Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zhoršený barvocit

Od: sobul odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, mam dotaz. Mám zhoršený barvocit. Základní barvy poznám bez problémů všechny, ale když jdu k doktorce a dá mi ty ishihara testy, tak nepoznám skoro vubec nic. Doktorka říkala, že se mi plete zelená se šedou a tudíž nepoznám, to co jr v ishihara testech.
Chci se zeptat, myslíte si, že když si stáhnu vzorník ral barev a bude se učit pojmenovat různé odstíny zelené a šedé, tak ze se mi ten barvocit zlepší a poznám obrázky v Ishihara testech?
Děkuji za odpoved

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Co vím celkem jistě je to, že se ti navrženým způsobem barvocit určitě nezlepší. Barvocit lze vylepšit optickými filtry, ale to ti musí poradit tvůj očař, popř. odborný optik.

doplněno 12.09.18 14:39:

@sobul: Čočky ti barvocit nezlepší. Jak už jsem psal, existují na to filtry, ne čočky!

hodnocení

0x

No nevím, podle mě jsou tyto věci dané a tréning na to nemá vliv.

Jinak jsem našla zajímavý test (trochu jiný než ten klasický s číslicemi).

testbarvosleposti.cz/...

sobul

V testu mi vyšlo, že špatně rozeznávám zelenou. Správně mám 3 z 15. Docela málo. Ale když si najdu v googlu ty Ishihara testy, tak poznám dost obrázků. Ale nesmí v nich být zakombinovaná ta zelená. Myslíte, že kdyby mi dal očař čočky, že bych lépe viděl?

Vyzkoušejte to. Já s tím žádnou zkušnost nemám (barvy vidím správně), takže k tomu nic říci nemůžu.

-----------

Satame, a co je to za filtry? Nikdy jsem o tom neslyšela.

Filtry ChromaGen. Něco je o tom tady.

Díky za informaci. :)

vernon
hodnocení

0x
Jsou to psychosomatické tabulky. Velmi přesně se s nimi dá diagnostikovat porucha barvocitu. Nedá se to nijak ovlivnit.

rqts
hodnocení

0x

Dobrý den, sisce mi dotaz přijde jako reklama na ony testy, častěji už se tam to slovo už opravdu nevešlo, ale k věci. Nenechte se odradit. Jsem si jistý, že tréningem dojde určitě k nějakému zlepšení. Nějaký nepatrný rozdíl mezi těmi barvamy přece musí být, vždyť je to jiná vlnová délka.

Ty testy se dají normálně najít na internetu; není to nic speciálního. Navíc je určitě každý někdy absolvoval v rámci preventivní prohlídky.

vernon
Sám seš vlnová délka...
Tyto testy fungují na principu, že puntíky stejné barvy ale odlišné sytosti vytvářejí daný znak a puntíky stejné sytosti (jasu) ale odlišných barev vytvářejí znak jiný, nebo žádný. Nebarvoslepé (trichromatické) oko (mozek) se v těchto testech orientuje podle barev, takže takový jedinec zcela bez problémů vidí daný znak. Mozek člověka s poruchou barvocitu se automaticky orientuje podle jasu, takže vidí špatný znak (ten druhý), nebo nevidí nic. Může se přetrhnout, mžourat, čučet do toho jako husa do flašky, ale prostě se mu to nepovede. NEDÁ SE TO OVLIVNIT, je to objektivní test.
rqts

Vernone, asi jsi chyběl, když se to probíralo: "Vnímání barev je možné díky fyzikální vlastnosti světla, jež se nazývá vlnová délka. Světlo obvykle nevyzařuje rovnoměrně na všech vlnových délkách a oko, které tyto vlnové délky umí rozpoznat, pak vnímá světlo jako barevné (v opačném případě se jedná o světlo bílé). Barevnost předmětů je dána jejich odrazivostí, tedy vlastností, jež určuje, které vlnové délky předmět pohlcuje a které naopak odráží."Zdroj: wikisofia.cz/...

myska*

@rqts: On není problém s barvami a vlnovými délkami, ale s buňkami v oku, které vidí barvy. Jsou tři druhy, které vidí zelenou, červenou a modrou. Pokud je nějaká porouchaná nebo je těch konkrétních buněk míň, tak člověk barvy vidí špatně nebo je dokonce nevidí vůbec.

myska*
hodnocení

0x

Ahoj, já si myslím, že na barvocit neexistuje žádná léčba. Prostě ti špatně pracují buňky, které v oku zachytávají ty vlnové délky pro zelenou barvu. Je to dědičné a má to asi 8,5 % lidí. Ale vím, že lidi se špatným barvocitem berou i k policii ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]