Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám nízké sebevědomí

Od: bobinaa odpovědí: 12 změna:

Mám skvělého přítele a máme moc krásný a pevný vztah, jenže... Zjišťuju, že mám asi problém se svým sebevědomím.. Je asi normální, že se chlap koukne na jinou ženskou, ale mě to sráží sebevědomí a žárlim, snažim se to v sobě dusit, abych nic nepokazila, jenže mě to trápí čím dál víc.. Všichni mi říkají, že jsem krásná i on mi to neustále opakuje, ale občas přemejšlim, proč nechodí s nějakou peroxidovou slečnou, když po nich občas tak lačně kouká.. Jsem asi moc přecitlivělá, jenže to z hlavy nejde jen tak vymazat... Sice mu věřím, ale opravdu je mi pokaždý do breku, připadám si jak blázen.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

5x

Milá Bobino, sebevědomí se nedá vybudovat ze dne na den tím, že si přečteš nějakou kouzelnou formulku, na tom se musí tvrdě pracovat. Jeho základy jsou položeny ve výchově i v povahových rysech. Pokud někoho třeba rodiče oceňovali jen za krásu a za výkon nebo ho neměli rádi vůbec nebo málo, těžce se s tím probojovává za pomocí psychologa třeba několik let.

Ale obecně o sebevědomí - hodně na něm záleží, a přestože je krása pomocnice, zdaleka nestačí. Člověk, který nevyzařuje nic zevnitř, se jako prázdná nádoba rychle okouká. Však to znáš asi sama ze života, ty příklady krasavců a krasavic, kteří otevřeli pusu a po pěti minutách si člověk říkal: "No potěš koště, co na nich mi před pěti minutami připadalo vlastně tak krásné?"

Pokud tedy chceš sebevědomí získat, zamysli se nad tím, kdy jsi měla pocit, že se cítíš a kdy naopak ne a hlavně jak dlouho to vydrželo. Nejsnadnější cesta je nakoupení si nových hadříků, nového účesu, dodá nám to iluzi nevšednosti, a protože se tak cítíme uvnitř a neseme se, všímají si nás více i ostatní a tuhle iluzi podpoří, ale účes zplihne, hadřík se okouká a ten pocit je pryč. Někdo k tomu potřebuje plastické operace, znám jednu ženu, která už na vozíku z operačního sálu, když se probouzí po plastické operaci, sotva pobere vědomí, začne přemýšlet, jakou plastiku si udělá příště. Jak vidíš, tak tudy cesta asi moc nevede, nebo tedy vede, ale spíš do závislosti a iluze.

Sebevědomí trvalejšího rázu ti spíš přinese něco dokázat, překonat sama sebe, denně bojovat se strachem a leností a dělat to, o čem jsi přesvědčená, že je dobré a dělat bys to měla nebo se něco dozvědět, někde uspět, ale taky se přijmout s chybami, mít se ráda taková, jaká jsi, neklást na sebe přehnané nároky. Jenže to je moc dlouhá a těžká cesta. Někdo na ni trvrdě pracuje každý den a buduje kariéru, někoho to naučí až utrpení nebo nemoc, oběť; pro někoho je vrcholem vítězství, že pres bolest dokáže vstát z postele a utřít aspoň parapet, někdo má hřejivý pocit z toho, že vychoval dobře děti, jiného přesáhne jeho osobní dílo, nebo radost, kterou kolem sebe šíří.

Jaká je tvoje cesta, to je jen a jen o tobě. Já ti jen mohu napovědět, že to poznáš podle svých pocitů, po které cestě kráčíš. Pozoruj se a to, co děláš, třeba si veď deník a sama uvidíš po čase, čím si prospíváš a ubližuješ a kam která cesta vede. Nepochybně to taky poznáš podle toho, jaké lidi na ní budeš potkávat. Neřiď se tím, co říkají jiní, nedívej se na svět jejich srdcem a očima, máš své vlastní, věř sama sobě, ty sama víš nejlépe, co je dobré a správné a co se cení.

hodnocení

0x

S tímhle se budete muset vypořádat sama. I když Vám bude přítel 100x za den tvrdit, že jste nejkrásnější na světě, nepomůže to, pokud to sama nepřijmete.

Musíte vzít jako fakt, že chlap je veskrze vizuální tvor, který se vždy ohlédne za hezkou ženskou. Nehledejte v tom žádné ohrožení ani jinotaje, je to prostě tak. Pokud budete na partnera naléhat a nutit ho aby to nedělal, tak se akorát naštve a můžete si svůj vztah pokazit.

