Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče mě nutí na VŠ, já nechci

Od: hmhmhm odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, na úvod bych asi řekl, že mám odmaturováno (ekonomické lyceum, maturita všechna za výborný). Jenže už od malička cítím velký odpor ke škole a studiu celkově. Proto vím, že pro mě VŠ absolutně nemá smysl, jelikož nemám nejmenší zájem ani chuť ji začít studovat, natož úspěšně dostudovat. Rodiče na to ovšem mají jiný názor. Když jsem jim narovinu řekl, že nemám motivaci ani chuť, okamžitě mi řekli, že neexistuje, a že na školu povinně půjdu. Otec má maturita, matka výuční list. Ani jeden z nich teda netuší, co VŠ obnáší. Mám pocit, že pouze chtějí, abych plnil jejich sny. Ale já si myslím, že to mám v hlavě dost srovnané a už bych si chtěl žít svůj život , začít pracovat a osamostatnit se. Nemám ovšem možnosti kam jít a tak podobně. Co mám dělat a jaké mám možnosti? Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myska*
hodnocení

4x

Je to tvůj život, tak si prostě co nejdřív najdi práci. V této ekonomické době je to velmi jednoduché, od všech kamarádů slyším, jak u nich v práci někoho potřebují. Koukni na inzeráty a prostě jim začni posílat svůj životopis. Rodiče určitě nebudou tak naštvaní, aby tě okamžitě vyhodili z bytu (domu). Až dostaneš první výplatu, tak se s nimi dohodni, kolik jim budeš platit nájemné a zbytek si co nejvíc šetři, aby ses mohl rychle odstěhovat.

Ale VŠ tolik nezatracuj, občas se ten titul hodí. A většina lidí tam nechodí proto, že by studium milovala, ale proto, že jim to dopomůže k jejich vysněné práci a s titulem budou mít prostě lepší startovací pozici.

Poslední poznámka: VŠ se o hodně líp studuje hned po střední, kdy člověk ještě umí studovat a má finanční i jinou podporu rodiny, než pak později, kdy ji už studovat chce nebo potřebuje k práci a musí ji studovat dálkově při práci, při rodině, dětech...

vernon
hodnocení

4x
Jseš mladej a blbej...

gzlzgiiuu
hodnocení

4x

Jestli na to máš, tak je hloupost nejít na VŠ. Krom toho teď se na VŠ dostane beztak každý. Už nikdy nebudeš tak mentálně schopný, nikdy už nebudeš mít energii být dlouho vzhůru atd. Teď se může zdát super jít pracovat, protože práce je všude spoustu, ale jednou přijde krize, pracovníků bude moc a firmy si budou moct určovat kdejaká kritéria při výběru a na VŠ najednou bude záležet. Rodiče pro tebe chtějí jen to nejlepší, pravděpodobně proto, že dobře v praxi vidí, že titul prostě dává víc pracovních možností.

Krom toho práci při studiu ti nikdo nezakazuje, dá se dělat v pohodě na částečný úvazek.

hodnocení

4x

Doporučuji Vám, abyste si svou otázku přečetl ne jako její autor, ale jako náhodný čtenář. A pokud Vám to jenom trochu myslí, okamžitě poznáte, kde je chyba. A nejenom to! S naprostou přesností na ni najdete i odpověď ;). Pokud si ovšem nevymýšlíte.

liska5
hodnocení

3x

Náš kamarád je vyučenej, pak si udělal elektroprůmyslovku. Nedávno mu nabídli práci jeho snů, kde by si i vydělal, ale nakonec vzali nepraktického inženýra, protože ten má VŠ. Tenhle náš už byl dlouho po škole, měl dvě malé děti a už nebyl čas a podminky na studium.Taky už se mu z hlavy leccos vypařilo.Tak to po roce vzdal. Dodnes si vyčítá, že tenkrát po maturitě hned nepokračoval. Mohl mít daleko vyšší plat, lepší práci.

Já být rodič, tak Tě taky tlačím pokračovat na VŠ. Kdybys na to neměl, tak Tě chápu. Tak si vyber specializaci a aspoň to zkus. Vzdyť ani nevíš, jak to tam chodí. Jinak jednou budeš litovat. Jo a nejlepší život byl na vysokoškolský koleji a na stážích .

rv*
hodnocení

2x
Je hloupost nestudovat, pokud na to člověk má. Později se taková chyba už těžko napravuje, jak může potvrdit i spousta politiků, kteří si na stará kolena dělají ostudu opisováním diplomek, nebo "rychlostudiem" v Plzni.

asd1
hodnocení

2x

Souhlas s ostatními, mmch. ekonomické lyceum je prakticky prd, sice maturita ale leda nějaký účetní a tam radši vezmou hezkou babu...

hodnocení

1x

Zdravím.

Napíši to stručně.

A) Rodičům se nedivím,chtějí,aby jsi se měl lépe než oni.

