Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Jiz pred casem jsem se zde sverila, ze se moje rodina po neuspechu na VS ode me distancovala. Od te doby uplynuly skoro dva mesice. Babicka nekomunikuje vubec, mama jen sporadicky a je neprijemna. Kdyz tzv. neco potrebuje, tak je milejsi. Kdyz ale slusne odmitnu, protoze si chci na Silvestra udelat jine plany nez hlidat jako kazdy rok pejska (letos jsem hlidala jiz 5x), chova se stylem "co si to dovoluji a proste abych si volno zaridila". Bohuzel mam nyni nove kocku, praci, vlastni sny a zajmy a myslim si, ze neni nic spatne na tom, kdyz z 20 pripadu hlidani na dovolenou nyni jednou, poprve odmitnu, protoze opravdu nemuzu - nerikam ze nechci.
Docela to mrzi, a jeste s tim nejsem uplne smirena.
Nyni se blizi cas svatku, narozenin. Vanoce taky tu budou nez se nadeji a ja tak nejak nevim jak s tim. Napsat jen SMS,stejne jako oni poslali me k svatku? Poslat darek? Pohled? Nebo vzit auto a zkusit stesti, zda budou doma? - Bohuzel oni mi ale nereknou, kde je naleznu (spis nemaji povinost mi to rikat a nebo nevi v pripade mamy, babicka nebude reagovat vubec jako pokazde).
Jak resit vanoce? Vzdy jsem byla s rodinou. Dle mamy si pry nemusime videt ani si neco davat. Pritele nemam, kamaradi jsou zadani nebo slavi s rodinou a ja se toho zacinam bat. Nerika se prece ze na Vanoce by nikdo nemel byt sam?... Budu proto rada za jakoukoliv vasi radu ci zkusenost.
Chci jen dodat ze nebydlime ve stejnem meste, ale je zde vzdalenost cca 50 KM popripade 30 KM. Navstivit by znamenalo vyjet a doufat, ze nebudou na opacne strane.
A co takhle na svátky pozvat rodinu k Vám, pokud máte vlastní byt? Nebudete se vnucovat, ale zároveň vyjádříte, že o kontakt stojíte. (Podle mě nemá cenu říkat, že s nimi nemáte mluvit, Vy očividně chcete...) Pak by Vánoce mohly být na Vašem teritoriu, ve Vaší režii, tam je lehčí si vymezit hranice.
Když dojedete do Ostravy, já si vás na Vánoce klidně vezmu k sobě. Co se týče rodinných vztahů, je to těžké. Mělo by se odpouštět a někdo by měl mít ten rozum a přijít se usmířit. Ale naprosto nehápu reakci vaší rodiny, že se takto zachovali kvůli vzdělání. Vždyť život to je váš. To spíš já bych se cítil být uražen, kdyby se takto rodina ke mě postavila, místo podpory. No k narozeninám bych aspoň SMS napsal a pokud bych cítil z jejich strany stále chlad, asi bych oželil i ty vánoce, protože by se mohl stát, že bych pak litoval, že jsem se k nim vnutil
Držím palce
Chápu dobře, že na požádání hlídáte pejska, ale jinak s vámi vlastně vůbec nemluví? Takže se k vám chovají příšerně a vy s nimi chcete trávit svátky? Možná je to tím, že jsem dost samotářka, ale 100x radši bych byla o svátcích sama než abych musela přetrpět dusnou rodinou atmosféru.
Navrhuju přestat se toho jediného dne bát. Je tolik způsobů, jak si ho užít i sama.
1. Pokud nejste vánoční typ, tak 24.12. považujte jen za další normální den a užívejte si dovolené - procházka, dobré jídlo, televize nebo radši knížka... Ani nemusíte zdobit stromeček nebo smažit kapra
2. Pokud jste vánoční typ, tak si užijte své Vánoce - můžete si přispat, ozdobit si stromek a zazpívat si koledy. Pohádky jsou taky dobrá věc. A abyste si nepřipadala tak sama, tak určitě někdo z kamarádů půjde na procházku nebo na půlnoční a určitě se budete moct přidat.
