Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rýma tipy

Od: kalila odpovědí: 17 změna:

Dobrý den. Jaké máte osvedcene tipy na rýmu?

Preferuji spise ciste prirodni pripravky nez prasky z lekarny :d

Děkuji za tipy

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Jestliže je rýma většinou virového původu, tak asi bude na místě nepřipravovat virům terén nevhodnou zatěžující stravou, kde je hodně cukru, mléka a bílé mouky. O levných uzeninách, alkoholu a cigaretách ani nemluvím. Nepodchladit se, což někdy zánět nosní sliznice spustí. Čím dál častější jsou alergické rýmy. Tu je taky dobré očistit organismus. Dodat mu, když chcete, tak s potravou, aspoň základní vitamíny B a C a protizánětlivý Zinek. Imunita sídlí ve střevě, takže dlouhodobá změna stravy / blíž k vegetariánské/ nebo lépe změna celého životního stylu. Protože k léčbě patří i pohyb na čistém čerstvém vzduchu a vyhýbat se stresům a starostem. Psychosomatici říkají o rýmě, že je to pláč duše. Většinou, když člověk lpí na svých představách a plánech, kolikrát i maličkostech. A když ty nevyjdou, zbytečně se tím příliš zaměstnává. Často se dá vystopovat, co ho před pár dny rozhodilo,co si vyčítá. Při rýmě oteče sliznice. Kolikrát to není hlen, ale zduřelé stěny v nose, co nos ucpávají. Kapky bych použila jen krátce, pak chodit ven a snažit se dýchat nosem. Někdo praktikuje celoročně výplachy nosu mírně slanou vodou, jiný inhalace bylinných roztoků, jiný užívá mezi jídly kapky s lichořeřišnicí a čichá rýmovník.

liska5

Česnek, cibuli, zelenou petržel, citrony,papriku, listovou zeleninu, meloun, semínka - len, sezam, dýňové, ořechy / ne arašídy/...

hodnocení

0x

Sinupret. Prášky z lékárny to jsou, ale jsou to bylinné výtažky. Normálně mi rýma po pár dnech "uschne", pak se jen snažím něco vysmrkat, ale jde to ztuha (pro rýpaly: pitný režim mám ukázkový). Se Sinupretem hezky smrkám až do konce. Jde ven to, co ven jít má.

Jo a víte co mi nejvíc pomohlo zvládat rýmy? Celý život jsem se vyhýbala kapkám do nosu, protože na nich vzniká závislost. Při rýmě jsem pak byla ospalá, vzpruzelá a otrávená, jelikož jsem se v noci nevyspala, zuby mě bolely, protože v noci dýcháním pusou oschly a sucho je pro zuby dost ničivé prostředí. Teď si pro ty děsné kapky dojdu (použiju jen na noc) a rýma najednou není konec světa. Příroda je sice příroda, ale já si ve své práci nemůžu dovolit být vzpruzelá *nevi*

elane, když se ptáte na zkušenosti s rýmovníkem :-D sice neinhaluji silice, ale přes zimu, kterou jsem ho měla v ložnici, jsem byla nemocná výrazně víc než kdykoliv jindy. Takže já s ním zacházím opatrně *frajer* ale jestli vyléčí rýmu za půl hodiny, tak bych to snad mohla zkusit. Když jsem ještě pracovala na ZŠ, mívala jsem strašné infekce dolních cest dýchacích. Pak jsem skončila a od té doby neznám kašel, zato rýma (nebo i jiné věci okolo nosohltanu a tak) mě dokáže dost potrápit.

Není to sice recept na rýmu, ale někdo tu kdysi psal o ponoření rukou po loket do horké vody. Úleva úžasná! Cca tak na hodinku, ale i to stačí.

elane
hodnocení

0x

Mě se nejvíc osvědčil Rýmovník. Ulomím list, přelomím ho v půlce, sroluju do ruličky, zastrčim tak na 20 min do nosu a snažím se co nejvíc vdechovat jeho silice. Po cca půl hodině to udělám znovu a rýma je pryč.

