec nedostanete.

Scv - co pořád máte s tou krizí? V případě celosvětové krize nebo války vám bude i ta zlatá cihla k ničemu a ještě k tomu zlatá mince, kde je umělecká hodnota. Nic za to nekoupíte, jedinou cenu budou mít potraviny a voda k přežití. V případě finanční krize nebo krachu na burzách se i cena fyzického zlata odvíjí od burzovnich cen, takže opět k ničemu. Ta cena papírového zlata bude diktovat cenu zlata fyzického, ale u fyzického platí daleko vyšší poplatky. A taky je důležité zvážit kurzové riziko a na to nikdo nebere ohled. Zlato je vázané na dolar, takže pokud v případě krize bude dolar za cca 14 Kč, bude vám vcelku jedno, když zlato poroste. Tady může být ve výhodě právě ten certifikát, ovšem měnově zajištěný.
scv®

Ehm, o té krizi, která tu shodou okolností byla před pár lety, jste nikdy neslyšel? O tom, jak byla "vyřešena", také ne? A že ta další díky tomu může být ještě horší, vás nenapadlo? Nebo je problém v tom, že jako "krizi" definujete až světovou válku či pandemii, která vyhubí 70 % lidstva? :-D Jestli ano, tak pak chápu, že vám cenné kovy přijdou zbytečné... ale dosavadní lidská historie říká opak. A s tou "cenou závislou na burzách", "vazbou na dolar" nebo "měnovým zajištěním" to doufám nemyslíte vážně... Hmm, ale co asi čekat od někoho, kdo význam cenných kovů v portfoliu shrne na "nenesou úrok = k ničemu" a v době, kdy je trh nemovitostí poněkud přehřátý, doporučuje nemovitosti *zed* Zkuste si přečíst něco o historii cenných kovů, ekonomických cyklech a přidejte k tomu věci jako zlatý standard, Brettonwoodský systém, historii FEDu apod. Možná se pak budete divit, kam jsme se to vlastně dostali.

Svc - a kde jste byl, kdy jsem tady v roce 2011 radil lidem zlato prodávat a ne nakupovat na maximech? Zkuste jim teď poradit proč jsou 45 % ve ztrátě, protože koupili zlato v momentě, kdy bylo na maximech. V té době jsem tady radil právě ty nemovitosti, protože právě o ty nejevil nikdo zájem a byly levné. Za ty roky by lidi, kteří by si je pořídili, ziskali nejen na ceně investice, ale i pronájmu.
Svc - tady jsem vám to našel, psal jsem pod nickem stirecek. Ale ne ten, co zakládal tuhle otázku.
poradte.cz/...

karlak
hodnocení

3x

Pokud investice do zlata tak určitě ne pamětní mince.Řekněme zlatou cihličku(plíšek) prodáte vždy,všude a za přibližně stejnou cenu.Aby jste prodala pamětní minci a netratila budete muset hledat kupce a to trvá.Navíc si zkuste odpovědět...pokud tedy nejde o nějakou "extra" minci ...proč by jednou někdo kupoval minci zrovna od vás když jí může za stejnou cenu dostat jinde.

hodnocení

0x

No tak ono záleží na tom, kde tu minci koupíte a od koho. Jen aby se nejednalo o tu novodobou "zlatou pamětní minci", na kterou chodí nabídky v různých časopisech. Zarazila mne Vaše otázka, jestli bude mince zlatá i za několik let. Zlato je zlato. To se nemění nikdy! Pokud teda jde o zlato. Tak jestli máte na mysli ty různé nabídky "zlatých" mincí, které Vám chodí do poštovní schránky, tak nevyhazujte peníze. To je kulišárna a škoda těch pár korun. Raději si za to kupte něco, co Vám udělá radost hned. Protože tahle mince, Vás určitě z nouze nevytrhne nikdy. Nebo uveďte původ té mince a budeme vědět o co se opravdu jedná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]