Přiznejte si, že i ženy se rády podívají na hezkého chlapa a nemusí to nutně nic znamenat.

Přeji Vám, abyste se s tím se ctí poprala a přestala se zbytečně užírat.

zaryv*
hodnocení

0x

Netrapte se s tím, je to zbytečné chlapi jsou takoví. Každý se rád podívá, ikdyž to nic neznamená. Takovýchto situací budete muset za život řešit mnoho. Vaše reakce je normální, ale budete se to muset odnaučit, jinak se utrápíte.Čím dřív se s tím vyrovnáte, tím lépe pro vás. držím pěsti.

wea
hodnocení

0x

musíte se s tím sama smířil, zvlášť pokud mu věříte tak není čeho se obávat. Taky mu můžete zkrátka říct co cítíte, že vás to mrzí a snižuje sebevědomí aby to zkusil omezit, že vám to není zrovna příjemné.

bea*
hodnocení

0x

No, pokud to dělá okatě ve vaší přítomnosti, přijde mi to dost buranské a nevhodné, slušné to tedy není ani trochu vůči vám, nedivím se, že je vám to líto.

lidus*
hodnocení

0x

Chlap vždycky kouká na to co doma nemá, na tom není nic divného.Mezi námi děvčaty neříkejte, že se nepodíváte na hezkého svalovce? Víte ona ta krása co je vidět není až tak důležitá.

wea

ten můj je pro mě ten jedinej a nechci mít v životě nikoho jinýho než jen jeho a když jdem kolem nudapláže tak šilhám protože nechci nic vidět. Pro mě existuje jenom ten můj a nestojím o to vidět něco co nechci.

lidus*

Wea: Můžu se zeptat jak dlouho jste partneři?V 17jsem poznala manžela, jsem s ním 30let a věřte, že tehdy bych zajisté netolerovala to co po letech soužití.

wea
jsme spolu 3 roky. mě je 19 jemu 42. Máme to těžké jelikož jsem cholerik a podle toho taky vypadají hádky. Ty jsou většinou kvůli penězům, jelikož na tom není zrovna nejlíp a utrácí za nepotřebnější věci než by měl. Ze začátku jsem šíleně žárlila i na billboard na kterým byla eroticky vyfocená žena, ale museli jsme si to vyříkat, říct že mi to vadí, aby to aspoň nedělal přede mnou. Řekl že je to prostě jeho určitá potřeba si prohlížet ženský, v jeho případě obrázky na počítači, ale že to neznamená že mě chce opustit a být z jednou z nich. Bylo to pro mě docela těžký pochopit (nevím dodnes jestli to chápu) ale máme pravidlo, že přede mnou se žádný vočumování konat nebude. Pak je to už jen na důvěře.. ale my jsme zase případ sám pro sebe, tak radši (dle kamarádky) nemám radit podle našeho vztahu

bobinaa
hodnocení

Budu se s tím muset vypořádat, máte pravdu, ale nejspíš to pro mě nebude nic jednoduchého. Víte, každý mi říká, že jsem vyrostla do krásy, kamarádky mi závidí postavu, vlasy - tím se nechci chlubit, jen že z okolí slyším chválu na svůj vzhled a já se podívám do zrcadla a nechápu.. Nelíbím se sama sobě.. Sice si věřím, ale spíš své osobnosti.. V tom to asi vězí..

dusatka*

Bobino, opravdu promiň, ale já mám pocit, že trochu nemluvíš pravdu. Na mě to dělá dojem, že právě tohle (že jsi krásná) potřebuješ strašně moc slyšet, ale nikdo Ti to neříká. A Ty bys to chtěla slýchat od svého přítele, nebo aspoň od nás. Takový dojem to dělá na mě. Že se nemáš ráda, tak potřebuješ, aby Tě obdivovali jiní. Omlouvám se, jestli jsem se spletla.

bobinaa
hodnocení

Rozhodně to slyšet nepotřebuju, neumím přijímat lichotky... Stačilo by mi, kdybych se mohla podívat do zrcadla a byla spokojená, ale to se stává jednou za hoodně dlouho a tím pádem, když mi přítel řekne, jak jsem krásná, neumím to přijmout. A když se podívá po jiné ženě, řeknu si, ta je stokrát hezčí a cítím se ještě hůř..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]