3. V různých charitách vaří štědrovečerní večeře, můžete pomáhat tam a nebudete sama.
4. Pár známých jezdí na svátky na lyže, neznáte někoho takového? Mohla byste se přidat.
Zdravím. Zeptejte se mámy na rovinu, zda můžete na Vánoce přijet a strávit je s nimi. Abyste to věděla předem a mohla se podle toho zařídit. Pokud máma bude trvat na tom, že nemáte jezdit, máte babičky, tety, sourozence kteří již bydlí samostatně? Můžete se zeptat i jich. Nevěřím, že o Vaši návštěvu právě o Vánocích nebude nikdo z rodiny stát.
V mládí bych vám radila za každou cenu se snažit tzv. udržet rodinu. Nyní už jsem starší kus a vím, jak se příbuzní chovají po letech, takže za mě žádné vnucování, popřát písemně ke svátku a tak a nedělat si nic z řečí, že každý má být třeba o vánocích s rodinou. Já jsem až po létech přišla na to, že je lepší se s některými lidmi nestýkat, než se přemáhat, že takhle to má být, rodinu máme jen jednu apod., což se snadno říká jen lidem, kteří mají štěstí na příbuzné.
Sem klidně můžeš taky
Rodina se k tobě chová opravdu hnusně, jsi jim dobrá jen na hlídání psa... Poslal bych jim Vánoční přání a pokud ti ani neřeknou kde na Vánoce budou, tak tě mezi sebou prostě nechtějí a nevnucoval bych se.
Mmch. hlídání psa se nenařizuje, ale prosí se o něj. A pokud odmítneš tak to je jen tvoje věc, žádné "zařiď si volno". Starost o psa ať si zařídí páníček.
Občas bych ze slušnosti nabídnul nějaký společný program, ale nepodlézal bych ani se nevnucoval...
Marry jakkoliv to bude znít krutě, pokud rodina zatratí své dítě jen pro neúspěch na vysoké škole, je to banda idiotů, kteří nestojí o pozornost, a to mám nástup na VŠ za sebou už 25 let. Nejde jim nejspíš o tebe, ale o to, že nemůžou před známými vykládat "to je naše Maruška, co studuje vysokouškolu a bude z ní judrmudrcéescé". Nevnucuj se jim, pošli jim SMS a čokla ať šoupnou sousedům.
A Vánoce? Spousta hotelů nabízí vánoční pobyty pro lidi, jako jsi ty, tedy pro ty, kdo by trávili svátky sami. Připravují pro ně program i sváteční večeři a kdo ví, třeba tam potkáš někoho, komu bude záležet na TOBĚ a na na titulu před tvým jménem... Moc ti držím palce!
To je smutné, ale nevnucovala bych se. Víte, nadarmo se neříká, že cizí lidé jsou lepší, než vlastní rodina. A neudělala jste jim něco, že by proto s vámi nemluvili? Zařídte si život podle svého, bez nich. Však oni se ozvou, až budou neco potřebovat.
Dle slov jsem lhala a nechala se vyhodit po petiletech z vysoke. Z toho jsem posledni rok mela preruseni a zaroven mam praci na plny uvazek. A tovyhozeni bylo trochu jine nez ze bych to udelala umyslne. Beru ze to byla moje vina, ale odmitam obvineni, ze bych to udelala umyslne. Chtela jsem to dodelat. Bohuzel jsem mela spatnou informaci ohledne jisteho terminu, a to byl kamen urazu.
Napsat prani pres SMS, vic to neresit.
Je to trochu sobecké, ale pošlete přání a zůstaňte sama, jeďte na hory, do lázní a užijte si to a třeba tam potkáte i nového ,přítele.Je to lepší než prožít svátky v takové atmosféře.
Já už letos budu sama po smrti manžela po šesté, je to trochu smutné, vždy na podzim dostanu chuť jet na nějaký pobyt, ale nakonec zůstanu doma. Nechci tam vidět rodiny, ale Vy jste mladá, nudit se tam nebudete.
