Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování plasmy vs zdraví

Od: penic odpovědí: 11 změna:

Zdravím vás všechny, já tedy nevím. Byla jsem před 14dni darovat plasmu a asi to přítížilo mému zdraví. Nevím jestli s tím má co do činění moje chudokrevnost ale od toho odběru mě šíleně bolívá hlava a ani prášky nepomůžou :( A jsem taky hodně unavená. Příště už mi to za ty peníze nestojí, ale alespoň dobrá zkušenost :) Na každého to působí jinak.:)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud jste darovala plasmu už před 14ti dny, nemůžou mít dnešní Vaše problémy s tim nic společného - plasma se samovolně dotvoří - doplní do 48 hodin. Pokud by jste byla chudokrevná, plasmu by Vám vůbec neodebrali. Minulý týden, když jsem šla dát plasmu jsem měla nižší tlak, tak mi nejdřív dali kávu, a pak jsem teprve šla na odběr. A když jsem jednou přišla až odpoledne, ptali se mě, kolik jsem vypila t ekutin, a když jsem řekla 1 litr, poslali mě domů (na odběr mě nevzali), protože prý už ve tři odpoledne jsem měla mít v sobě nejméně 2 litry. Takže určitě dárce nepoškozují.

klaraaa*

Plasma se vám sice doplní poměrně rychle, ale podle mě je to jen "voda". V plazmě jsou především rozpuštěbé minerály, vitamíny, bílkoviny... které vám při odběru seberou a jejich obnova podle mě není tak rychlá.

Chudokrevnost souvisí s nedostatkem červených krvinek, plasmy se přímo netýká.

cobrak*
Jen reaguji na tu chudokrevnost. Chudokrevnost není pouze málo červených krvinek. Je jí několik druhů. Je třeba i anemie z nedostatku železa. A jelikož tazatelka nevedla druh,nevíme,jak je na tom ona. Její unavenost muze být způsobena právě třeba nedostatečným příjmem železa po odebrání plazmy. Mám tím na mysli,že paní by měla užívat větší množství tablet než obvykle,když je po odběru.

octan*
hodnocení

1x

Možná by bylo dobré, než půjdete darovat plasmu, si o tom něco přečíst... ale ne na stránkách společností, které plasmu odebírají, ale na odborných lékařských stránkách... a možná se pak budete hooooodně divit a přemýšlet, jestli vám ty čtyři stovky stojí za to. Je to každého věc a dárcovství v úvozovkách, tedy nazívejme správněji prodej je bohulibá činnost, protože plasma je velmi potřebná a nenahraditelná, ale asi bych si položil otázku, jestli bych byl ochoten taková rizika podstoupit, kdyby to bylo dárcovství , tedy zadarmo a pak si říct, jestli mi ty čtyři stovky stojí za to. A teď k otázce: Ano, "dárcovství" plasmy přitěžuje zdraví, nebo lépe řečeno jej poškozuje.

Máte nějaké důkazy (vědecké studie, testy) ke svému tvrzení, nebo se jedná jen o subjektivní dojem či zkušenost?

Pokud máte, rád bych je znal.

Jsem dlouholetým dárcem plazmy a nic co by mi přitěžovalo jsem zatím nepozoroval.

Díky za info.

octan*

Asi před rokem jsem uvažoval o dárcovství (tedy zdarma) plasmy, ale proto že jsem opatrný, tak jsem si asi měsíc pročítal internet a nějakou dobu jsem ztrávil i v knihovně a výsledek byl asi takový... když to shrnu. S plasmou odcházejí z těla látky které se sice doplní, ale určitou dobu chybí a po tu dobu jsou nedostatečně zásobeny kosti, zuby (což má vliv na jejich kvalitu a tuhost)a celková obranischopnost organismu je snížená. Teď mě strašně mrzí, že jsem si výsledky "bádání" někam neschoval... nenapadlo mě, že bych to ještě někdy použil.

Každopádně to dopadlo tak, že nejsem dárcem plasmy, ale jsem dárcem krve.

hodnocení

1x

Pokud jste chudokrevná, tak by Vám plazmu na transfúzce pravděpodobně neodebrali. Pro příště máte poučení, abyste nenavštěvovala pochybné firmy, ale navštívila transfúzní oddělení nejbližší nemocnice.

Nicméně po 14 dnech by se nic projevovat nemělo. Spíš bych to viděl na nějakou virózu.

penic

Já jsem chtěla minulý rok darovat krev ,ale když jsem tam šla zjistili mi chudokrevnost. Prý mám nedostatek železa, k tomu jsem ještě člověk který aktivně sportuje a tak mi sestra nařídila abych jedla více maso a koupila si doplňky stravy na železo. Důsledkem chudokrvnosti je i únava, sama mi to potvrdila. A když jsem před 14dny šla na plasmu, tak zprvu mi to nečinilo žádné problémy, ale potom jsem tam omdlela. A na chudokrevnost se mi ani neptali, tak jsem jim to neříkala. Po plasmě jsem musela jít ještě k doktorce aby mě prohlédla a zjistila mi nízky tlak. Dnes jsem tam měla jít znovu ale v Pondělí jdu na operaci. I tak bych ale tam asi nešla, za ty zdravotní potíže mi to opravdu nestojí. Dokonce jsem slyšela, že plasma se v těle doplní až cca za 2 měsíce, o 48 hodinách tam nebyla vůbec žádná řeč. Prostě si myslím, že mi vzali z těla něco, co tam má přirozeně být a teď se mé tělo hlásí, že mu to chybí.

Předpokládám, že jste byla někde u soukromníků (Sanaplazma apod.)

Kdybyste se totiž vykašlala na ty 400,- co Vám dají a šla darovat jen pro dobrý pocit, tzn. na transfúzní oddělení, tak by se to nemohlo stát. Protože byste vyplnila důsledně kontrolovaný dotazník, následně by proběhl odběr vzorku pro testy (kde by pravděpodobně přišli na nízkou hladinu železa) a potom byste šla na lékařskou prohlídku. Tam by Vám změřili tlak (pokud máte nízký, tak by Vás pravděpodobně odmítli), probrali by s Vámi anamnézu a výsledky testů (opět pravděpodobné odmítnutí kvůli nedostatku železa). Neznám Vaši váhu, ale pokud je pod 50 kg, tak by následovalo též odmítnutí. Také je možné, že by Vás odmítli poté, co by zjistili, že máte jít 2-3 týdny po odběru na operaci. Navíc by Vás mohli odmítnout i proto, že nemáte zkušenosti s darováním a místo na plazmu by Vás poslali jen na krev. (Nevím jak jinde, ale v Olomouci si hlídali, aby na první plazmu šli ti, kteří už mají nějaké odběry za sebou a tudíž ví jak ho snáší.)

Pokud byste zdárně prošla všemi těmito procedurami, teprve teď by došlo k odběru.

Říkám to pořád, pokud chcete darovat, dělejte to pro svůj dobrý pocit, vykonaný dobrý skutek apod. pod lékařským dozorem v nemocnici. Nenechte se zlákat vidinou snadno získaných stokorun u firem, kterým jde jen o kšeft a které pro zisk vezmou opravdu každého.

pacourek*
hodnocení

0x

Tak to bych si okamžitě změřil krevní tlak .To jsou příznaky velmi nízkeho

jirkak*
hodnocení

0x

Úbytek plasmy způsobuje slabší imunitu těla. Jestli jste náchylná na nemoce, zvlášť v tomto počasí, může to být celkem problém. Stejně je to i s alkoholem, když si dáte po odebrání plasmy pár piv, uvidíte jak to s váma zatočí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]