*jasne*

Zajímalo by mě, jestli s Rýmovníkem má někdo podobnou zkušenost nebo jestli to u mě funguje prostě jenom jako placebo. Samotné se mi totiž ani nechce věřit, že by to mohlo takhle fungovat.

*co*

6a*
To co píšete mne opravdu zaujalo! Asi mi pomalu taky začíná rýma, tak váš tip vyzkouším ;) Opravdu to tak funguje?
ryma

Za 5 let jsem nepoužila žádné léky na rýmu. 2 x jsem utrhla list rýmovníku, strčila do nosní dírky. Stačí 2 - 3 aplikace na 15 - 20 minut a rýma zmizí.

elane

Pro 6a(R): Rýmu moc nemívám, minulou zimu asi 2x, rýmovník jsem na něčí radu použila, jak jsem popsala výše. A fakt mě překvapilo, že to pomohlo. Proto se ptám, jestli s tím má někdo podobnou zkušenost, jestli si jeho účinky jenom nenamlouvám. Rýmovník vnucuji při rýmě i ostatním členům rodiny, tvrdí, že jim to pomohlo, ale nevím, jestli mi jenom nechtějí udělat radost.

*smich*

miji

Rýmovník mi na 100% vždy pomůže,od té doby co ho mám rýma nemá šanci. Promnu lístek rýmovníku, nasaji nosem jeho silice a to stejne zopakují tak 2x a je po rýmě.

liska5
hodnocení

0x

Rýmovník sice mám, ale nebylo ho zatím potřeba, tak se větví a já ho stříhám pro přátele. Co bych si ale ještě dala na rýmu- zázvorový čaj s citronem a medem. Na radiátor mokrý ručník a na noční stolek rozřízlou cibuli .

Alergie prý tlumí, co má omega 3 mastné kyseliny.

jabraka*
hodnocení

0x

Už léta úspěšně léčím rýmu inhalací eukalyptového oleje .Stačí dvě kapky do skleničky horké vody a inhalovat.Funguje i na začínající anginu.

JABRAKA

hoststary*
hodnocení

0x

Kdysi se prodávala v maličké, nízké, kulaté plechové krabičce velikosti dnešní desetikoruny tak zvaná tygří mast. Stačilo jen malilinko namáznout prst a máznout si nad horní ret pod nos a dýchat. Vonělo to mentolem a kafrem a dobře se po tom dýchalo. Někomu to může vadit, nebo na aromatické látky má alergii a tak to samozřejmě nepoužívá. Podobně prý někdo proti rýmě použije kapičku tý-trý-oleje kápnutého na kapesník a přiložený pod nos, nebo opatrně namáznuté špičkou prstu pod nos. Ne do nosu! Prý je to velmi účinný antibaakteriální prostředek, ale prý je to také silný alergen, takže všeho s mírou a nezkoušet každou blbost, kterou si někdo někde přečte nebo o tom slyší.

Někomu pomáhá inhalace par z minerální vody Vincentky, nebo jiné inhalace. Nebylo by lepší jít k doktorovi, který i běžnou rýmu může posoudit a doporučit vhodný lék?

hodnocení

0x

Já když je potřeba, použiju Rymastop, nedám na něj dopustit.

hodnocení

0x

Záleží, co rýmu způsobilo. Viry, bakterie, alergeny? Na viry nepomůže nic, jen vlastní imunita. Bakterie, léky. Alergie, alergolog. ;) Zastavte se v lékárně a řekněte si o kapesní inhalátorek. Moje vnučka tomu říkala "čichátko". Je to takový kolíček od několika firem, cca 25 kč. Hep-či je nejznámější.

sannym
hodnocení

0x

Co mi doporučíte na hustou rýmu? Už bude asi spíš bakteriální s příměsí zeleného hlenu.

betty77
hodnocení

0x

Já mám skvělou zkušenost s mořskou vodou sterimar s mědí. Funguje skvěle na bakteriální rýmu.

sannym

Moc děkuju, v lékárně mi ho paní taky doporučila. Je fakt super.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]