Udělejte průzkum v rodině již před vánocemi. Na něčí svátek nebo narozeniny vyberte restauraci na půl cesty od vás a rodičů. SMSkou pozvěte rodinu na sváteční oběd. Buď účast potvrdí a přijedou a nebo zprávu budou ignorovat.
V druhém případě bych dělala, že vánoce neexistují a zaplatila bych si nějaký pobyt přes vánoce, třeba na Slovensku v termálech.
Věřím, že Vás může situace v rodině mrzet. Ale naučte se s tím žít. Jestli je hlavní důvod nedokončená VŠ, tak jsou to troubové. Nevnucovala bych se nikam. Svátky a oslavy bych řešila sms. Na Vánoce si můžete zajistit nějaký pobyt nebo si je udělat sama pro sebe se vším, co k tomu tradičně patří. Trochu cukroví si upéct, procházka městem, večer u pohádek, hudby, knihy. Nebo si objednat nějaký zájezd v rámci financí. Je řada lidí samotných a klidně zvládají. Hlavně se nestresujte coby-kdyby. Je to Váš život a rozhodnutí záleží jen na Vás. Jste dospělá. Držím Vám palce.
Zdravím. Já bych se na to zkusila podívat z druhé strany. Píšete o tom, že : "mam nyni ..., praci," z toho soudím, že dřív (před těmi 2 měsíci) jste práci neměla. Taky píšete: "a nechala se vyhodit po petiletech z vysoke" a "Bohuzel jsem mela spatnou informaci ohledne jisteho terminu, a to byl kamen urazu." A dál: "Z rodiny nemam jiz nikoho, kam bych mohla prijet." Takže mně z toho vyplývá, že vaše maminka byla tím jediným člověkem, který vás musel celých 5 let živit na VŠ. Sama z jednoho výdělku poplatit bydlení, živobytí vás obou + vaši VŠ včetně veškeré vaší zábavy. A někdy se jí třeba taky peněz nedostávalo, tak třeba vypomohla i babička ze svého důchodu. A vy jste nedělala všechny "doporučované" zkoušky, ale jenom ty zkoušky a disert.práce, které byly povinné pro ten který ročník, aby se vám započítal, že? A na ty, které musely být "doloženy" až v "posledním ročníku" jste jaksi kašlala, protože na ně bylo času dost, že? A jelikož dnes se VŠ "nedělá" po semestrech tak, jak tomu bylo dřív, tak se vám to najednou nakupilo, že? A potom jste měla zvládnout naráz všechny zkoušky posledních 2 semestrů, ale i nějakou tu zkoušku z prváku, druháku...,že? A některé vypsané termíny zkoušek v posledním ročníku se třeba i kryly s těmi "vámi vynechanými", a tak se k vám, "chuděrko", dostala "spatná informace ohledne jisteho terminu, a to byl kamen urazu." A jelikož jste to nechala zajít až do konce, spadla klec. Že? Vyhodili vás. Takže jste se krásně 5 let flákala na vysoké za peníze maminky a babičky. A teď se jim divíte, že se chovají odmítavě? A nekupují vám dárky a nechtějí, abyste přijela na Vánoce? Milá zlatá, kdybyste byla moje dcera, tak já bych vám k tomu odmítání dala ještě pořádných pár facek. Tak se nad sebou zamyslete, do konce života se oběma těm zlatým a důvěřivým dámám omlouvejte, a třeba vám některá z nich alespoň částečně odpustí. Ida
Predpokladam, ze takova je vase zkusenost. Ale mylite se. Nasi jsou dost na tom financne dobre, studentka jsem byla pomerne normalni - neco slo vyborne, s necim jsem bojovala jako kazdy ale udelala vsechny predmety a mela i nejake predmety navic.
Chodila pracovat brigadne a jak jsem jiz psala - praci mam jiz rok takze me zivili 4 roky vysoke a to jenom z poloviny - na druhou jsem si musela vydelat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.