B) Jsi dospělý,tudíž nejsi povinen poslouchat,je to Tvůj život.
C) Jdi do práce.
P.S. Třeba Ti to později dojde a rozhodneš se ke studiu sám.

skola
hodnocení

0x

hmmmmm - mysllíš vážně co píšeš? Asi ne. Chceš žít svůj život, tak proč se necháš živit rodiči? Jak dlouho jsi po maturitě a práci nemáš/alespoň to nepíšeš . Mamahotel ti vyhovuje a kapesné od rodičů ti evidentě stačí.

Je dle mne hloupost nepokračovat ve studiu. Pokud opravdu nechceš studovat, tak se osamostatni. Najdi si práci i s ubytováním, třeba přes celou republiku a žij si svůj život. Rodiče můžeš semotamo navštěvovat a udržovat dobré vztahy.

jabraka*
hodnocení

0x

Někdo velice známý a chytrý napsal:"Uč se hochu moudrým býti".

Doporučuji!

JABRAKA

liska5

Pokračuje to:

A kdo mne tomu naučí?

Já s pomocí Boží.

claire666
hodnocení

0x

Ahoj, z vlastni zkusenosti, i kdyz te to tolik nelaka, bych vysokou skolu minimalne zkusila. Za prijimacky das myslim 500,- a pokud te vasi nepodporuji? Odejit muzes vzdycky. Treba te skola mile prekvapi, vic se osamostatnis, je to moznost jak mit cas si najit svoji praci a tak.

Treba te to zacne bavit, nebo si i vasi vsimnout ze na to skutecne nemas a nebudou do tebe vice tlacit. Kazdopadne, pokud to neomezi vase finace - ptat se proc to nezkusit? V prvaku se odchazi selkem dobre :).

krtek66
hodnocení

0x

napíšu to z jiného pohledu...s ekonomickým liceem na úrovni střední školy díru do světla neuděláš...to je asi důvod proč tě tlačí dál...takových "ekonomů" chrlí tahle společnost po tisících a pro dnešní trh práce je tohle již nepotřebná funkce...

fialka2
hodnocení

0x

Teď jsi rozhodnutý VŠ nedělat. Je to neskutečně hloupé, když jsi dobře maturoval a máš možnost to zkusit. Ještě máš znalosti ze školy. Jak někdo psal, takových ekonomů-zázraků je v poslední době plno, dobrou práci asi nenajdeš. Měl by jsi zkusit a zvýšit si vzdělání, když Tě podporují rodiče. Za několik roků se Ti bude třeba vzhledem k pracov. místu těžko dohánět. Neváhej, nefňukej a angažuj se. Vzdělání Ti nikdo nevezme a čím větší, tím lepší. Najdi obor, který by Tě zajímal ne jenom tzv. něco studovat.

hodnocení

0x

Víte, proč rodiče nemají školu? Není to třeba proto, že jim tehdejší režim zakázal studovat? Teď VŠ nemají a dobře vidí, jak je nemít VŠ omezuje. Jestli si myslíš, že práce je nějaké leháro proti škole, tak se absolutně pleteš. Naopak VŠ je leháro, až na pár týdnů v roce. Pokud zrovna nejdeš na medicínu.

Ještě dotaz - jaké práci byste se chtěl věnovat?

krtek66

s takovým myšlením asi rentiér nebo youtuber *smich*

malyparanoik*
hodnocení

0x

Na takový přístup máš ale špatný obor. To lyceum je samo o sobě celkem k ničemu. Kdyby to byl technický obor, tak je to úplně o něčem jiném.

VŠ má dneska opravdu kdejaký hlupák. Tak máte na vybranou, buď jít s proudem a jako nutné zlo to aspoň zkusit. Nebo si udělat nějakou představu co se svým životem chcete udělat a podle toho se zařídit. A uvidíte jestli k tomu VŠ potřebujete nebo ne.

A rodiče? Těžko soudit, neznáme je a jejich vzdělání v tom sice hraje roli, ale zdaleka ne jedinou.

cx
hodnocení

0x

Jsi dospělý, můžeš se rozhodnout co ty sám chceš. VŠ si můžeš udělat i v pozdějším věku, ale bude tě to více zatěžovat. Rodiče mají jiný názor ne proto,aby si plnil jejich sny,ale myslí na dobro svého dítěte.

A ono nestudovat a jít pracovat taky není žádný med. To si taky musíš dopředu uvědomit-promyslet, než se rozhodneš nejít studovat.

V zaměstnání se svoji maturitou se ti taky nemusí líbit /podobně jako ve studiu/- zase třeba druh práce,lidi,šéf,plat... A sám píšeš,že nemáš možnost kam jít,vlastně se jeví,že si sám nevíš rady. Kdyby si měl chuť až tak parcovat,starat se sám o sebe, tak už máš v rukávu spoustu možností-práce v ČR nebo i v cizině.

iz*
hodnocení

0x

Přemýšlím, jestli je ta otázka míněna vážně → tazatel za den a půl ani jednou nereagoval...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]